Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | O reglementare a inteligenței artificiale în R. Moldova ar însemna „un băț în roata bicicletei”


Government AI Readiness Index 2023 (Indexul de pregătire guvernamentală pentru AI 2023) arată că R. Moldova ocupă locul 90 din cele 193 de țări evaluate
Government AI Readiness Index 2023 (Indexul de pregătire guvernamentală pentru AI 2023) arată că R. Moldova ocupă locul 90 din cele 193 de țări evaluate

Autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure un cadru legal cât mai liberal pentru dezvoltarea inteligenței artificiale [AI] în R. Moldova, iar țara trebuie să fie „maxim deschisă” pentru absorbirea a tot ce ține de tehnologii și digitalizare, spune expertul Vitalie Eșanu la Europa Liberă.

O reglementare a inteligenței artificiale în R. Moldova ar însemna „un băț în roata bicicletei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:24 0:00

Vorbind în podcastul „În esență...”, cunoscutul antreprenor IT, Vitalie Eșanu susține că o eventuală aplicare a unor reglementări privind utilizarea AI în R. Moldova ar frâna dezvoltarea tehnologiilor. Expertul consideră că eventualele reglementări ar fi ca un băț băgat în roata bicicletei. Eșanu opinează în podcast că UE, adoptând o lege a AI, a recurs greșit la mai multe constrângeri și limitări, inclusiv în domeniul educațional.

Autoritățile moldovene, spune Vitalie Eșanu, trebuie să permită tuturor să folosească AI „în ce formă doresc.” „Mai apoi, în timp, dacă se va vedea că vor fi abuzuri, s-ar putea veni cu [anumite] reglementări”, spune expertul.

La 31 martie, au luat sfârșit consultările publice pe proiectul „Cărții Albe privind guvernanța datelor și inteligența artificială”. Acesta este un document în care autoritățile recunosc rolul „crucial” al tehnologiilor de inteligență artificială și e un prim pas în direcția elaborării politicilor inclusiv cu privire la inteligența artificială.

Tot la tema reglementărilor, expertul afirmă că „noi putem scrie foarte multe cuvinte frumoase, abstracte, dar, până la urmă, ele se transformă în niște practici care nu sunt tocmai cele mai eficiente.” Important este ca documentele pe care le elaborează și le adoptată autoritățile să răspundă foarte clar cum poate fi popularizată și implementată AI.

În universitățile din Moldova nu sunt cursuri de AI
Vitalie Eșanu, antreprenor IT

Vitalie Eșanu mai spune în podcast că R. Moldova nu investește deloc în dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială și nici nu are de unde să facă acest lucru. El sugerează că ceea ce poate face R. Moldova e să preia, la prețuri mult mai mici, soluții și noi tehnologii de la țările care au investit „miliarde de dolari.” Pe de altă parte, expertul observă că în universitățile moldovene nu există nici măcar cursuri de AI.

Government AI Readiness Index 2023 (Indexul de pregătire guvernamentală pentru AI 2023) arată că R. Moldova ocupă locul 90 din cele 193 de țări evaluate. În 2021, R. Moldova se clasa pe locul 86, în timp ce viziunea de țară pentru inteligența artificială era evaluată cu zero.

Expertul IT Vitalie Eșanu (dreapta) a stat de vorbă cu Eugen Urușciuc (stânga), autorul podcastului „În esență...”
Expertul IT Vitalie Eșanu (dreapta) a stat de vorbă cu Eugen Urușciuc (stânga), autorul podcastului „În esență...”

Transformări rapide

Va trebui să ne adaptăm la alte joburi
Vitalie Eșanu, antreprenor IT

În podcast, Vitalie Eșanu vorbește și despre metamorfozele pe care le va genera AI, inclusiv pe piața muncii. Multe dintre joburile din R. Moldova vor dispărea, anticipează Eșanu, dar asta nu înseamnă că „nu poți să te adaptezi la alt job.” AI, spune expertul, îi va „scoate din circuit” pe cei cu profesii „repetitive” și va deschide porțile pentru creativitate.

Un studiu al companiei Magenta Consulting arată că 45 la sută dintre moldoveni nu înţeleg pe deplin conceptul de „inteligență artificială” și numai 15% pot spune clar ce presupune acesta. Cercetarea arată că 42% nu cunosc ce este Chat GPT și doar 11% accesează acest instrument pentru a-și realiza sarcinile. 18% dintre moldoveni consideră că mai devreme sau mai târziu inteligența artificială îi va lăsa fără lucru.

Votul prin corespondență vs votul electronic

Vorbind despre aprobarea în prima lectură în Parlament a modificărilor privind testarea, la toamnă, a votului prin corespondență pentru diaspora moldoveană din Canada și SUA, chiar dacă tehnologic R. Moldova este pregătită pentru implementarea votului electronic, Vitalie Eșanu a declarat că guvernarea de la Chișinău a ales să testeze votul prin corespondență „pentru că nu are încredere în votul online.” „Noi am încercat la nivel de partid [PAS – formațiune politică de guvernământ] să-i convingem să opteze pentru votul online, dar nu ne-a reușit”, spune Eșanu. Invitatul podcastului susține că guvernarea adoptă soluția electorală respectivă, în timp ce, pentru a elimina suspiciunile de fraude, mai multe țări au renunțat la ea.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Procesul de transformare digitală este direct proporțional cu aplicarea inteligenței artificiale? La ce nivel se află R. Moldova?
  • Cum trebuie să arate viitoarele politici ale statului în domeniul AI?
  • Percepția societății moldovene despre inteligența artificială. Este văzută ca un beneficiu sau, totuși, ca un pericol la adresa sistemului în care s-au deprins să interacționeze?
  • Care este volumul investițiilor estimative pe segmentul dezvoltării AI? Unde fac bine și unde greșesc autoritățile în politicile de digitalizare și implementarea lor?
  • Există în R. Moldova comunități de dezvoltatori de tehnologii AI?
  • Ion, robotul-consilier al premierului României, poate fi creat și la Chișinău?
  • Cât de frecvent apelează autoritățile de la Chișinău la ajutorul experților în AI; cum unii miniștri iau lecții cum să interacționeze cu AI.
  • Transformările de pe piața muncii din R. Moldova odată cu aplicarea tot mai pe larg a AI? Va crește sau nu rata șomajului? Va perpetua AI „lenea socială”?
  • În ce măsură, AI poate afecta capacitatea oamenilor de a gândi și de a le reduce spiritul analitic?
  • Cât de fragil este echilibrul între scopurile nobile în care poate fi folosită AI și scopurile în care o pot folosi „băieții răi”?
  • Cum AI poate schimba politica din R. Moldova?
  • Odată cu expansiunea AI își va pierde omul emoțiile și sentimentele? Poate fi comparată o îmbrățișare artificială a unui robot cu îmbrățișarea naturală a unui om?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG