Noul sistem va asigura un management al medicamentelor mai bun și va elimina erorile în circuitul acestora.
Sistemul de rețete electronice va genera economii substanțiale, în situația în care R. Moldova cheltuie anual în jur de 1,5 milioane de lei pentru achiziția formularelor de rețetă clasice, spune în podcastul Europei Libere „În esență...”, Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Noul sistem va fi utilizat, între altele, de cei peste 800 de mii de cetățeni care beneficiază de medicamente și dispozitive compensate. Acum, lista include 167 de medicamente și 55 de dispozitive compensate, iar în cazul modificărilor ajustările vor fi făcute și în „e-Rețeta”.
Autoritățile iau în calcul dezvoltarea, în perspectivă, și a unui sistem „e-Rețeta” pentru medicamentele necompensate.
Dezvoltat timp de un an de compania „Das Soft” SRL [câștigătoarea licitației din martie 2023], cu o investiție de circa 4 milioane de lei, noul sistem de rețete electronice, povestește în podcast șeful CNAM, este „intuitiv” și foarte ușor de utilizat. „[...] E mai ușor decât utilizarea unei aplicații de tip Facebook”, zice Ion Dodon, menționând, totodată, că, totuși, mai sunt medici „reticenți” față de noul sistem.
Noul sistem liberalizează și procesul de eliberare a medicamentelor din farmacii.
Asistență medicală pentru refugiații ucraineni
Vorbind despre asigurările obligatorii de asistență medicală, șeful CNAM a spus că, până la 25 martie, 108 mii de cetățeni ai R. Moldova au achitat individual prima de asigurare obligatorie la prețuri fixe, fiind depășită suma de 160 milioane de lei, calculată anterior.
Refugiații ucraineni continuă să se bucure de asistența medicală în R. Moldova, fondurile în acest sens fiind alocate de donatori externi. În anul 2022, au fost alocate peste 54,6 milioane de lei, dintre care mai bine de 38,3 milioane de lei au fost acoperite din surse externe. Anul trecut, din mijloacele financiare acumulate în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală au fost alocate circa 23,6 milioane de lei, fonduri compensate, la fel, din surse externe. În primele două luni ale acestui an, au fost alocate peste 5,7 milioane de lei. Fondurile au fost alocate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Organizația Internațională pentru Migrație și două agenții ale ONU – UNICEF și UNFPA.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Cum vor interacționa, pe de o parte, medicii care prescriu rețete, farmaciștii, care vor elibera medicamentele în baza acestor rețete electronice, și cetățenii, pe de altă parte?
- Implementarea sistemului „e-Rețeta” înseamnă, oare, sfârșitul epocii rețetelor pe suport de hârtie în R. Moldova?
- Cum se va proceda în cazul medicamentelor necompensate?
- Cum va fi implementat sistemul în puținele unități farmaceutice din sate?
- Ce medicamente vor putea fi accesate prin sistemul „e-Rețeta”?
- Care sunt cele mai căutate medicamente compensate?
- Pe ce criterii se alcătuiește lista medicamentelor compensate? Cine și cum o face?
- Care sunt datele preliminare în ceea ce privește procurarea la prețuri fixe a polițelor de asigurare medicală?
- Proporțiile evaziunii de la plata primei de asigurare.
- Servicii medicale pentru refugiații ucraineni.
- Despre discuțiile pe marginea avizelor expediate de CNAM proprietarilor de terenuri de pământ, inclusiv a celor aflați peste hotare; inițiativa PAS de modificare a legii.
- Cât de echitabil e ca unii cetățeni care revin în R. Moldova să-și cumpere o poliță de asigurare medicală cu peste 12 mii de lei, dar să beneficieze de servicii medicale mult mai costisitoare?
- Cum se explică creșterea bugetelor Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală din ultimii ani – de la peste 7,3 mlrd. de lei, în 2019, la peste 15,4 mlrd. de lei în 2024? Creșterea bugetelor înseamnă și creșterea calității serviciilor medicale?
- Aprecieri privind gradul de îndestulare a instituțiilor curative din R. Moldova cu medicamente și utilaj.
- Ce notă pune șeful CNAM stării sănătății statului R. Moldova?