Daniil, în vârstă de 52 de ani, preia conducerea după moartea, în martie, a patriarhului Neofit.
Daniil a numit Ucraina un agresor alături de Rusia în actualul război declanșat de Moscova. El a sugerat, de asemenea, că Ucraina este o creație a lui Vladimir Lenin.
Principalul contracandidat al lui Daniil în alegeri a fost Mitropolitul Hryhoriy de Vrața, care a fost văzut ca fiind neutru în problema războiului.
Biserica Ortodoxă Bulgară are aproximativ 6 milioane de credincioși și încă 1-2 milioane de adepți în afara țării.
Cine este Daniil Vidinski
Mitropolitul de Vidin Daniel s-a născut la 2 martie 1972 în Smolean, cu numele secular Atanas Nikolov, scrie Serviciul Bulgar al RFE/RL. Și-a finalizat studiile primare și secundare în orașul natal. Și-a completat studiile superioare la Universitatea din Sofia „St. Kliment Ohridski”, unde a început să studieze filologia engleză, dar în anul următor a fost transferat la Facultatea de Teologie.
În 2008, prin decizia Sf. Sinodul a devenit episcop în biserica „Sf. Alexandru Nevski”. A fost numit vicar succesiv al Mitropolitului Nathaniel de Nevrokop și al Mitropolitului Iosif al SUA, Canadei și Australiei. Pe 4 februarie 2018 a fost ales mitropolit de Vidin.
Daniil este cunoscut pentru rusofilia sa deschisă. El a reacționat violent la închiderea Bisericii Ruse din Sofia anul trecut și și-a exprimat amărăciunea după decizia de a-l expulza pe întâistătătorul acesteia, arhimandritul Vassian, și pe alți doi clerici sub suspiciunea de spionaj.
- Te-ar putea interesa și: Bulgaria expulzează reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse
În noiembrie 2022, la câteva luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, Daniil a distribuit o scrisoare clerului din eparhia Vidin cu instrucțiuni despre cum să includă „petiții speciale pentru pace” în liturghiile lor.
În mai 2023, Mitropolia Vidinului a publicat un videoclip cu un monolog al lui Daniel. Pe înregistrare, timp de aproape o oră și jumătate, el încearcă să respingă declarațiile a doi călugări de la Muntele Athos despre războiul defensiv din Ucraina și dreptul de a-i proteja pe cei dragi.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te