Un punct de trecere moldo-ucrainean, inaugurat după renovare

Punctul comun de control al documentelor moldo-ucrainean de la Giurgiulești-Reni.

Punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Giurgiulești-Reni a fost inaugurat joi după renovare. Noua infrastructură ar permite acum o mai mare fluiditate a traficului la frontieră și o mai bună conectivitate între Ucraina, Republica Moldova și România.

Reconstrucția a inclus și amenajarea unei benzi speciale ce va permite fluidizarea traficului, atât pentru camioane, cât și pentru autocare. Totodată, autoturismele cu pasageri nu vor mai fi obligate să se oprească la punctul de control moldovenesc, deoarece toate procedurile de control vor fi efectuate de partea ucraineană, potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.

„Este un moment important de conexiune între cele trei țări. Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în reconstrucția infrastructurii rămâne puternic. Vrem să permitem transportului să treacă ușor dinspre Ucraina spre UE și viceversa, prin intermediul Republicii Moldova”, a declarat Secretarul de stat, Mircea Păscăluță, cu ocazia inaugurării punctului de trecere pe 16 mai.

Punctul de trecere a frontierei va fluidiza traficul la vamă atât pentru camioane, cât și pentru autocare, care vor beneficia de o bandă special amenajată.

Proiectul a fost posibil datorită eforturilor comune dintre Republica Moldova, Ucraina, România și partenerii din SUA și UE, în contextul întâlnirilor Quint Meeting, a precizat sursa citată.

Comisia Europeană a sprijinit lucrările la acest punct de trecere în cadrul inițiativei privind culoarele de solidaritate. În plus, UE a alocat până la 11 milioane de euro pentru alte lucrări substanțiale de renovare și pentru posibila extindere a punctului de trecere a frontierei, precum și pentru dezvoltarea altor infrastructuri de frontieră prioritare, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că atractivitatea acestei rute va crește după inaugurarea punctului de trecere renovat.

„De la înființarea culoarelor de solidaritate în luna mai 2022, coridorul Dunării a fost un excelent exemplu de cooperare strânsă între Ucraina, Republica Moldova și România – cea mai mare parte a mărfurilor care ies din și intră în Ucraina au folosit acest coridor în ultimii doi ani, costurile logistice fiind comparabile cu cele pentru ruta Mării Negre. Cu sprijinul nostru, punctul îmbunătățit de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova de la Reni va reduce și mai mult timpul de așteptare la frontieră și, astfel, va spori atractivitatea acestei rute”, a declarat Adina Vălean.

Până în prezent, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 136 de milioane de tone de mărfuri, inclusiv cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri de care are nevoie. Culoarele de solidaritate au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru economia Ucrainei și au permis importul în Ucraina de bunuri din UE în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te