Linkuri accesibilitate

Punctul de trecere a frontierei Novosaviţkoe - Kuciurgan devine operațional


Reprezentanții autorităților de frontieră și vamale din R. Moldova și Ucraina au semnat, la 22 decembrie 2023, protocoalele interinstituționale cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat.
Reprezentanții autorităților de frontieră și vamale din R. Moldova și Ucraina au semnat, la 22 decembrie 2023, protocoalele interinstituționale cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat.

Punctul de trecere a frontierei [feroviar] Kuciurgan - Novosavițkoe de la granița cu Ucraina poate deveni operațional, a declarat șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Gălușca, în podcastul Europei Libere „În esență...”

„Am semnat actul de recepție a acestui punct de trecere a frontierei, deci tehnic suntem gata să activăm în vederea asigurării bunei circulații a mărfurilor”, a precizat comisarul-principal Gălușca.

Potrivit lui, pentru ca punctul de trecere a frontierei (PTF) Kuciurgan - Novosavițkoe să-și înceapă activitatea e nevoie ca ministerele responsabile de transporturi din cele două țări să ia deciziile corespunzătoare.

„Ce ține de autoritățile de frontieră ale R. Moldova și Ucrainei, noi suntem gata”, a precizat Ruslan Gălușca.

Kuciurgan - Novosavițkoe se numără printre cele șapte PTF* din lista protocoalelor interinstituționale, semnate de Ucraina și Moldova la 22 decembrie 2023, cu privire la organizarea controlului comun dintre cele două țări.

 • *„Briceni - Rossoșani” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
 • „Criva - Mamalîga” (control în comun pe ambele teritorii);
 • „Giurgiulești - Reni” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
 • „Larga - Kelmențî” (control în comun pe ambele teritorii);
 • „Palanca - Maiaki-Udobnoe” (control în comun pe teritoriul R. Moldova);
 • „Pervomaisc - Kuciurgan” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
 • „Platonovo - Goianul Nou” (control în comun pe teritoriul Ucrainei).

Comisarul-principal Ruslan Gălușca a mai spus în podcastul „În esență...” că acum se fac lucrări de extindere a infrastructurii pentru PTF comun Giurgiulești - Reni, care va fi parte a „Culoarului solidarității” pentru exportul cerealelor și mărfurilor din Ucraina.

Pe cei 1222 de kilometri de graniță comună, R. Moldova şi Ucraina au 67 PTF, dintre care 25 sunt pe sectorul transnistrean, necontrolat de autoritățile constituționale.

Ediția podcastului „În esență...” cu noul șef al Poliției de Frontieră a R. Moldova, comisarul-principal Ruslan Gălușca, va fi publicat joi, 15 februarie, pe platformele de podcast și pe site-ul Europei Libere.

 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG