Linkuri accesibilitate

Semaforul încă arată roșu pe „coridorul verde” oferit de R. Moldova pentru cerealele ucrainene 


„Coridorul verde” pe cale ferată pentru tranzitul cerealelor ucrainene plănuit de Ucraina și R. Moldova încă arată roșu. Imagine simbol
„Coridorul verde” pe cale ferată pentru tranzitul cerealelor ucrainene plănuit de Ucraina și R. Moldova încă arată roșu. Imagine simbol

Organizarea controlului vamal comun la un punct de trecere între R. Moldova și Ucraina, care ar fluidiza tranzitul de cereale ucrainene pe calea ferată, se lasă așteptată la aproape două luni de la anunțarea inițiativei. Între timp, tranzitul pe cale auto congestionează vămile. 

„Coridorul verde” pe cale ferată plănuit de Ucraina și R. Moldova trece prin regiunea transnistreană, iar punctul de control comun moldo-ucrainean de care depinde deschiderea coridorului se află pe teritoriul Ucrainei, la Novosavițkoe – Cuciurgan.

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a spus Europei Libere că autoritățile celor două țări vor fi gata „în curând” să aplice controlul comun și să redeschidă acest punct de trecere pentru marfarele cu grâne ucrainene.

O asemenea înțelegere între guvernele de la Chișinău și Kiev a fost anunțată cu aproape două luni în urmă, pe 13 octombrie 2023, dar nu este limpede de ce redeschiderea punctului de trecere întârzie.

Circulația trenurilor prin acest punct în apropiere de Cuciurgan a fost închisă de Ucraina la începutul invaziei rusești la scară largă, în martie 2022. O explozie controlată pe teritoriul ucrainean a scos calea ferată din uz într-un moment în care existau temeri că trupele rusești din regiunea transnistreană pot interveni în război.

Dar reluarea circulației trenurilor în vederea unui coridor pentru tranzitul cerealelor ucrainene a fost luată în discuție pe fundalul blocajului rusesc din Marea Neagră, care împiedica Ucraina să exporte pe mare cereale așteptate în țări din Africa și alte regiuni.

Crearea coridorului care trebuie să asigure transportul cerealelor ucrainene prin regiunea transnistreană și restul Republici Moldova către România și portul Constanța a fost discutată de către vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian, și omologul său ucrainean, Irina Vereșciuk, pe 29 septembrie, la Odesa. Cei doi s-au întâlnit la o ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale.

Trenurile cu cereale ucrainene urmează să treacă prin regiunea transnistreană fără să staționeze și să parcurgă traseul feroviar Tighina – Basarabeasca – Giurgiulești, până la granița cu România.

Ambuteiaje la vămile Republicii Moldova cu România

„Coridorul verde” feroviar ar trebui să ajute Ucraina să exporte mai multe cereale și să reducă ambuteiajele la punctele de trecere auto de la granița R. Moldova cu România, unde sute de camioane aflate în tranzit formează cozi imense.

Serviciul Vamal a spus Europei Libere că problema cozilor persistă, iar pentru a fluidiza traficul, instituția a decis ca, începând cu 1 noiembrie, să fie interzisă trecerea autovehiculelor fără marfă prin punctul Giurgiulești – Galați.

Autoritățile vamale au mai decis că tranzitul camioanele cu cereale din Ucraina poate avea loc doar prin anumite puncte de trecere a frontierei.

Un itinerar pornește de la postul vamal Criva pe unde camioanele intră din Ucraina în R. Moldova și se încheie la Costești, pe unde trec mai departe în România. Acest itinerar nordic poate deveni popular pe fundalul blocajelor la granița Ucrainei cu Polonia și Slovacia.

Un alt doilea itinerar trece prin sud, între posturile vamale Tudora în est și Giurgiulești în vest.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG