„Pentru prima dată în istorie, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale - o flotă ucraineană”, a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram. „Am reușit să preluăm inițiativa de la Rusia în Marea Neagră...”, a adăugat el.
Zelenski a spus că, încă din primele zile ale invaziei totale a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră și a distrus infrastructura portuară și de export de cereale, perturbând piețele alimentare globale.
Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat balanța de putere, a spus Zelenski, care a mulțumit Turciei, Bulgariei, României și Moldovei, țări care se învecinează cu Marea Neagră, pentru sprijinul lor. „Am reușit să arătăm că cooperarea dintre țările din regiunea Mării Negre, cu sprijinul partenerilor, poate readuce stabilitatea pe piața mondială a alimentelor”, a declarat Zelenski la o reuniune a reprezentanților țărilor de la Marea Neagră.
„Am reușit să oferim o astfel de protecție părții vestice a Mării Negre, ceea ce permite acum funcționarea coridoarelor noastre maritime de export. De asemenea, regiunea Dunării capătă o nouă importanță - este, de asemenea, esențială pentru securitatea globală."
După ce Moscova a renunțat la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU, care permitea trecerea în siguranță a cerealelor în afara Ucrainei, unul dintre principalii exportatori și cultivatori de cereale la nivel mondial, Kievul a înființat un coridor alternativ în luna august. Ucraina a reușit să exporte patru milioane de tone metrice de marfă prin acest nou coridor, a declarat anterior Zelenski.
Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra porturilor maritime ucrainene și a infrastructurii de cereale, dar Ucraina a lansat atacuri cu drone maritime asupra navelor rusești.