Linkuri accesibilitate

Constanța: 10,5 milioane de tone de grâne ucrainene exportate în nouă luni


Portul Constanța / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, România, 2023.
Portul Constanța / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, România, 2023.

Ucraina a exportat 10,5 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța în primele 9 luni ale anului curent, informează Reuters. Portul joacă un rol cheie de când Rusia s-a retras din „Inițiativa cerealelor la Marea Neagră”, dar trebuie să satisfacă și nevoile exportatorilor locali.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța este principala cale de ieșire pentru recoltele Kievului, după ce Rusia s-a retras unilateral în iulie 2023 din acordul care permitea exportul în siguranță a cerealelor din porturile ucrainene la Marea Neagră.

În 2022, când acordul mai era în vigoare, Ucraina a exportat 8,6 milioane de tone prin Constanța.

Datele nu includ volumele exportate prin porturile românești mai mici de la Dunăre, cum ar fi Galați, prin care au trecut lunar circa 2 milioane de tone de cereale.

Guvernul de la București a declarat că intenționează să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene la 4 milioane de tone în următoarele luni, prin investiții susținute în infrastructură.

Operatorii portuari investesc și în echipamente pentru a mări viteza de încărcare a cerealelor pentru că exporturile din Ucraina concurează acum pentru spațiu de depozitare la Constanța cu exporturile producătorilor autohtoni dar și cu cele ale fermierilor din țările vecine, fără ieșire la mare, în primul rând Ungaria și Serbia.

Din portul Constanța au fost exportate în total peste 25 de milioane de tone de cereale în primele nouă luni ale anului, a mai spus autoritatea portuară pentru Reuters, un volum care egalează recordul din 2022.

Ucraina se bazează din ce în ce mai mult pe rutele de export pe Dunăre

De când Rusia s-a retras din așa-numita „Inițiativă a cerealelor la Marea Neagră”, Ucraina se bazează din ce în ce mai mult pe rutele de export pe Dunăre, numai că armata rusă a lovit în repetate rânduri porturile fluviale ale Ucrainei cu rachete și drone. Bombardamentele au avut loc în imediata vecinătatea a malului românesc, iar resturi de drone au căzut în România, țară NATO.

Exportatorii ucraineni apelează tot mai frecvent și la rutele terestre, șosele și căi feroviare.

La începutul acestei luni, în prima sa călătorie în România de la invazia Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în curând va fi deschis un „coridor” pentru a duce cerealele ucrainene în România prin R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG