Linkuri accesibilitate

Constanța, cea mai mare „rută alternativă” pentru grânele ucrainene (Reuters)


Nave la doc în portul românesc Constanța, în vara anului 2022 (Foto: Vadim Ghirda, AP)
Nave la doc în portul românesc Constanța, în vara anului 2022 (Foto: Vadim Ghirda, AP)

Portul românesc de la Marea Neagră Constanța a expediat în primele 10 luni ale anului o cantitate record de 29,4 milioane de tone metrice de grâne, din care 40% proveneau din Ucraina.

Informația a fost furnizată de autoritatea portuară agenției Reuters. Ea notează că Ucraina este unul din cei mai mari exportatori de grâne din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export pentru Kiev după invazia rusească din februarie 2022.

Reuters scrie că în ultimele luni volumul grânelor ucrainene tranzitate a scăzut datorită loviturilor aeriene rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aproape de teritoriul românesc, în vreme ce punctele de trecere a frontierelor terestre ale Ucrainei cu Slovacia și Polonia au fost blocate de șoferii de TIR localnici, care cer restricții împotriva colegilor ucraineni.

O sursă guvernamentală românească a declarat pentru Reuters că în urma extinderii capacității portuare, Constanța poate exporta de acum 40 de milioane de tone de grâne pe an.

România este angajată împreună cu R. Moldova și Ucraina, cu sprijinul UE, într-un efort de creare a unor „coridoare” pentru exporturile ucrainene, având ca „ieșire principală” tocmai portul românesc Constanța.

În timpul vizitei făcute în octombrie la București, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a căzut de acord cu omologul său român, Klaus Iohannis, că trebuie dublată capacitatea rutelor de export prin România pentru mărfurile ucrainene.

Grânele ucrainene „se luptă” pentru spațiu în portul Constanța, care deservește și alte țări vecine, inclusiv fără ieșire la mare, ca Serbia sau Ungaria.

Ucraina folosește pentru exporturile de grâne și un „coridor maritim” prin Marea Neagră, spre Bosfor, dar el este considerat riscant datorită prezenței militare rusești consolidate în ultimele luni, inclusiv a minelor maritime rusești.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG