Un raport ONU relevă violențele comise de militarii ruși în Ucraina

Sediul Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, Geneva, Elveția.

Comisia de anchetă ONU privind încălcările drepturilor omului în Ucraina a publicat un nou raport care se referă, printre altele, la cazurile de violență sexuală comise de armata și autoritățile ruse pe teritoriile ocupate ale Ucrainei dar și în Rusia, împotriva ucrainenilor.

Potrivit raportului, anchetatorii s-au concentrat asupra cazurilor de viol și violență sexuală din regiunile Herson și Zaporojie.

Sunt detaliate mai multe cazuri, care ar fi avut loc în mai multe sate din regiunea Herson în perioada martie - iulie 2022, când acestea se aflau sub ocupație rusă.

Victimele violențelor, potrivit raportului, au fost femei cu vârste cuprinse între 16 și 83 de ani.

Majoritatea incidentelor au avut loc după ce soldații ruși au pătruns în casele victimelor și le-au amenințat cu arme sau cu intenția de a le ucide rudele. Două cazuri au implicat violuri în grup.

Violența sexuală a fost adesea însoțită de alte forme de violență și atrocități, inclusiv bătăi și amenințări cu moartea. Într-un caz, o femeie și soțul ei ar fi fost împușcați mortal, spune raportul ONU.

Printre victime se număra o fată însărcinată de 16 ani și femei în vârstă - una avea 75 de ani, iar cealaltă 83 de ani. Raportul descrie aproximativ 10 cazuri, dar nu precizează câte au fost în total.

Documentul se referă și la alte cazuri de încălcare a drepturilor omului în Ucraina, inclusiv la crime, tortură, distrugerea infrastructurii energetice a țării, detenție forțată și răpire de persoane, scoaterea copiilor de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, au fost semnalate cazuri de încălcare a drepturilor omului de către armata și autoritățile ucrainene.

Autoritățile ucrainene și câteva țări din Occident au acuzat Rusia de utilizarea violenței sexuale ca armă de război. În martie 2023, s-a raportat că Procuratura Generală ucraineană investiga peste 170 de cazuri de violență din partea armatei ruse.

În același timp, s-a observat că o serie de cazuri grave, în special violuri asupra copiilor, raportate anterior, nu au fost confirmate; rapoartele inexacte au dus la demisia Ludmilei Denisova din funcția de comisar pentru drepturile omului din Rada Supremă.

Autoritățile ruse neagă violențele comise de armata sa și nu au fost cazuri până acum în care autoritățile din Rusia să pornească investigații pe baza unor acuzații de violență sexuală în Ucraina.

### Vezi și... ### Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare (raport)