Un singur încărcător, pentru mai multe gadgeturi. Ce efecte va avea această directivă europeană asupra R. Moldova

Vor avea un singur port de încărcare: telefoanele mobile, tabletele și cărțile electronice, aparatele de fotografiat, consolele de jocuri video, căștile, difuzoarele portabile, mouse-urile și tastaturile fără fir, sistemele portabile de navigație.

Din 28 decembrie, mai multe tipuri de dispozitive electronice, inclusiv telefoanele mobile și tabletele, vor avea un singur port de încărcare USB de tip C pe piața europeană. Directiva privind încărcătorul comun este valabilă doar pentru UE și va fi pusă în aplicare în R. Moldova după aderare. 

Directiva privind încărcătorul comun a fost aprobată de Consiliul Uniunii Europene încă în 2022, însă va fi implementată abia de la finalul anului 2024.

Categoriile de dispozitive care vor avea un singur port de încărcare sunt telefoanele mobile, tabletele și cărțile electronice, aparatele de fotografiat, consolele de jocuri video, căștile, difuzoarele portabile, mouse-urile și tastaturile fără fir, sistemele portabile de navigație. Termenul pentru laptopuri este mai extins – 28 aprilie 2026.

Directiva europeană obligă producătorii să adapteze pentru un încărcător comun produsele care vor fi vândute doar pe piața UE. Prin urmare, normele UE nu-i împiedică să ofere produse și cu alte soluții de încărcare pentru diferite regiuni de pe glob.

Totodată, directiva nu impune ca dispozitivele cu alte modalități de încărcare care sunt deja utilizate sau introduse pe piața UE să fie scoase din uz.

Ce înseamnă asta pentru Republica Moldova

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în R. Moldova există „cel puțin” o fabrică producătoare de cabluri de date, la care se referă directiva europeană. Totuși, compania este cu capital străin și efectuează outsourcing, adică produce pentru alte companii. Respectiv, responsabilitatea pentru certificarea produsului este a clientului sau a companiei care vinde pe piața europeană.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, ministerul spune că alinierea la standardele europene este „o necesitate stringentă, indiferent de legislația Republicii Moldova” și că majoritatea electronicelor sau a componentelor produse de companiile din R. Moldova sunt destinate exportului în țările UE.

Odată cu aderarea R. Moldova la UE, autoritățile vor transpune această directivă în legislația moldovenească modificând o hotărâre de guvern care reglementează „plasarea pe piață a echipamentelor radio”.

De asemenea, autoritatea susține că exportatorii cunosc cerințele necesare pentru comercializarea produselor pe piața europeană, dar s-ar putea ca întreprinderile mici și mijlocii care sunt orientate spre piața locală să întâmpine probleme la momentul respectiv. Aceste companii vor trebui să-și certifice produsele în baza noilor cerințe, iar asta implică niște costuri adiționale.

„Este important ca aceste IMM-uri să își anticipeze necesitatea de aliniere la cerințele europene și să înceapă să se pregătească din timp pentru a evita problemele pe termen lung”, susține ministerul de resort.

Mai puține deșeuri electronice

Utilizarea unui singur încărcător va face viața consumatorilor mai simplă. În 2020, consumatorii din UE au cumpărat aproximativ 420 de dispozitive electronice și dețin câte trei încărcătoare. Consiliul Uniunii Europene a estimat că această decizie va reduce deșeurile electronice cu aproape o tonă anual și vor fi economisite aproape 250 de milioane de euro din achizițiile de încărcătoare.

Conform unui studiu din 2020 despre deșeurile electronice în Republica Moldova, în topul celor mai utilizate dispozitive sunt telefoanele mobile (91%), frigiderele (90%) și mașinile de spălat (85%). De asemenea, s-a dovedit că telefonul mobil este dispozitivul cu cea mai scurtă perioadă de utilizare – în medie 3 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te