Un tribunal de la Moscova a deschis procedura de faliment împotriva Europei Libere/Libertatea

Sediul din Praga al posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea

Un tribunal de la Moscova a început procedura de stabilire a falimentului entității din Rusia a postului nostru de radio, denumită RFE/RL LLC (Radio Europa Liberă/Libertatea). Procedura fusese inițiată de fiscul rusesc la începutul an, obligând Europa Libera/Libertatea să-și suspende activitatea în Rusia.

Curtea de Arbitraj din Moscova a hotărât pe 15 august să demareze procedurile de faliment inițiate de serviciul fiscal federal pe 4 martie, declarând că RFE.RL LLC datorează autorităților fiscale aproximativ 7 milioane de ruble (112.000 dolari) pentru 2021.

RFE/RL LLC din Moscova reprezintă interesele companiei noastre în Rusia. A fost înființată în 2020 din cauza controversatei legi a „agenților străini”.

Procedura de faliment se datorează faptului că RFE/RL, la fel ca alte instituții considerate „agenți străini”, are obligația, prin lege, să însoțească orice material scris, audio sau video cu o notificare lungă, care-l identifică pe autor (în acest caz RFE/RL LLC) drept „agent străin”.

Totodată, pe 5 martie, imediat după lansarea invaziei ruse din Ucraina, a intrat în vigoare și noua lege care pedepsește cu până la 15 ani închisoare orice persoană care distribuie „știri false” despre armata rusă.

RFE/RL a refuzat să respecte aceste prevederi, pe care le consideră abuzive și menite numai să limiteze libertatea de expresie, motiv pentru care autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a înaintat peste 1.000 de plângeri administrative împotriva RFE/RL LLC și a directorului acesteia, obligând la plata unor amenzi de aproape 1 miliard de ruble (16 milioane de dolari).

### Vezi și... ### Europa Liberă/Libertatea apelează la CEDO pentru a bloca amenzile decise de autoritățile ruse

Demararea oficială a procedurii de faliment a fost declanșată de faptul că RFE/RL LLC nu și-a putut plăti impozitele, având de anul trecut conturile bancare blocate prin decizie judecătoreacă.

RFE/RL a contestat toate deciziile judecătorești, în Rusia și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Mai multe guverne și organizații internaționale de jurnaliști și-au exprimat sprijinul pentru poziția RFE/RL și pentru apărarea libertății de exprimare în Rusia.

În martie, RFE/RL a fost nevoită să-și închidă biroul de la Moscova, după 30 de ani. Aproximativ 27 de jurnalişti care contribuie la programele RFE/RL sunt trecuți între timp în registrul agenţilor străini, ținut de ministerul rus al Justiţiei.

Site-urile web ale redacției pentru Rusia, Radio Svoboda și mai multe dintre proiectele sale, precum și conturile acestei redacții de pe rețelele sociale au fost blocate în Rusia.

Cu toate acestea, Radio Svoboda rămâne foarte popular: în martie, la câteva zile după ce Rusia a lansat invazia neprovocată din Ucraina, peste 18 milioane de utilizatori de internet au vizitat site-urile Radio Svoboda.

### Vezi și... ### Rusia amendează RFE/RL pentru o pretinsă violare a legislației „agenților străini”