Linkuri accesibilitate

Europa Liberă/Libertatea apelează la CEDO pentru a bloca amenzile decise de autoritățile ruse


Biroul de la Moscova al postului nostru de radio Europa Liberă/ Libertatea, aprilie 2021.
Biroul de la Moscova al postului nostru de radio Europa Liberă/ Libertatea, aprilie 2021.

După 30 de ani de activitate în Rusia, Radio Europa Liberă/ Libertatea riscă amenzi de sute de mii de dolari pentru încălcarea controversatei legi a „agenților străini”.

Radio Europa Liberă/ Libertatea (RFE / RL) a depus o petiție de urgență la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) , cerându-i să blocheze intenția justiției ruse de a pune în practică sancțiunile împotriva postului nostru de radio, decise pentru încălcări ale controversatei legi privind „agenții străini”. Amenzile ar putea costa Europa Liberă/ Libertatea peste 1 milion de dolari.

Pe 15 aprilie, radio Europa Liberă/ Libertate a precizat că cere blocarea a sute de „protocoale administrative” pe care autoritățile ruse le-au decis sau amenință că le vor impune organizației noastre, în temeiul legii „agenților străini”, lege considerată de critici drept un instrument pentru a reduce la tăcere mass-media independentă.

Blocarea aplicării amenzilor ar fi numai o măsură provizorie, în așteptarea unei decizii pe fond a CEDO privind acțiunile guvernului rus, se arată într-un comunicat de presă al Europei Libere/ Libertatea.

Legea „agenților străini” se aplică în cazul organizațiilor media finanțate din străinătate dar și a organizațiilor neguvernamentale finanțate din exterior ș care se consideră că sunt angajate în activități politice. Legea a fost criticată pe scară largă pentru că are ca scop să submineze societatea civilă, să discrediteze mediile care relatează critic și în general vocile disidente.

Mai vezi: „Occidentul în putrefacție” la posturile TV din Rusia și fosta URSS

Radio Europa Liberă/ Libertatea (RFE/RL) și-a respectat toate obligațiile legale prevăzute de legea agenților străini, dar a refuzat să pună în aplicare normele de etichetare a relatărilor provenind de la un „agent străin”, stabilite de agenția de stat de monitorizare a mass-media Roskomnadzor. Măsurile sunt „în mod clar menite să ne afecteze reputația și viabilitatea ca organizație media independentă în Rusia”, se arată în comunicatul de presă al RFE / RL.

Kiryl Sukhotski, RFE/RL, Director regional.
Kiryl Sukhotski, RFE/RL, Director regional.

Drept urmare, Roskomnadzor a depus 390 de notificări pentru încălcarea regulilor, așa-numitele protocoale, împotriva biroului din Moscova al RFE / RL și a directorului său, Andrei Shary, și asta în numai trei luni. Amenzile care decurg ajung la peste 1 milion 430 de mii de dolari.

Roskomnadzor urmează să mai depună încă 130 de notificări împotriva RFE / RL și a lui Andrei Shary pe 16 aprilie, cu amenzi suplimentare estimate la aproape 1 milion de dolari, se precizează în comunicatul de presă al postului nostru de radio.

Dacă amenzile nu sunt plătite, autoritățile ruse au putea forța RFE / RL în insolvență și / sau bloca accesul la site-urile sale media, în timp ce Andrei Shary riscă o condamnare de până la doi ani de închisoare și falimentul personal.

RFE / RL susține că acțiunile Rusiei încalcă drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presei, care sunt protejate de articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului și spune că, dacă CEDO nu acționează acum, biroul său de la Moscova și directorul său „vor suferi daune ireversibile”.

RFE / RL a avertizat, de asemenea, că lăsată necontrolată, campania Kremlinului va avea un efect devastator asupra a ceea ce a rămas din presa independentă din Rusia.

„RFE / RL nu va fi pusă în situația de a-și submina libertatea de exprimare și integritatea jurnalistică”, a declarat președintele companiei, Jamie Fly.

„Nu vom permite Roskomnadzor și Kremlinului să decidă cum relatăm și comunicăm cu publicul nostru din Rusia”, a mai spus el.

RFE / RL speră că CEDO „va vedea aceste acțiuni ale guvernului rus pentru ceea ce sunt: o încercare de a suprima libertatea de exprimare și drepturile omului, un precedent periculos într-un moment în care organizațiile media independente sunt atacate în toată lumea” , a spus Fly.

Așa-numita lege a „agenților străini” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Ea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc finanțare externă și despre care guvernul susține că sunt angajate în activități politice, să fie înregistrate ca „agenți străini”, să se identifice ca atare și să se supună audit-urilor.

Biroul de la Moscova, Europa Liberă/ Libertatea, ianuarie 2021
Biroul de la Moscova, Europa Liberă/ Libertatea, ianuarie 2021

Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțată din străinătate. În 2017, guvernul rus a clasificat drept „agenți străini” redacția în limba rusă a RFE / RL, cunoscută drept Radio Svoboda, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și programul de televiziune Current Time, produs în cooperare cu Vocea Americii.

Decretul din 1991, semnat de președintele rus Boris Ielțin, prin care s-a înființat biroul de la Moscova al Europei Libere/ Libertatea.
Decretul din 1991, semnat de președintele rus Boris Ielțin, prin care s-a înființat biroul de la Moscova al Europei Libere/ Libertatea.

Din octombrie, Roskomnadzor a ordonat organizațiilor media desemnate „agenți străini” să deschidă orice relatare, pe orice platformă de comunicare cu o declarație lungă, prin care se precizează că materialul respectiv este produs de o organizație media „care îndeplinește funcțiile unui agent străin”.

RFE / RL este o companie de media independentă, finanțată printr-un grant de Congresul american prin intermediul Agenției SUA pentru Media Globală. În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane accesează portalurile de știri în limba rusă ale postului nostru de radio Europa Liberă/ Libertatea.

Redacția rusă a RFE/RL este singura organizație media internațională prezentă fizic în Rusia și care a fost desemnată „agent străin”. Biroul de la Moscova a fost deschis în 1991, la invitația lui Boris Ielțin, primul președinte al Federației Ruse după destrămarea Uniunii Sovietice.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG