Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă: secretarul de stat american îngrijorat de presiunile Rusiei


Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat îngrijorat de tentativa Rusiei de a închide și reduce la tăcere emisiunile în limba rusă ale postului nostru de radio, Radio Svoboda, invocând legea „agenților străini”. Blinken a făcut aceste aprecieri în cadrul întrevederii cu noua președintă în exercițiu a Agenției americane pentru media internaționale (USAGM sau US Agency for Global Media) Kelu Chao, cu care a discutat „rolul vital ale presei libere și independente în apărarea și promovarea principiilor democratice în lume”, a anunțat Departamentul de stat.

Sediul posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, Praga, Republica Cehă.
Sediul posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, Praga, Republica Cehă.

Agenția rusă pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, a impus redacției în limba rusă, radio Svoboda, amenzi repetate care se ridică acum la peste un milion de dolari pentru mai bine de 400 de încălcări ale prevederilor restrictive din legea agenților străini.

Adoptată inițial în 2012, controversata lege a agenților străini s-a extins de la organizații neguvernamentale, care primesc finanțare din afara granițelor, la organizații media și jurnaliștii lor. În 2017, radio Svoboda, programele de televiziunea Current Time (realizate împreună cu Vocea Americii) și programele regionale în rusă ale postului nostru de radio au fost înscrise drept „agenți străini”. În baza legii, toate emisiunile, toate postările pe mediile sociale și toate materialele realizate de jurnaliștii acestor redacții trebuie identificate drept „produse ale unui agent străin”, de multe ori sub forme inacceptabile jurnalistic. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi severe pentru instituție, în timp ce jurnaliștii riscă dosare penale.

Președinta USAGM s-a declarat mulțumită de faptul că secretarul de stat vede în aceste cerințe o încercare de a reduce la tăcere orice media independentă.

Radio Europa Liberă/Libertatea este o entitate media nonprofit, finanțată de Congresul american iar amenzile impuse de autoritățile ruse ar putea obliga compania să se retragă din Rusia.

Singurele alte două organizații media obligate să se înscrie în Rusia drept agenți străini, sunt Vocea Americii și o companie mică din Cehia dar nici una nu are, precum Radio Europa Liberă/Libertatea, un birou în Rusia. În acest moment, Radio Libertatea/ Svoboda are o audiență de 6,7 milioane de oameni pe săptămână.

Modul cum Rusia folosește legea „agenților străini” împotriva emisiunilor în limba rusă ale postului nostru de radio este calificat drept un abuz și în raportul anual al organizației Amnesty International, dat publicității la Londra. Amnesty International constată că în multe țări din Europa și Asia Centrală restricțiile sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, au afectat serios și în mod discriminatoriu anumite categorii oricum marginalizate. În primul rând pe romi, refugiați și migranți, care în unele țări ca Bulgaria, Ungaria, Rusia sau Serbia au fost puși în „carantine forțate”.

Autoritățile din Rusia și Belarus, se mai remarcă în raport, au invocat pandemia pentru a reprima protestele pro-democrație.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG