„În Republica Moldova specialitatea de lucrător în domeniul îngrijirilor paliative nu este recunoscută. Specialiștii, care au competențe în prestarea acestui serviciu sunt angajați în cadrul organizațiilor neguvernamentale, specializate în îngrijiri paliative. Pentru a putea profesa aceștia sunt instruiți peste hotare.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit statisticilor, în 2018 în domeniul îngrijirilor paliative din Moldova activau 25 de medici cu profil terapeutic și doar 11 dintre ei nu cumulau funcția cu altele, precum și 53 de asistenți medicali, dintre care doar 30 nu cumulau această funcție, ceea ce înseamnă că sunt specializați doar pe acest tip de servicii medicale. Toți acești specialiști activau în cadrul a șapte organizații neguvernamentale din cele opt specializate în acest domeniu și contractate de către CNAM.
Marina Golovaci fosta secretară de stat de la Ministerul Sănătății, în Guvernul Ghicu, a câștigat concursul pentru funcția de director al Asociației Medical Teritoriale Botanica. În concurs s-a înscris fostul director al instituției Ion Nogai, fosta directoarea a Centrului de Sănătate Publică Chișinău – Luminița Suveică, vicedirectoarea AMT Buiucani – Marina Golovaci, medicul Dorin Toia și Ion Anton. Marina Golovaci a declarat pentru Sănătate INFO că în următorii 5 ani se va axa, în primul rând, pe menținerea și valorificarea potențialului uman, tehnico-material și logistic pe care îl posedă Instituția. În același timp, va asigura o dezvoltare și extindere continuă a capacității de prestare a unor servicii medicale calitative pentru populație.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atenționat statele cu venituri mari să evite o catastrofă morală prin vaccinarea copiilor, în timp ce lucrătorii medicali din țările sărace numai speră la această șansă. Acum, doar 0,3% din oferta de vaccin se îndreaptă către țările cu venituri mici.
„În septembrie anul trecut am avertizat despre amenințarea naționalismului vaccinului și unii au spus că suntem alarmiști. În ianuarie, am vorbit despre o catastrofă morală în desfășurare. Din păcate, asistăm acum la acest scenariu. O parte din țările bogate, care au cumpărat majoritatea ofertei de vaccin, imunizează acum grupuri cu risc mai scăzut. Înțeleg de ce unele țări doresc să își vaccineze copiii și adolescenții, dar în acest moment îi îndemn să reconsidere această decizie și să doneze în schimb vaccinuri către COVAX. Deoarece în țările cu venituri mici și medii, furnizarea de vaccinuri nu a fost suficientă nici măcar pentru a imuniza lucrătorii din domeniul sănătății, iar spitalele sunt inundate de oameni care au nevoie urgentă de asistență pentru a supraviețui”, a declarat directorul OMS.”
(Transcriere: Alla Ceapai)