Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi un interviu cu Larisa Nefiodkina, văduva lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, persoană cu autoritate imensă în lumea interlopă a anilor 90. Femeia susține că îl cunoaște personal de cel puțin 30 de ani pe Mihail Aizin, decorat recent cu ordinul Gloria Muncii de Igor Dodon, că acesta a avut legături cu crima organizată și că i-ar fi tras țeapa regretatului om de afaceri Leonid Volneanschi. În același timp, în perioada aflării Partidului Democrat la guvernare, Mihail Aizin ar fi fost protejat de Vladimir Plahotniuc, iar acum nu exclude că ar putea fi protejat de Dodon. Larisa Nefiodkina susține că a fost cu doi ani în urmă în audiență la șeful statului și l-a informat despre trecutul și afacerile pretins dubioase ale lui Aizin, iar președintele i-a promis că va lua atitudine. Femeia a declarat că după ce a auzit că Igor Dodon l-a decorat pe Aizin cu ordinul Gloria Muncii, vrea să obțină o nouă audiență la șeful statului. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați că magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au respins cererea înaintată de către vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Ghenadie Pavliuc, cu privire la strămutarea judecării plângerii depuse de președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care exercită activitate specială de investigaţii. În august curent, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a depus o plângere, în ordinea articolului 313 Cod de procedură penală, „Plângerea împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care exercită activitate specială de investigaţii”, persoana interesată, ex-judecător al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Mihai Murguleţ. Vicepreședintele instanței respective, Ghenadie Pavliuc, a înaintat în adresa Curții Supreme de Justiție o cerere prin care solicită strămutarea judecării plângerii depuse de către președintele Judecătoriei Chișinău la o altă instanță egală în grad. Colegiul Penal a respins cererea, motivând că strămutarea cauzelor se permite numai în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului. În același timp, magistrații au explicat că strămutarea cauzei poate fi cerută de președintele instanței de judecată sau de una dintre părți, respectiv Pavliuc nu avea dreptul să solicite strămutarea examinării plângerii șefului său. Detalii, pe portalul nostru.

Tot la rubrica știri aflați că autoritățile publice aproape că nu reacționează la cazurile de corupere a alegătorilor, iar articolul din Codul penal care criminalizează astfel de fapte nu este valorificat și aplicat în practică. Sunt constatările studiului „Cum a fost asigurată integritatea aleșilor locali și a procesului electoral (2019-2020)”, elaborat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). Reprezentanții Procuraturii Anticorupție spun că au în gestiune astfel de dosare, dar legea nu le permite să efectueze măsuri speciale de investigație, pentru a putea solicita condamnarea persoanelor bănuite de coruperea alegătorilor. Discuțiile au avut loc în cadrul unei noi ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație. Toate detaliile, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi reflectate în investigațiile noastre.”