Alte 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după ce au fost procesate 563 de teste. 106 cazuri sunt cu transmitere locală și un caz de import (Italia). Bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus a ajuns la 16.357 de cazuri, dintre care 6.594 sunt active.
Your browser doesn’t support HTML5
Pacienții cu forme ușoare ale Covid19, care se tratează acasă, suportă cheltuieli nesemnificative pentru tratament, ne asigură responsabilii de la Ministerul Sănătății. Aceștia ar trebui să scoată din buzunar între 200 și 300 de lei, iar partea bună e că pacienții nu ar face parte din grupurile vulnerabile, a declarat șefa Direcției Asistență Medicală Primară, Urgentă şi Comunitară de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc. Funcționara nu a explicat însă de unde știe că bolnavii tratați la domiciliu nu sunt persoane social vulnerabile. Până în acest moment 5.267 de persoane au făcut forme ușoare ale Covid-19, iar 2.731 dintre acestea încă urmează tratamentul.
Sănătate INFO continuă să monitorizeze cum respectă spitalele raionale legislația care-i obligă să asigure transparența cheltuirii banilor publici obținuți de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM). De această dată, doar două dintre cele 8 documentate aveau plasate pe site-urile instituțiilor contractele. Alte două le-au plasat abia după ce i-am întrebat de ce nu respectă legea, iar alte 4 – nu au pagină web, prin urmare nici nu au unde să plaseze informațiile. Menționăm că transparența cheltuirii banilor publici este un domeniu critic și aproape tabu pentru autoritățile din Sănătate din Moldova.
Deși fiecare cetățean al acestei țări, angajat, asigurat de stat sau plătitor pe cont propriu, are obligația să contribuie la Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, procurând poliță medicală, responsabilii din domeniu nu depun practic niciun efort să ofere informații despre modul în care sunt cheltuiți banii primiți.