Reforma instituțiilor de învățământ superior este necesară, dar autoritățile din educație trebuie să explice mai bine propunerile de comasare a universităților și chiar să revină asupra unora dintre ele, spune analistul Igor Boțan într-un interviu săptămânal cu Europa Liberă.
„Într-o țară preponderent agrară, unde agricultura este o ramură de bază a economiei, lichidarea Universității Agrare și trecerea ei la Universitatea Tehnică mi se pare stranie și sper că se va găsi o soluție mai logică”, a spus Boțan, care este și director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT). Întregul interviu, care pornește de la istoria reformei, poate fi ascultat mai jos:
Your browser doesn’t support HTML5
La sfârșitul lunii iunie, ministerul Educației și Cercetării anunța că vrea să reformeze învățământului superior, iar acest proces va include reorganizarea mai multor instituții de învățământ publice: unele universități o să dispară, fiind absorbite de altele.
### Vezi și... ### Universitățile se opun comasăriiAnunțul a dat startul unor dezbateri pe marginea reformei, care este explicată prin faptul că numărul studenților s-a micșorat substanțial – de la 110 mii în 2010 la mai puțin de 60 de mii în 2021 – iar numărul de universități a rămas la fel de mare.
„Ideea reformei învățământului superior a apărut în 2016-2017 (...), iar în 2020, pe când la guvernare se afla Partidul Socialiștilor, a avut loc prima optimizare: au fost comasate Universitatea Dimitrie Cantemir și Institutul Relațiilor Internaționale”, reamintește analistul Igor Boțan.
Micșorarea numărului de studenți, mobilul reformei, este explicată prin emigrare, scăderea calității învățământului și prestigiul redus al diplomelor moldovene, dar și prin înscrierea tot mai multor tineri la universități românești și europene, datorită redobândirii cetățeni române.
Reforma universităților nu este o idee a partidului de guvernământ PAS, dar acesta o pune în operă pentru că este obiectiv necesară. „Problema este cum se va face”, spune Boțan.
Dezbaterile publice trebuie să se încheie cu o decizie de guvern, iar planul ministerului Educației și Cercetării prevede încheierea comasărilor până în decembrie 2022. El prevede că din 16 universități publice vor rămâne 11, iar unele centre de cercetare și inovație vor fi incluse în noile structuri.