Ungaria a fost dată în judecată pentru legea anti-LGBTQ+

Imagine generică.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu legea ungară ce restricţionează accesul minorilor la conţinut legat de homosexualitate, lege considerată discriminatorie faţă de comunitatea LGBT+, relatează agențiile internaționale de presă.
„Comisia consideră că legea încalcă regulile pieţei interne, drepturile fundamentale ale persoanelor [în special ale celor LGBT+], precum şi valorile Uniunii Europene”, spune un comunicat al Comisiei.

Controversata lege anti LGBTQ din Ungaria a intrat în vigoare pe 7 iulie 2021. Ea interzice orice materialele sau informații care ar putea fi văzute drept promovând homosexualitatea sau schimbarea de gen.

La vremea respectivă, la Chișinău, liderul Socialiștilor Igor Dodon l-a felicitat pe premierul ungar Viktor Orban pentru adoptarea acestei legi controversate, în ciuda – subliniază el – „barierelor impuse de unii lideri ai Uniunii Europene și a lobby-ului liberal din țara sa”.

În iulie 2021, Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu această lege.

Tot vineri, 15 iulie, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE și în legătură cu revocarea licenţei ultimului post independent de radio din Ungaria, Klubradio, se menţionează în comunicat. În ce priveşte Klubradio, executivul UE a lansat o procedură de infringement în iunie 2021.
În recentul raport al Comisiei Europene privind statul de drept în țările membre s-a cerut Ungariei şi Poloniei să facă mai mult pentru a asigura independenţa justiției și a presei, și să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupției.

Pentru moment, preocupările Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria blochează încă planul de redresare al Budapestei, ce prevede granturi de circa 7,2 miliarde de euro.