Linkuri accesibilitate

Respectarea statului de drept în UE: Comisia își afânează criticile, dar sancțiunile sunt încă departe


Care sunt „elevii răi”, care sunt țările care încalcă cel mai mult regulile democrației, dreptul comunitar, uneori atât de mult încât, dacă ar fi țări candidate, nici nu ar fi primite în UE?

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri al treilea raport anual, pe țări, privind respectarea regulilor statului de drept în UE. Raportul se concentrează pe sistemele de justiție, cadrele anticorupție, libertatea și pluralismul din mass-media și controalele și echilibrele instituționale. Pentru prima dată, raportul conține recomandări specifice fiecărei țări cu privire la statul de drept și sugerează acțiuni concrete care trebuie întreprinse de statele membre. Cu toate acestea, raportul nu indică modul în care Comisia va urmări aceste recomandări, dacă ele nu sunt respectate.

Respectarea statului de drept în UE: Comisia își afânează criticile, dar sancțiunile sunt încă departe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00

Polonia și Ungaria rămân — cum era deja anticipat — țările cele mai criticate privind funcționarea statului de drept. Raportul nu se ocupă doar de performanțele efective, ci și de percepția de către societate a funcționării statului de drept. Nu e o surpriză că încrederea în funcționarea statului de drept este mai erodată în țările estului Europei decât în Vest.

La fel, el conține unele critici surprinzătoare. Slovenia, de pildă, e criticată pentru intruziunea statului în funcționarea televiziunii publice.

În mare, însă, raportul nu depășește analiza descriptivă și nici nu prescrie acțiuni clare, nici în cazul încălcărilor extrem de îngrijorătoare ale drepturilor fundamentale, ale femeilor și ale drepturilor LGBTQI în țări precum Polonia sau Ungaria.

La fel, Comisia nu oferă termene concrete pentru respectarea recomandărilor sale și nici nu leagă nerespectarea de o procedură conform articolului 7, sau de mecanismul de condiționalitate a acordării fondurilor europene.

Trebuie spus, de altfel, că în materie de nerespectare a legislației europene, Ungaria sau Polonia încă se situează în urma Greciei. Din 2002 încoace, Grecia a fost acuzată de încălcarea legislației UE de 1.251 de ori. Un record destul de greu de dus, dar care totuși nu îi permite Atenei să ajungă pe prima treaptă a podiumului. Această „onoare” îi revine în realitate Italiei, prinsă în flagrant delict de 1.375 de ori în ultimii douăzeci de ani. Altfel zis, statele membre ale Uniunii Europene, indiferent de gradul lor de „eurofilie”, se arată deseori foarte reticente în a aplica dreptul comunitar.

Este in orice caz constatarea la care ajunge site-ul Politico, care a realizat miercuri în paralel un studiu statistic revelator: Europa fără lege: cum încalcă statele UE legislația și cum nu li se întâmplă nimic”. Un titlu provocator, sprijinit de cifre impresionante, dat fiind că „în medie, circa 3.500 de plângeri ajung în fiecare an în fața Comisiei”, constată Politico.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG