Cu toate acestea, miniștrii de externe din UE, care se pregătesc pentru summitul de la Bruxelles din 19 decembrie, au avansat în privința unui plan de suspendare a liberalizării vizelor pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice din Georgia.
Previzibila intervenție a Ungariei și Slovaciei împiedică punerea în aplicare a unor măsuri restrictive împotriva oficialilor georgieni, care ar fi inclus interdicții de viză și înghețarea activelor.
Pentru a fi adoptate, sancțiunile UE aveau nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări membre.
Cu toate acestea, suspendarea procedurilor de liberalizare a vizelor pentru titularii de pașapoarte diplomatice georgiene necesită doar un vot majoritar, adică 55% din statele membre care reprezintă 65% din populația totală a UE.
Your browser doesn’t support HTML5
Comisia Europeană a început să planifice această suspendare, iar propunerea ar putea fi trimisă statelor membre săptămâna aceasta.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Slovaciei, Robert Fico, și-au exprimat sprijinul pentru guvernul de la Tbilisi condus de partidul Visul georgian, tot mai pro-rus, care a reprimat cu violență disidența. Ambii s-au opus și sancțiunilor împotriva Kremlinului pentru războiul din Ucraina.
UE nu a sancționat niciodată politicienii georgieni, dar la începutul acestui an a înghețat fonduri europene de peste 100 de milioane de euro destinate Georgiei și a întrerupt negocierile de aderare cu Tbilisi.
Pe 16 decembrie, șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a anunțat o listă de lideri georgieni ce ar urma să fie sancționați pentru reprimarea violentă a protestelor declanșate de decizia partidului de guvernământ Visul Georgian de a suspenda negocierile de aderare a țării la UE.
„Toate evoluțiile pe care le vedem acum în Georgia nu merg în direcția corectă în care ar trebui să se orienteze țările candidate”, a declarat Kallas reporterilor.
Liderii occidentali sunt alarmați de ceea ce numesc represiunea tot mai violentă împotriva protestatarilor din Georgia și orientarea din ce în ce mai pro-rusă a guvernului condus de Visul georgian.
- Te-ar putea interesa și: Olanda va propune ca UE să reintroducă vizele pentru georgieni. Ucraina sancționează liderii de la Tbilisi
La începutul acestei luni, Statele Unite au impus restricții de viză unor oficiali de la Tbilisi pentru „subminarea democrației”, anunțând, pe 16 decembrie, că urmează și alte sancțiuni.
Protestatarii au cerut, de asemenea, noi alegeri în urma acuzațiilor de fraudă electorală la scrutinul parlamentar din octombrie, ale cărui rezultate opoziția a refuzat să le recunoască.
Aflat la putere din 2012, Visul Georgian, partidul fondat de miliardarul și fostul prim-ministru Bidzina Ivanișvili, un apropiat al Rusiei, a fost acuzat de opoziție că devine tot mai autoritar.
Președintele proeuropean Salome Zurabișvili, care s-a alăturat protestatarilor, a declarat că alegerile ar fi fost manipulate cu ajutorul Rusiei.
Articol scris în baza relatărilor AFP.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te