Kavelashvili a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale indirecte de către Comitetul Electoral Central din Georgia, după ce a primit 224 de voturi din 225 de delegați prezenți. În colegiul electoral din Georgia sunt în total 300 de delegați, însă membrii opoziției au boicotat votul.
Promovat de către partidul de guvernământ Visul Georgian ca o persoană loială, fostul atacant al echipei Manchester City din Premier League (Anglia) este cunoscut pentru discursurile sale în parlament pline de înjurături, ca și pentru tiradele sale împotriva criticilor guvernului și împotriva persoanelor LGBTQ.
El a fost votat în funcție sâmbătă de un colegiu electoral controlat de Visul Georgian, după ce partidul tot mai autoritarist a abolit alegerea președintelui prin vot direct, prin niște modificări constituționale controversate, adoptate în 2017.
Catapultarea lui Kavelașvili în fruntea statului vine într-un moment dramatic: mii de protestatari antiguvernamentali „inundă” zilnic capitala Tbilisi, de câteva săptămâni, furioși pe Visul Georgian pentru oprirea negocierilor de aderare la UE.
Protestatarii îl numesc pe Kavelașvili o „marionetă" a miliardarului Bidzina Ivanișvili, fondatorul Visului Georgian, care, la rândul său, l-a numit pe fostul fotbalist cu mustață și păr pieptănat pe spate „întruchiparea bărbatului georgian". Comentariile sale cu privire la persoanele LGBTQ au stârnit îngrijorare, mai ales că Visul Georgian a adoptat legi inspirate de un model rusesc, care limitează drepturile acestora.
Fostul fotbalist a criticat Occidentul pentru că ar dori ca „oamenii (să fie) neutri și toleranți față de ideologia LGBTQ, care se presupune că îi apără pe cei slabi, dar este, de fapt, un act împotriva umanității."
De sub tribune la tribună (parlamentară)
Născut în 1971 în orășelul Bolnisi, din sud-vestul Georgiei, Kavelașvili și-a început cariera de fotbalist profesionist în anii '80, jucând pentru cluburi din Georgia și Rusia și devenind atacant în echipa națională a țării sale. În vârstă, acum, de 53 de ani, el a jucat pentru Manchester City între 1995-1997, marcând chiar la meciul de debut un gol împotriva rivalilor de la Manchester United.
Apoi s-a alăturat clubului elvețian Grasshoppers Zurich, unde și-a petrecut cea mai mare parte a timpului pe banca de rezerve, înainte de a căpăta angajmente în alte părți ale Elveției, inclusiv la Lucerna, Sion, Aarau și Basel.
Kavelașvili a fost descalificat din cursa pentru funcția de președinte al Federației Georgiene de Fotbal în 2015 din cauza lipsei de studii superioare, o cerință pentru această funcție. A fost ales deputat pentru Visul Georgian în 2016, fiind ales în legislativ pe lista partidului și în scrutinul din 26 octombrie 2024 - despre care grupurile de opoziție spun că a fost fraudat și nu-l recunosc.
În 2022, Kavelașvili, alături de alți deputați ai partidului Visul Georgian, a înființat o fracțiune parlamentară numită Puterea Poporului - o grupare anti-occidentală care s-a despărțit oficial de partidul de guvernământ, dar a rămas un satelit al acestuia. Vederile sale politice se aliniază ideologiilor de extremă dreapta.
Calul lui Caligula
Președintele ales al Georgiei este cunoscut pentru declarațiile obscene la adresa opozanților. El acuză liderii occidentali că încearcă să atragă Georgia în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în remarci identice cu cele pe care moldovenii le pot auzi des de la politicieni ca Igor Dodon sau Marina Tauber.
Analiștii politici sunt de acord că Visul Georgian l-a nominalizat pe Kavelașvili pentru această funcție - în mare parte ceremonială - la sfârșitul lunii noiembrie, cu scopul de a-și consolida controlul asupra puterii.
Însă nominalizarea i-a indignat pe mulți în Georgia, în special pe cei care ies zilnic în stradă de două săptămâni pentru a protesta față de îndepărtarea Visului Georgian de obiectivul aderării la UE. În cea de-a 14-a zi de proteste în masă din această săptămână, mai mulți opozanți georgieni solicitați de AFP n-au ezitat să își exprime disprețul față de Kavelașvili.
„Cu greu îmi pot imagina pe cineva mai puțin potrivit pentru rolul de șef al statului", a declarat pentru AFP istoricul Nika Gobronidze, în vârstă de 53 de ani, potrivit căruia Ivanișvili, omul de afaceri despre care se crede că trage sforile politicii georgiene, l-a ales pe Kavelașvili ca pe un simplu instrument pe care îl poate controla.
„Caligula l-a numit pe calul său consul, oligarhul nostru vrea ca marioneta sa, Kavelașvili, să fie președinte", a spus istoricul, referindu-se la împăratul roman.
Chestiunea legitimității
Felul cum a fost conceput noul proces electoral i-a asigurat 100% președinția lui Kavelașvili, scoțând-o de la putere pe pro-occidentala Salome Zurabișvili, o diplomată rafinată, crescută în Franța.
Însă legitimitatea lui Kavelașvili va fi subminată încă de la început. Experții în drept constituțional - inclusiv un autor al Constituției Georgiei, Vahtang Hmaladze - afirmă că alegerea noului președinte este „ilegitimă".
La Tbilisi are loc, de fapt, o criză constituțională, Zurabișvili cerând repetarea alegerilor parlamentare din octombrie. Parlamentul și-a aprobat singur noua componență, încălcând cerința legală de a aștepta o decizie a instanței cu privire la cererea lui Zurabișvili de anulare a rezultatelor alegerilor. Zurabișvili a declarat noul parlament și noul guvern „ilegitime" și a promis că nu va demisiona la sfârșitul mandatului său, la 29 decembrie, dacă Visul Georgian nu organizează un nou scrutin.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te