Șeful diplomației de la Budapesta e de părere că scrisoarea trimisă de mai multe țări europene comisarului UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, arată un nivel alarmant de „neglijență față de fapte”.
„Regretăm să vedem că colegii noștri din țările nordice și baltice continuă să-și continue campania de minciuni îndreptate împotriva Ungariei”, a declarat Szijjarto pe Facebook.
Szijjarto afirmă că includerea cetățenilor ruși și belaruși în programul National Card al Ungariei nu prezintă niciun risc de securitate pentru spațiul Schengen, deoarece cetățenii belaruși și ruși care sosesc în Ungaria trebuie să fie supuși unor verificări amănunțite pentru a intra și a rămâne în țară.
„Orice afirmație contrară e minciună de-a dreptul a colegilor noștri nordici și baltici, care au fost orbiți de aderarea lor la tabăra pro-război”, a spus Szijjarto.
Opt țări nordice și baltice au transmis Comisiei Europene că intenția Ungariei de a ușura accesul cetățenilor ruși și belaruși pe propriul teritoriu „poate constitui un risc serios de securitate pentru toate statele membre”.
Toate cele opt țări - Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia - se află în zona Schengen a Europei, în care călătorii pot trece frontierele interne fără a fi nevoiți să-și prezinte pașapoartele sau alte documente.
- Te-ar putea interesa și: Eugen Tomac: „Ungaria vrea să-și maximizeze relația anti-europeană” facilitând vizele pentru ruși
Comisarul Ylva Johansson și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizie la începutul acestei luni într-o scrisoare adresată ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter.
Ea a spus că Rusia este o amenințare la adresa securității Uniunii Europene și a subliniat nevoia de „mai multă, nu mai puțină vigilență”.
Programul „National Card” permite persoanelor incluse să obțină un loc de muncă în Ungaria, unde se pot muta cu familia. După trei ani, imigranții pot obține un permis de ședere permanentă.
Până în iulie, în Ungaria, programul era disponibil doar cetățenilor din Ucraina și Serbia. Din 9 iulie a fost extins însă și la cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru.
Cei incluși în program pot călători în țările UE fără controale de securitate suplimentare, a declarat europarlamentarul Serghei Lagodinsky într-un interviu acordat ediției germane a RND.
El a vorbit despre „marea îngrijorare” că spionii și teroriștii Kremlinului ar putea intra în Uniunea Europeană sub pretextul că vor să lucreze în Ungaria.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te