Uniunea Avocaților din R. Moldova critică proiectul legii Magnitsky, propus de Ministerul Justiției. Uniunea reclamă că inițiativa conține formulări vagi și că ar putea afecta inclusiv avocații.
Într-o declarație făcută publică, avocații au remarcat că, în general, conceptul legii Magnitsky, adoptat în Statele Unite și în unele țări europene, presupune aplicarea sancțiunilor cetățenilor străini care nu pot fi trași la răspundere penală sau administrativă în statele respective.
### Vezi și... ### Ce s-ar întâmpla cu oligarhii moldoveni dacă R. Moldova ar urma calea ucraineană a „deoligarhizării”?În versiunea moldovenească, însă, sancțiunile se extind asupra persoanelor fizice și juridice din R. Moldova și pot viza inclusiv oficiali care dețin funcții importante în stat.
„Proiectul permite urmărirea funcționarilor publici și lideri de partide politice din R. Moldova, pentru fapte comise pe teritoriul R. Moldova, fapt care îl transformă în instrument de politică internă în raport cu cetățenii proprii”, contrar conceptului și doctrinei legilor Magnitsky, comentează avocații.
Autorii declarației insistă ca proiectul să fie modificat, astfel încât efectele viitoarei legi Magnitsky să nu se răsfrângă asupra avocaților. Ei atrag atenția la articolul 20 din proiect, care obligă orice persoană, inclusiv avocații și avocații stagiari, care au date și informații despre subiecții restricțiilor și despre bunurile acestora, despre tranzacții legate de bunuri, să înștiințeze autoritatea competentă.
Avocații susțin că acordarea asistenței juridice nu trebuie interpretată ca o legătură directă cu clientul, iar secretul profesional și principiul confidențialității informațiilor comunicate dintre avocat și client nu trebuie încălcat.
Avocații mai sunt de părere că cea mai bună soluție pentru aplicarea sancțiunilor internaționale ar fi modificarea legii „Cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale”, care a fost adoptată în 2016: „Faptul că proiectul legii se referă strict la măsurile restrictive internaționale la care R. Moldova s-a aliniat, nu constituie un argument valabil pentru adoptarea unei legi noi”.
### Vezi și... ### „Actul Magnitsky” în interpretare moldoveană și televiziunile oligarhilorDeclarația a fost semnată de președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova, Dorin Popescu. El a spus că documentul reprezintă poziția întregii uniuni. Potrivit datelor din 2022, în R. Moldova sunt licențiați și pot activa aproximativ 2.000 de avocați.
Anterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că proectul legii Magnitsky va fi supus dezbaterilor publice. Ministerul Justiției este, de asemenea, în așteptarea aprecierilor partenerilor externi.