Administrația instituției a epuizat deja sursele financiare oferite de autoritățile Republicii Moldova, în timp ce ajutorul promis de statul bulgar, în valoare de circa jumătate de milion de euro, încă nu a ajuns. Rectorul universității, Maria Paslari, spune că instituția riscă să fie închisă.
Maria Paslari susține că a primit un răspuns oficial de la Ministerul Educației și de la Ministerul Finanțelor, în care se menționează că toți banii alocați pentru anul 2022, adică peste 5 milioane de lei, au fost deja transferați.
„Am folosit acești bani nu doar pentru plata salariilor, dar și pentru căminele studențești și pentru bursele studenților. Pentru salarii a fost prevăzută suma de 3,6 milioane de lei. Evident că am repartizat toți banii reieșind din cheltuielile lunare. Pentru salarii ne-a ajuns numai până în luna august”, a declarat pentru Europa Liberă, Maria Paslari.
Universitatea are numai 170 studenți, dintre care 47 au fost înmatriculați în acest an, și 40 de profesori care predau la șase specialități. În urma reformei educației din această toamnă, instituția a evitat comasarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, după intervenția președintelui bulgar pe lângă președinta Maia Sandu.
Your browser doesn’t support HTML5
Un acord între cele două state prevede că partea bulgară trebuie să acorde asistență financiară și metodică universității și 100 de burse anual. Guvernul Republicii Moldova, la fel, trebuie să finanțeze universitatea și să ofere burse de studii.
„Am sperat că Republica Bulgară ne va oferi asistență financiară, pentru că există o decizie a parlamentului bulgar privind acordarea universității din Taraclia unui milion de leve sau circa 500.000 de euro. Decizia a fost publicată oficial, dar nu știm din ce motiv acești bani nu au fost încă transferați”, susține Maria Paslari.
Managera presupune că întârzierea ar fi cauzată de criza politică din Bulgaria, unde au avut loc de patru ori alegeri în ultimele 18 luni și încă nu a fost format guvernul. Administrația instituției a trimis mai multe scrisori autorităților bulgare, dar nu a primit niciun răspuns. Și jurnaliștii Europei Libere de la Sofia au solicitat explicații la acest subiect, dar nu au obținut, deocamdată, un comentariu.
„Vom scrie și președintelui Republicii Moldova, și președintelui Bulgariei. Această universitate a fost deschisă de ambele state, să decidă soarta universității noastră împreună, la nivel înalt”, a adăugat rectorul.
În lipsă de bani, universitatea nu va putea încălzi sălile de studii în sezonul rece. „Adunăm bani ca să cumpărăm pelete pentru căminele studențești, dar nu vom putea încălzi clădirea universității. Cel mai probabil, vom cere Ministerului Educației să ne permită să învățăm online”, a declarat pentru Europa Liberă Maria Paslari.
Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia a fost deschisă la 1 octombrie 2004 de președintele Bulgariei de atunci, Gheorgi Pîrvanov, și președintele moldovean, Vladimir Voronin, pentru a susține etnicii bulgari din sudul Moldovei.
### Vezi și... ### Ministrul Educației, despre reforma universitară: „Lichidăm risipa banilor”