Universitatea din Taraclia va deveni o filială a unei universități din Bulgaria

Filiala de la Taraclia va fi finanțată din bugetul Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria, iar Guvernul Republicii Moldova va da în folosință bunurile instituției.

Universitatea „Grigore Țambalac” din Taraclia va deveni o filială a universității „Anghel Kanchev” din Ruse, Bulgaria. Un acord în acest sens cu autoritățile de la Sofia a fost aprobat de guvernul moldovean în ședința din 23 octombrie.

În ședința de Guvern, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, a spus că decizia va permite ca în cadrul instituției de învățământ superior să fie create noi programe de studii în domenii precum management și agricultură, electrotehnică și automatizare.

„Vor fi create contexte pentru atragerea investițiilor și menționăm că absolvenții vor primi diplome de studii recunoscute pe piața muncii din Europa. Predarea se va face în limbile română, bulgară și engleză”, a spus Rusu.

Potrivit acordului, Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia va fi lichidată, urmând să dețină statutul de filială a universității din Bulgaria. Autoritățile de la Sofia vor sprijini Universitatea prin burse, donații de carte și calculatoare, cât și prin delegarea profesorilor din Bulgaria pentru predarea unor module în limba bulgară.

Filiala va fi finanțată din bugetul Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria, iar guvernul moldovean va da în folosință bunurile instituției.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de Parlament.

Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia a fost fondată în 2004. La Universitate sunt înmatriculați studenți de naționalitate bulgară, găgăuză, ucraineană și moldovenească. Cei circa 150 de studenți studiază la 6 specialități din domeniul științelor pedagogice.

În urma reformei educației din 2022, instituția a evitat comasarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, după intervenția președintelui bulgar pe lângă președinta Maia Sandu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te