În mai puțin de două săptămâni, pe 19 iulie, universitățile moldovene vor da startul sesiunii de admitere. Este al doilea an când, urmând cerințele autorităților sanitare, înscrierea absolvenților de liceu se va face cu precădere online. Managerii instituțiilor de învățământ superior spun însă că sunt pregătiți să recepționeze și dosarele pe care candidații vor veni să le depună personal. Speranța lor e că vor reuși să completeze planul de admitere și să înceapă procesul de studiere cu prezența fizică a studenților.
Your browser doesn’t support HTML5
În așteptarea vizitatorilor virtuali, universitățile au scos la vedere oferta educațională, reușitele studenților înmatriculați în anii precedenți și informații care să-i convingă pe absolvenții de liceu să aleagă o carieră în economie, IT sau inginerie.
### Vezi și... ### Universitățile în luptă cu pandemia: ce nu te-omoară te întăreșteUniversitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul mizează anual pe tinerii din localitățile din vecinătate, pe care încearcă să-i convingă cu oportunitatea de a fi titularii unei diplome recunoscute la nivel european. Rectorul instituției, Sergiu Cornea spune că acest lucru e posibil datorită parteneriatului cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. El constată că mulți dintre absolvenți fac alegerea pe ultima sută de metri, după ce și-au evaluat șansele de a prinde un loc:
„Am făcut o campanie de informare, de sensibilizare a tinerilor. Știți, la vârsta când ei absolvesc liceul, am văzut și un procent de vreo 20 la sută care încă nu sunt deciși. Noi am avut și un târg al universităților unde au fost prezente, în mare parte, universități din România, și noi ne-am prezentat oferta. Unii s-au interesat de ofertele universităților din România, unii de oferta noastră, cei care nu văd oportunitatea aceasta de a pleca peste hotare. Și atunci, noi mizăm pe cei care vor să rămână pe aici.”
### Vezi și... ### „Nimic nu va înlocui predarea cu profesor! Trump a spus asta, a spus-o și Putin”Este al doilea an în care universitățile organizează admiterea în mare parte pe online, diferența o face doar numărul de absovenți din care vor alege instituțiile. După anularea examenelor de bacalaureat, anul trecut diplome au primit inclusiv restanțierii din sesiunile anterioare, așa că numărul absolvenților a fost de peste 17 mii. Pe când, în acest an au promovat examenele aproape 12 mii de tineri.
Prin urmare, unele instituții de învățământ riscă să rămână cu locuri neacoperite. Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov spune că micșorarea numărului de studenți nu este o noutate ci o tendință care indică nevoia reformării învățământului superior:
„Tendința demografică nu poate să nu ne deranjeze pe noi. Necesitatea unei reforme a învățământului superior demult este pe agenda care trebuie în continuare implementată. Plus la toate, numai în ultimii cinci ani, din 2015 până în 2020 noi avem o scădere a numărului de abiturienți de la 92 de mii la 52 de mii de persoane.”
Mulți elevi de liceu aveau confirmarea că sunt acceptați la o universitate din afara țării încă înainte de bacalaureat, alții culeg din oferta de peste 5000 de burse acordate anual de România pentru elevii și studenții din Republica Moldova.
În încercarea de a-i convinge să rămână și USM a stabilit parteneriate cu Universități din București, Suceava, Iași care presupun acordarea unor diplome duble pentru absolvenți. Igor Șarov spune că managerii universitari au conștientizat problema și încearcă să ofere noi oportunități, cum este și mobilitatea academică.
În opinia lui, pentru a concura cu universitățile din afara, cele moldovene trebuie să investească în calitate:
Pentru a rămâne acasă, trebuie să le oferim servicii de mai bună calitate
„Avem copii foarte buni care demonstrează aceste capacități atât la universitățile din Europa, din Statele Unite ale Americii, din România când pleacă la studii. Pentru a rămâne acasă, trebuie să le oferim servicii de mai bună calitate. Diplomele duble pe care le oferim cu universitățile din România, sunt o posibilitate de a avea acestă diplomă, atât din Republica Moldova, cât și din România. Numai studiile de calitate, la noi acasă, dacă punem accent pe acestea, pot respectiv să aducă abiturienții la universitățile din Republica Moldova.
Rezultatele finale ale sesiunii de admitere vor fi anunțate pe 12 august. Absolvenții de liceu pot depune dosarul la mai multe specialități și respectiv – universități, urmând ca după anunțarea rezultatelor preliminare să facă o alegere și să depună actele în original la instituția aleasă.