Universitățile se opun comasării

În această vară, 11.500 de tineri care au susținut examenul de Bacalaureat sunt așteptați la admitere în universități

Trei dintre universitățile care ar urma să fie absorbite de instituții mai mari cer autorităților să renunțe la planul de reorganizare a învățământului superior, anunțat de Ministerul Educației acum două zile.

Ministerul Educației și-a motivat decizia prin scăderea continuă a numărului studenților și a dat asigurări că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

### Vezi și... ### Mai multe universități din Moldova vor fi comasate până la toamnă

Universitatea de Stat din Tiraspol: Comasarea nu va contribui la ridicarea calității educației

„Înțelegem perfect că numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii doi ani, situație caracteristică tuturor instituțiilor de învățământ superior din țară. Dar accelerarea procesului de modernizare a învățământului superior, înseamnă de facto lichidarea instituției în care își fac studiile circa 3.000 de studenți. Asta nu va soluționa situația din domeniul învățământului și nu va contribui la ridicarea calității predării”, se arată într-un comunicat de presă emis de Universitatea de Stat din Tiraspol, care ar urma să fie absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Universitatea de Educație Fizică și Sport - fabrică de campioni

Printr-o scrisoare deschisă, și colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, care urmează să treacă în gestiunea Universității de Stat din Moldova, cere autorităților să stopeze planul de reorganizare. USEFS menționează că este singurul centru universitar specializat, că are la activ campioni europeni, mondiali și olimpici, că beneficiază de recunoaștere internațională și are o infrastructură modernă.

„Țară agrară, fără universitate agrară”

Pe internet a apărut o petiție online cu solicitări similare din partea Senatului Universității Agrare, care urmează să treacă la Universitatea Tehnică.

„Această decizie a fost luată fără a consulta corpul didactic al instituției. Este o decizie negativă, sigur. Universitatea Agrară este temelia sectorului agrar din țară, care asigură dezvoltarea durabilă a localităților. Noi trebuie să ținem cont de faptul că Moldova este o țară agrară, unde 80% din populație este orientată spre această direcție de activități”, a declarat într-o conferință de presă rectorul Universității Agrare, Veronica Prisăcaru.

Și opoziția a acuzat guvernarea că lichidează instituții în loc să investească în educație și cercetare. „Nicio economie asemenea optimizări nu va produce. Doar posibilitatea de a demite persoanele incomode și a promova oameni loiali în sistemul de educație”, a scris pe Facebook deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Din 2010, numărul tinerilor care merg la facultate s-a redus la jumătate.

### Vezi și... ### Igor Șarov (rector USM): „Trebuie să ne uităm după cifre” - criza demografică și reforma universităților