Unui activist rus anti-război care locuiește la Belgrad i s-a interzis intrarea în Serbia

Piotr Nikitin, este căsătorit cu o cetățeană sârbă și are doi copii cu cetățenie sârbă.

Activistul anti-război și avocatul de origine rusă Piotr Nikitin, care a criticat aspru războiul purtat de Kremlin în Ucraina, spune că i s-a refuzat intrarea în Serbia la sosirea pe aeroportul din Belgrad.

Nikitin locuiește din 2016 în Serbia, unde deține un permis de ședere permanentă și este fondatorul Societății Democrate Ruse din Serbia, o asociație de expatriați ruși care a ajuns la zeci de mii de persoane de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Nikitin s-a întors în Serbia din vacanță pe 13 iulie și, după cum declară pentru RFE/RL, pașaportul i-a fost confiscat la sosire. El a fost nevoit să aștepte aproximativ patru ore înainte ca poliția de frontieră să-i înmâneze un document oficial prin care i se refuza intrarea în țară.

„În jurul orei 12:30, pașaportul meu a fost confiscat la controlul pașapoartelor și mi-au spus să aștept. Am întrebat de mai multe ori ce se întâmplă. Patru ore mai târziu, mi-au spus că au primit un ordin de la Agenția de Securitate și Informații (BIA) de a-mi interzice intrarea în țară”, a declarat el.

### Vezi și... ### Aliații „nu se duc în Rusia”, spune comisarul european pentru extindere după forumul de la Sarajevo

Documentul care i-a fost înmânat precizează că împotriva sa este în vigoare „o măsură de securitate de expulzare a unui străin, adică o interdicție de intrare în Serbia”, a adăugat Nikitin.

Motivuil este probabil faptul că a înființat și coordonat Societatea Democrată Rusă care a organizat proteste împotriva invaziei Ucrainei de către Moscova și a ajutat rușii anti-război să vină și să se stabilească în Serbia. Belgradul are istorice legături prietenești cu Rusia și a refuzat să se alăture sancțiunilor impuse Moscovei de cea mai mare parte a Europei și a aliaților occidentali ai Ucrainei după ce Ucraina a fost invadată în februarie 2022.

Grupul activist oferă, de asemenea, asistență juridică rușilor, ucrainenilor și belarușilor în instanțele sârbe și a cooperat cu organizația umanitară sârbă Porumbeii păcii pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni. Nikitin, care este căsătorit cu o femeie de cetăţenie sârbă, a declarat pentru RFE/RL că are şi doi copii cu cetățenie sârbă. „Nu am unde să merg. Casa mea este aici, în Serbia”, a spus el. „Poliția nu îmi oferă nicio altă explicație... Voi depune plângere, nu voi pleca de pe aeroport până nu mă lasă în țară sau mă vor deporta cu forța”, a spus Nikitin.

El s-a născut în Rusia, dar a părăsit țara în 1993 la vârsta de 13 ani pentru a locui în Țările de Jos. El are acum cetățenie olandeză și spune că nu deține pașaport rusesc. Nikitin a ajutat la organizarea de proteste în Serbia în sprijinul politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

### Vezi și... ### Un oficial american cere acțiuni ferme pentru a contracara dezinformarea rusă și chineză în Balcanii de Vest