Cu puțin timp înainte de summitul UE de la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat convinsă că Ucraina șiR. Moldova vor obține statutul de țări candidate. „Cred cu fermitate că va fi o decizie pozitivă, direcția este deja stabilită”, a declarat, duminică seară, von de Leyen, la una din televiziunile publice germane. „Este o decizie istorică, care revine Consiliul European, dar este pregătită temeinic”, a mai spus ea, adăugând: „Sunt optimistă.”
La sfârșitul săptămânii are loc summitul Uniunii Europene la care șefii de state și guverne vor decide dacă și în ce condiții Ucraina, R. Moldova și Georgia primesc statutul de țări candidate. Acordarea acestui statut este prerogativa șefilor de state și guverne din țările membre, care se reunesc pe 23-24 iunie la Bruxelles.
Președinta Comisiei Europene a reamintit că statutul de țară candidată nu face decât să „deschidă o perspectivă” europeană, viteza procesului de aderare depinde de fiecare țară candidată în parte. „Munca de abia acum începe”, a mai spus von der Leyen în interviul cu televiziunea publică germană
### Vezi și... ### Ambasadoarea R. Moldova la Bruxelles: Vom vorbi cu fiecare stat din UE pentru a obține statutul de candidatCu aceeași ocazie, ministrul ucrainean de externe Dimitro Kuleba a avertizat că liderii europeni „ar comite o greșeală istorică” dacă la summitul din această săptămână nu acordă Ucrainei (și prin extensie R. Moldova) statutul de candidată. „O să dureze mult timp să devenim membru UE”, a mai spus Kuleba, dar „important este să fim parte din viziunea de viitor” a Uniunii.
Comisia Europeană a recomandat vinerea trecută ca Ucraina și R. Moldova să primească acest statut, condiționat, în timp ce Georgiei i se cere să facă anumite reforme înainte de a putea deveni oficial țară candidată. Este greu de imaginat, comentează surse diplomatice de la Bruxelles, că liderii UE nu vor urma exemplul Comisiei Europene, deși se știe că sunt state care privesc cu anumit scepticism perspectiva unei noi extinderi spre Est, iar decizia de a acorda statutul de țară candidată la aderare trebuie luată cu unanimitate. Austria a declarat vinerea trecută, că nu va urma recomandarea Comisiei Europene, dacă asta defavorizează țările din Balcanii de vest.
Procesul de aderare în sine durează mulți ani iar statutul de țară candidată, cum demonstrează și exemplul Turciei, nu garantează nici măcar începutul negocierilor de aderare.