Vacanța de vară în pandemie. Ce recomandă autoritățile și agențiile de turism

În toată Europa, sezonul estival, promițător mai ales din cauza unei încetiniri a pandemiei, a pus oamenii în mișcare; mari mulțimi s-au pornit spre mare, dar unii s-au întors din drum cu copiii plânși, în condițiile în care fiecare țară își reglementează cam cum dorește regimul frontierei față de orice altă țară, mai ales sub noua sabie a lui Damocles numită „varianta Delta”. Călătorul, inclusiv moldovean, dacă vrea neapărat să călătorească, trebuie să se înarmeze cu răbdare și cu informații cât mai actuale și cât mai oficiale.

Your browser doesn’t support HTML5

Vacanța de vară în pandemie. Ce recomandă autoritățile și agențiile de turism

Înainte de a-și planifica o vacanță sau o deplasare în afara țării, cetățenii moldoveni sunt încurajați de autorități să afle din surse oficiale în ce condiții le este permis accesul pe teritoriul altor state. O posibilă sursă este platforma web a Ministerului de Externe care prezintă lista de restricții de călătorie și publică informație actualizată despre regulile de intrare. Pentru a nu face cale întoarsă, moldovenii sunt îndemnați să verifice și comunicatele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu îi îndeamnă din nou pe moldoveni să se vaccineze

De pe 1 iulie, în Uniunea Europeană intră în vigoare certificatul digital Covid, posesorii căruia pot călători liber în interiorul blocului comunitar - o opțiune valabilă și pentru cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie, care s-au vaccinat în România.

Unde se poate călători cu certificatele de imunizare emise de autoritățile sanitare moldovene? Decidenții de la externe anunță o listă care include Turcia, Ungaria Georgia, Bulgaria, Spania și Muntenegru. Sunt acorduri negociate bilateral.

### Vezi și... ### Cetățenii moldoveni pot obține certificatul Covid al UE

Reprezentanta unei companii turistice, Dorina Zdorovețchi spune că întrebările legate de condițiile de călătorie sunt la ordinea zilei și, cel mai frecvent, se mizează pe informația primită de la operatorii cu care au stabilite parteneriate turistice:

„Dacă e să luăm Grecia, Turcia, Muntenegru, acolo unde sunt curse charter, acolo noi suntem informați de către operatori, adică de către partenerii cu care noi avem contracte. Ei ne anunță dacă s-a modificat ceva sau nu. De exemplu, cu Turcia, că din data de 1 iunie că se poate și în baza certificatului de vaccinare. Iar dacă luăm destinațiile unde nu sunt zboruri charter, acolo deja noi ne informăm de sine stătător.”

O sursă mereu actualizată de informații: schengenvisainfo.com

În condiții de pandemie, este anevoioasă planificarea unei călătorii care nu include un pachet de servicii turistice, notează Dorina Zdorovețchi. De regulă, spune ea, solicitările cu mai multe necunoscute privind zborurile și cerințele de la frontieră, cum ar fi testul negativ la Covid, sunt evitate:

„Aici trebuie mult timp să te informezi care sunt condițiile de a intra într-o anumită țară, care sunt condițiile de a ieși din acea țară. Ce se întâmplă în cazul în care acolo, faci testul și e pozitiv. Deci este o responsabilitate prea mare. De aceea, anul acesta îndemnăm ca toți turiștii să opteze pentru destinațiile care au la mijloc cursa charter, pentru că aici este sigur și avem toate informațiile 100 de procente sigure.”

### Vezi și... ### Turistul local redescoperit de HoReCa în timpul pandemiei

O dată la două săptămâni, Uniunea Europeană revizuiește lista țărilor din afara blocului comunitar ai căror cetățeni pot călători pe teritoriul UE. Miercuri, pe lângă alte 10 state a fost adăugată și Republica Moldova. Prin aceasta, decidenții europeni recomandă țărilor membre să revizuiască restricțiile sanitare de călătorie aplicate la frontieră, dar nu garantează implicit intrarea liberă pe teritoriul lor a cetățenilor non-UE.

Între timp, medicul epidemiolog Alexei Ceban precizează că certificatele de vaccinare moldovene au toate elementele compatibile cu certificatul digital european și autoritățile sanitare așteaptă undă verde pentru a se conecta la registrul de imunizare al blocului comunitar.