Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a fost critic și în ceea ce privește anunțul Maiei Sandu că în regiunea transnistreană vor fi trimise nu doar 10 la sută din donațiile de vaccinuri, dar și din loturile care vor fi cumpărate de Chişinău.
„Obiectivul acestei donații este unul foarte clar – reîntregirea țării și, respectiv, crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii”, a spus Maia Sandu, într-un interviu acordat Europei Libere.
Vadim Krasnoselski a scris pe canalul său de Telegram că este recunoscător președintelui „republicii vecine”, adică a Republicii Moldova, pentru vaccin. „Este un gest de bună vecinătate și un exemplu de eforturi conjugate pentru a rezolva o problemă comună – extinderea coronavirusului”. „Dar acest lucru nu are nicio legătură cu „reintegrarea accelerată”. Rog cu insistență ca aspectele social-umanitare să nu fie amestecate cu politica”, a scris Krasnoselski.
De la începutul pandemiei, Chişinăul a transmis regiunii transnistrene 10 la sută din vaccinurile și echipamentele medicale primite ca donație. Autoritățile spun că „repartizarea vaccinurilor s-a făcut echitabil și proporțional pentru toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova”. Lucrul valabil mai puțin pentru vaccinul rusesc, în repartizarea căruia Moscova s-a dat preferință regiunii separatiste.
Majoritatea loturilor de vaccin anti-COVID-19 au fost oferite ca donație Republicii Moldova de către partenerii externi, cu suportul financiar și tehnic al Uniunii Europene, Guvernului României, Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Ruse. Guvernul de la Chişinău a cumpărat doar vaccin chinezesc.
Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mai criticat-o pe Maia Sandu și pentru poziția acesteia în legătură cu reglementarea transnistreană, dar și cu retragerea trupelor ruse staționate fără acceptul Chişinăului în stânga Nistrului.