Linkuri accesibilitate

Krasnoselski o critică pe Maia Sandu pentru poziția ei față de reglementarea transnistreană


Vadim Krasnoselski conduce manevre militare pe timp de pandemie de coronavirus, în regiunea transnistreană, 2 octombrie 2020

Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o critică pe președinta Maia Sandu pentru poziția acesteia în legătură cu reglementarea transnistreană, dar și cu retragerea trupelor ruse staționate fără acceptul Chişinăului în stânga Nistrului.

Critici au fost formulate și de oficiali de la Moscova, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, atunci când Maia Sandu, după câștigarea alegerilor prezidențiale, a repetat poziția oficială a Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul național. „Probabil pentru că pe mandatul precedentului președinte al Republicii Moldova nu s-a prea spus poziția oficială, cea potrivit căreia trupele ruse trebuie retrase și probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Maia Sandu a declarat în interviu că trupele ruse trebuie retrase din Republica Moldova, iar armamentul depozitat la Cobasna – evacuat sau casat, de altfel, o poziție care repetă poziția oficială dintotdeauna a Republicii Moldova. În legătură cu reglementarea transnistreană, Maia Sandu a spus că este nevoie de abordări noi, care să apropie reintegrarea țării. „Am discutat cu mediatorii și cu observatorii în negocieri că este nevoie de o abordare nouă, să nu ne preocupăm doar de rezolvarea unor probleme ad-hoc. E nevoie de un plan clar ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar”, a spus Maia Sandu.

Într-un comentariu publicat pe pagina sa oficială, Vadim Krasnoselski o numește pe Maia Sandu „vizavi” și spune că are „o atitudine înțelegătoare față de faptul că politicienii moldoveni au o poziție proprie, mai ales într-o chestiune atât de sensibilă ca negocierile, care în ultimii ani stagnează”.

Krasnoselski o întreabă pe Maia Sandu dacă prin termenul de „trupe ruse”, folosit de politicieni moldoveni, se are în vedere și contingentul de pacificatori ruși de pe Nistru, cum vede ea perspectivele formatul 5+2 și cum ar putea Chişinăul discuta „chestiuni conceptuale privind reglementarea relațiilor cu Transnistria” dacă nu a fost capabil să îndeplinească înțelegerile din pachetul Berlin-Plus.

Tiraspolul vede negocierile pentru reglementarea transnistreană doar ca mijloc de a-și obține independența și pune întotdeauna între ghilimele termenul de reintegrare a țării, folosit la Chişinău atunci când se discută despre statutul regiunii transnistrene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG