La îndemnul mai multor partide, între care PAS, Platforma DA și PUN, zeci de oameni au protestat la Chișinău, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Protestul a fost provocat de decizia de sâmbătă a CEC de a deschide numai 139 de centre de votare peste hotare deși Ministerul de Externe și chiar președintele CEC propuseseră mărirea substanțială a numărului, față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
Your browser doesn’t support HTML5
............................................................
Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă „numai” 139 de secții de votare în străinătate pentru anticipatele din 11 iulie, tot atâtea cât la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 deși Ministerul de Externe a informat CEC, „până în ultimul moment” că are capacitatea „de a deservi și de a organiza alegerile în toate secțiile de votare pe care noi le-am propus” și anume 190, a declarat la Europa Liberă, Eugen Revenco, secretarul general al Ministrului de Externe.
### Vezi și... ### Eugen Revenco: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora
„Confirm că în lista inițială și ultima poziție pe care noi am avut-o: organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile Ministerului Afacerilor Externe, avem logistica pregătită, avem capacitățile coordonate din timp cu ambasadele noastre, am verificat locațiile unde pot fi amplasate secțiile și am verificat și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare”, a mai spus Revenco la Europa Liberă.
Președinta Maia Sandu a calificat drept „batjocură” decizia Comisiei Electorale Centrale: „Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.
Luni, Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA, dar și partidul AUR au anunțat proteste la sediul CEC.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a avertizat totodată: „Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție. De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni.” Această decizie ar fi un prim pas „în direcția fraudării alegerilor”, a mai spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, citat de Anticorupție.md.
### Vezi și... ### Votul anticipat din Diaspora: număr record de înregistrări prealabile în OccidentRenato Usatîi a anunţat pe Facebook că duminică, 6 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC. „Considerăm că prin această Hotărâre, cetățenii Republicii Moldova aflați în afară țării au fost privați de dreptul constituțional de vot. Blocul electoral „Renato Usatîi” este solidar cu cetățenii noștri din diasporă”, scrie Renato Usatîi, citat de IPN.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte condamnă decizia „ilegală și iresponsabilă” a Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Într-un comunicat de presă, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită CEC:
- să revină asupra deciziei de sâmbătă, 5 iunie;
- să aplice cu bună-credință cele trei criterii prevăzute în Codul Electoral pentru stabilirea a cel puțin 150 secții de votare peste hotare, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care MAEIE/Guvernul va pune la dispoziția CEC resurse financiare suficiente în acest scop;
- să publice toate documentele referitoarele la procesul de constituire a secțiilor de votare peste hotare, inclusiv recomandările și avizul prealabil al Ministerului de Externe.
Secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi, argumentase sâmbătă, 5 iunie, că CEC nu ar fi făcut o înregistrare prealabilă a alegătorilor separată pentru acest scrutin, iar cifra de pe site-ul web al CEC reprezintă datele din ultimii trei ani. Și ambasadele au spus că nu dețin date veridice privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării. Maxim Lebedinschi a insistat pe conservarea situației, cum a fost la ultimul scrutin, deoarece, potrivit lui, o modificare suplimentară ar putea debusola alegătorul cu privire la locul votării, relatează IPN.
Pentru a decide numărul secțiilor de votare peste hotare, CEC îi îndemnase pe moldovenii din diaspora să se înscrie în avans. Iar interesul pentru alegerile anticipate a fost mare, chiar mai mare decât pentru cele prezidențiale din noiembrie arată datele: circa 100 de mii de înscrieri prealabile acum, față de „numai” 60 de mii pentru prezidențiale. Oricum, aceste înscrieri sunt orientative, nu obligatorii și nu limitează dreptul celor din diaspora de a vota pe 11 iulie dacă nu sunt înscriși în prealabil.
Cele mai multe secții de votare peste hotare vor fi deschise în Italia – 30. Pe locul doi se situează Federația Rusă – cu 17 secții de votare, urmată de România – cu 13 secții, SUA – cu 12 secții, Marea Britanie – cu 7 secții.
În Germania vor fi deschise 6 secții de votare, în Spania – 5, în Irlanda – 4, Portugalia – 3, Ucraina, Belgia, Grecia, Israel și Turcia – câte 2.
În alte state vor fi deschise numai câte o secție de votare.