Valeriu Pașa: „Nu știm dacă primarul aflat în arest la domiciliu semnează acte, în mod normal ar trebui să o facă”

O discuție despre cine și cu sprijinul cui mai semnează acte la primăria Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

O discuție despre cine și cu sprijinul cui mai semnează acte la primăria Chișinău.

Activistul civic Valeriu Pașa spune că revenirea viceprimarului Nistor Grozavu la Primărie poate însemna că acesta are sprijinul foarte puternic al cuiva care-i poate influența și pe socialiști, și pe liberali, și adaugă că o astfel de putere în Republica Moldova pare că o are o singură persoană, liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: S-a ajuns acolo unde s-a dorit, un singur partid să guverneze Republica Moldova – Partidul Democrat. Liberalii și-au încheiat rolul pe care l-au jucat și mai urmau să-l joace?

Valeriu Pașa: „Rolul său de bază și l-au consumat încă la data de 20 ianuarie 2016, atunci când au votat pentru Guvernul condus de Pavel Filip. În rest, rolul lor a fost destul de mic. Acum au plecat oficial de la guvernare, dar încă foarte mulți exponenți ai Partidului Liberali rămân în structurile puterii și sunt foarte activi în promovarea și susținerea intereselor Partidului Democrat. ”

Europa Liberă: Și cum se explică acest lucru?

Valeriu Pașa: „Aceasta, de fapt, arată o realitate – că Partidul Liberal, aflat la guvernare, în cea mai mare parte, a executat interesele și ordinele venite de la PD.”

Europa Liberă: Fracțiunea liberală în Parlament ar putea să se dizolve?

Valeriu Pașa: „O să ne așteptăm pentru următoarele săptămâni la câteva plecări, în special a persoanelor din zona afacerilor. Sunt aproape sigur că domnul Iurie Dîrda, de exemplu, nu va mai fi membru a fracțiunii PL sau, cel puțin, se va delimita și va vota cu majoritatea.”

Europa Liberă: Se pare că e singurul.

Valeriu Pașa: „Nu aș exclude să fie și alții, dar, în privința dumnealui, este destul de interesant. Vedem alți activiști sau persoane notorii din PL care se prefac că nici nu a fost nimic, de exemplu domnul Topală, consilier municipal și director general al Căilor Ferate, care încearcă să ne convingă că el a câștigat un concurs și a fost numit la Calea Ferată. Deci, s-a ajuns până aici.”

Europa Liberă: În administrația municipiului Chișinău lucrurile sunt clare, a venit domnul Nistor Grozavu și acum îndeplinește funcțiile primarului, Dorin Chirtoacă nu e suspendat. Și aici e o situație, așa, mai delicată.

Valeriu Pașa: „Este destul de straniu ce se întâmplă. Din câte înțelegem, domnul Grozavu la Primărie execută totuși funcțiile vice-primarului, în condițiile lipsei la locul de muncă a primarului. Nu știm dacă primarul aflat în arest la domiciliu semnează acte, în mod normal ar trebui să o facă, inclusiv acte financiare. Primarul Chirtoacă nu a fost suspendat din funcție. Până nu este suspendat din funcție printr-o hotărâre pronunțată de judecată el este primar.

Interesant este un alt lucru: sunt deja două zile de când Partidul Liberal a anunțat că îi retrage susținerea politică lui Nistor Grozavu. Este absolut clar că în cazul în care Chirtoacă va fi suspendat, domnul Grozavu urmează să devină primar interimar. Ori acum, după ce au retras susținerea politică, cei din PL nu fac nimic pentru demiterea vice-primarului pus de ei. Grozavu este pus de ei prin sprijinul lor politic.”

Europa Liberă: Adică lăsați să se înțeleagă că PL încă ar putea acum să-l retragă pe domnul Grozavu din funcția de interimar pe care o deține la primărie?

Valeriu Pașa: „În mod normal, odată ce i-au retras sprijinul politic, urmau să-l demită în aceeași zi.”

Europa Liberă: Cum s-ar face la modul practic?

Valeriu Pașa: „La modul practic, primarul Dorin Chirtoacă poate fie să emită un ordin prin care să-l demită, pentru că Nistor Grozavu este primar interimar încă din 2011, deci, al șaselea an, el nu este un primar confirmat de Consiliul Municipal. Fie, în cel mai rău caz, să ceară Consiliul Municipal demiterea lui Nistor Grozavu.”

Europa Liberă: Fiind în arest la domiciliu, Dorin Chirtoacă până astăzi nu a semnat niciun act, niciun document?

Valeriu Pașa: „Nu cunoaștem lucrul acesta. Deci, nu este făcut public acel document prin care el este plasat în arest la domiciliu, nu este clar ce are dreptul să facă, ce nu are dreptul să facă. Dar, cu certitudine, nu există nicio prevedere legală care îi interzice să execute atribuțiile primarului. Nu interzice nimeni să vină contabililor, membrilor cabinetului primarului. Se interzice să vină celor care sunt parte în acest dosar în care el este bănuit.”

Europa Liberă: Dar de ce nu au ieșit cu o reacție până acum socialiștii, dacă e să credem în ceea ce ne spuneți Dumneavoastră?

Valeriu Pașa: „Există două posibilități: fie socialiștii nu pricep ce se întâmplă și nu cred lucrul acesta, fie socialiștii de bună voie accepta ca în cazul suspendării lui Dorin Chirtoacă funcția de primar interimar să fie executată de către Nistor Grozavu. Adică, Nistor Grozavu poate ajunge primar interimar cu acceptarea PL-ului și cu acceptarea PSRM-ului și altor fracțiuni din Consiliul Municipal.”

Europa Liberă: Nu e absurd ceea ce spuneți?

Valeriu Pașa: „Pare absurd, dar asta ar însemna un singur lucru: că domnul Nistor Grozavu are sprijinul foarte puternic al cuiva care poate influența și pe socialiști, și pe liberali. Și în țara asta este doar o singură persoană cu așa putere – domul Vlad Plahotniuc.”