Republica Moldova arată că este alături de oamenii din Ucraina care au nevoie de ajutor. Secțiile consulare activează în regim normal și oferă sprijin cetățenilor moldoveni și ucraineni, a declarat Europei Libere Valeriu Chiveri, ambasadorul moldovean în Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
- 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova se află pe teritoriul Ucrainei
- Tranzitul de mărfuri moldovenești pe teritoriul Ucrainei e suspendat
- Ambasadorul Valeriu Chiveri sprijină decizia Ucrainei de a închide toate punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean.
Valeriu Chiveri: „La Kiev este liniște, după mai multe zile de bombardamente și explozii care au avut loc, în special, în jurul orașului. Noi suntem ca ambasadă într-o zonă liniștită, deci vreau să-i liniștesc pe toți cei care urmăresc ce se întâmplă la Kiev și în Ucraina, suntem în siguranță și este important ca drapelul Republicii Moldova să fâlfâie aici, la Kiev. Este un element de solidaritate cu poporul ucrainean, nu suntem singuri, sunt mai multe ambasade care nu și-au sistat activitatea aici.”
Europa Liberă: Ce face o misiune diplomatică, iată, pe timp de război?
Valeriu Chiveri: „Noi, dacă nu suntem sub bombardamente, așa cum am spus, continuăm activitatea în special prin prisma acordării serviciilor consulare cetățenilor noștri, în special în ceea ce ține de evacuare, de perfectarea documentelor necesare pentru a putea traversa hotarul dintre Ucraina și Republica Moldova, dar nu numai pentru cetățenii noștri, se adresează cetățeni ai mai multor state, inclusiv foarte mulți ucraineni care ar vrea să se refugieze și se interesează despre regimul de trecere a frontierei în condițiile actuale. Plus la asta, acordăm și sfaturi referitoare la punctele de trece care ar fi mai libere, cum ar putea să ajungă mai repede și fără a sta în ambuteiaje în zonele de trecere a frontierei cu Republica Moldova.”
### Vezi și... ### Războiul urgentează conectarea Ucrainei și a Moldovei la sistemul energetic european
Europa Liberă: Este o statistică, câți cetățeni ai Republicii Moldova se află pe teritoriul Ucrainei?
Valeriu Chiveri: „Da, este o statistică, se află în jur de 20 de mii. Nu neapărat toți cetățenii se adresează la ambasadă sau la consulatul nostru de la Odesa, care este și el funcțional. Mulți din ei cred că au părăsit Ucraina fără a face lucrul acesta, mulți din ei cred că au rămas pe loc, dar avem fir roșu, aș spune, permanent sunete de la cetățenii noștri care doresc să afle cum ar fi mai bine să plece, care ar fi documentele necesare, fiindcă sunt, din păcate, și din cei care au documentele expirate și dacă este nevoie de a fi perfectate alte documente, cum se face lucrul acesta, în ce condiții ș.a.m.d. Câteva zile n-am avut cetățeni aici, la Kiev, fiindcă a fost instaurată starea de asediu, a fost perioada weekend-ului, de ieri au început să vină iarăși cetățeni, dar fluxul cel mai mare este totuși la Odesa, întrucât este aproape de punctul de trecere de la Palanca și de la Tudora și foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova se îndreaptă spre punctele acelea de frontieră pentru a ajunge în Republica Moldova. Statistica de ieri-seară spunea 500 de mii, dar este în continuă creștere și la ce număr va ajunge cred că depinde în mare măsură de ostilitățile care continuă să aibă loc. Noi dorim pace, pace nouă, la toată lumea, aici la Kiev, în Ucraina, dar și în Republica Moldova. Suntem o țară vecină care în anumite condiții am putea fi afectați direct. Și așa suntem afectați de fluxul mare de refugiați din Ucraina, în primul rând, și vin cetățeni moldoveni sau ucraineni din alte țări, deci este o presiune enormă asupra Guvernului Republicii Moldova pentru a putea asigura niște condiții decente pentru cei care au decis să ajungă în Republica Moldova. Deci, pace pentru toată lumea – asta ar fi cel mai important astăzi!”
### Vezi și... ### Cum îi întâmpină R. Moldova pe refugiații ucraineni?Europa Liberă: Ucraina este o țară de tranzit pentru mărfurile moldovenești, acum a fost sistat transportul prin Ucraina către Est?
Valeriu Chiveri: „Către Est a fost sistat, autoritățile moldovenești au negociat câteva rute de alternativă pentru a putea continua să exercite tranzitul ocolind Ucraina, era în special vorba de mărfurile care urmează să vină în Republica Moldova, dar cred că aceleași tute ar putea fi utilizate și pentru exporturi. Evident, situația din Ucraina și războiul, pe care trebuie să-l numim așa cum este război, afectează rutele de tranzit și cred că le va afecta încă o perioadă destul de îndelungată. În principiu, tot ce se face acum în Ucraina, la Kiev se face pentru consolidarea capacităților de apărare a țării și cred că mai puțină lume acum se gândește la continuarea operațiunilor de import-export, în special al mărfurilor cu destinație civilă. Deci va veni timpul, cred că în timpul cel mai apropiat, când ostilitățile se vor opri și eu sunt sigur că timpul acesta va veni. Sigur că vom avea mult de lucru pentru a restabili relațiile comercial-economice dintre cele două țări - Republica Moldova și Ucraina.”
Europa Liberă: Ucraina a anunțat că pe segmentul transnistrean de la hotarul moldo-ucrainean se sistează temporar orice activitate?
Valeriu Chiveri: „Da, este făcut anunțul acesta oficial, deci au fost luate măsuri de precauție și de securitate. În condițiile unui război total cu o țară vecină, evident că Ucraina ia toate măsurile ca să poată asigura securitatea cel puțin acolo unde este posibil. Și partea de est a Republicii Moldova, cred eu, este o zonă din care poate veni pericolul pentru Ucraina, deci au luat măsuri pentru a minimaliza aceste riscuri.”
### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor