Republica Moldova nu ar avea decât beneficii în cadrul Comunității Politice Europene, așa cum este gândită și promovată pentru statele aspirante la statutul de candidat pentru aderarea la UE de către președintele francez Emmanuel Macron, consideră Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog, o organizație neguvernamentală.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un interviu pentru Europa Liberă, activistul civic spune că „acest format nu vine să substituie sau să amâne acordarea statutului de țări candidate pentru aderarea la UE”, ci mai curând să extindă formatul de cooperare dintre UE și țările care au depus cererile de aderare, în domenii care anterior nu se regăseau în politica de extindere sau în procesul de negocieri, sau de sprijin - securitate și apărare, securitate energetică etc.
Aflat în vizită la Chișinău, președintele francez Emmanuel Macron a spus, pe 15 iunie, că cererea R. Moldova de aderare la UE este „perfect legitimă”, dar și-a repetat propunerea ca Republici Moldova, Ucrainei și Georgiei să li se ofere imediat întărirea relațiilor într-o Comunitate politică, pentru că nu toate țările UE sunt gata să accepte pentru ele statutul de candidate la aderare.
### Vezi și... ### Macron la Chișinău: Răspunsul la cererea de aderare la UE va fi pozitiv, dar vor fi și condițiiPotrivit lui Valeriu Pașa, unul din reprezentanții societății civile cu care s-a întâlnit și a discutat la Chișinău președintele Macron, „dacă vor exista cooperări și suport pentru o gamă foarte variată de domenii atunci doar beneficiem”. „Eu chiar nu văd cum asta ar putea periclita parcursul de la țară candidat spre țară membră”, a spus interlocutorul Europei Libere.
De asemenea, el afirmat că nu vede „legătura între acest «plan Macron» și ideea de a oferi condiționat statutul de țară candidat pentru Republicii Moldova și Ucraina”, care ar fi „paralele”. Valeriu Pașa consideră că, de fapt, nu există „o diferență esențială între statut de țară candidat și statut condiționat”. „În calitate de reprezentant al societății civile, chiar aș saluta oarecum condiționările. Asta forțează guvernul să se miște mai rapid, iar nouă ne oferă oportunități în calitate de ONG-uri să punem presiune pe guvern să execute cât mai rapid acea agendă de reforme pe care o solicită Uniunea Europeană , astfel încât să avem schimbări mai rapide și mai eficiente”, a mai subliniat activistul.
### Vezi și... ### UE „alternativă”? Primul document informal despre Comunitatea Politică Europeană