Vânătoarea unui spion rus: Ce căuta FSB la Miami?

Microbiologuil mexican Hector Alejandro Cabrera Fuentes a fost parte a unui compex efort al Rusiei de a vâna un spion care a defectat în Statele Unite. (foto de arhivă)

Un microbiolog mexican format în Rusia va fi eliberat în curând dintr-o închisoare americană, la un an după ce a pledat vinovat pentru rolul său într-o misiune de supraveghere a unui informator guvernamental.

Se pare că informatorul era un spion rus care deconspirase o rețea de spionaj din SUA producând furia lui Vladimir Putin.

La 13 februarie 2020, un microbiolog mexican cu studii în limba rusă care lucra în Singapore a sosit pe aeroportul din Miami, Florida, și a închiriat o mașină.

A doua zi, bărbatul și una dintre cele două soții ale sale au condus până la un complex de apartamente din Miami și au intrat prin poarta de securitate urmărind îndeaproape o mașină aflată în fața lor. Când agenții de securitate alertați de acțiunile neobișnuite ale acestuia au găsit vehiculul și l-au abordat pe bărbat, soția acestuia a fotografiat plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini din apropiere. Li s-a ordonat să plece.

Mașina fotografiată aparținea unei „surse umane confidențiale a guvernului SUA, care a furnizat anterior informații privind activitățile [Serviciului rus de informații] care implicau interesele de securitate națională ale Statelor Unite”, potrivit unei declarații sub jurământ a FBI din 2020.

Până acum, identitatea „sursei umane a guvernului SUA” a fost un secret bine păstrat. Dar o carte care urmează să fie lansată la sfârșitul acestei luni dezvăluie cine a fost - o dezvăluire care arată un efort complex, sofisticat, de ani de zile, al agențiilor de informații rusești de a-l localiza pe fostul spion și, după aceea, de a-l asasina.

Omul este Aleksandr Poteiev, fost ofițer al Serviciului de Informații Externe al Rusiei, al cărui informații transmise FBI, cu zece ani mai devreme, declanșaseră unul dintre cele mai mari scandaluri de spionaj din istoria modernă a Statelor Unite, ducând la arestarea a 10 agenți ruși „în adormire” care trăiau sub acoperire în Statele Unite sub identități false.

### Vezi și... ### Spunea că a fugit din Rusia. Apoi a revenit și a denunțat America la televiziunea de stat. Ce s-a întâmplat?

Rușii au fost rapid expulzați din Statele Unite. În schimb, patru ruși încarcerați în țara lor de origine sub acuzația de spionaj - inclusiv un fost ofițer de informații militare pe nume Serghei Skripal - au fost eliberați și trimiși în Occident, într-un schimb ca pe vremea Războiului Rece.

Furia lui Putin

În urma expulzării rușilor, premierul de atunci, Vladimir Putin, nu a făcut niciun efort pentru a-și ascunde furia față de cel care, în opinia sa, și-a trădat țara. „Acei oameni și-au sacrificat viețile pentru a servi Patria, iar acolo s-a întâmplat să fie un animal care i-a trădat", a declarat Putin în timpul unei emisiuni televizate în decembrie 2010. „Cum va trăi cu asta toată viața lui? Cum își va privi copiii în ochi? Porc!”

„În ceea ce-i privește pe trădători, vor crăpa singuri. Orice echivalent al celor 30 de arginți pe care îl vor primi, o să le rămână în gât”, a spus el.

În 2018, Skripal și fiica sa aproape au murit în Salisbury, Anglia, când au fost expuși la un puternic agent neurotoxic din epoca sovietică, iar o britanică a murit după ce a intrat în contact cu substanța. Autoritățile britanice au identificat doi agenți ai serviciilor de informații militare rusești ca fiind vinovații.

Pe de altă parte, se crede că Poteiev este încă în viață.

Mexicanul, acuzat că ar fi agent străin din SUA, a pledat vinovat în 2022 și urmează să fie eliberat dintr-o închisoare americană luna viitoare. Numele lui este Hector Alejandro Cabrera Fuentes, în vârstă de 38 de ani.

Legătura sa cu cazul Poteiev a fost confirmată pentru prima dată în cartea Spies: The Epic Intelligence War Between East and West, care va fi lansată la sfârșitul acestei luni. RFE/RL a obținut un exemplar în avans.

Autorul cărții, Calder Walton, cercetător la Școala Kennedy a Universității Harvard, a declarat pentru RFE/RL că a aflat de legătura dintre Fuentes și Poteiev de la doi oficiali ai serviciilor de informații americane. Descoperirile lui au fost verificate și certifricate separat de The New York Times.

### Vezi și... ### Fost ofițer al armatei SUA și soția acestuia, acuzați de spionaj pentru Rusia

„Ne putem ajuta reciproc”

Conform documentelor Departamentului de Justiție, Fuentes a fost de acord să ajute agenții ruși de informații, cândva prin mai 2019, când cea de-a doua sa soție - o rusoaică - și cele două fiice ale lor au călătorit în Rusia din Germania pentru a rezolva niște probleme legate de acte. La momentul respectiv, Fuentes se afla în Singapore, unde lucra ca cercetător ocupațional la Centrul Național de Cardiologie.

Oficialii ruși au refuzat să le permită femeii și copiilor să plece la încheierea călătoriei lor. Potrivit declarației sub jurământ a FBI, Fuentes a călătorit apoi la Moscova, unde s-a întâlnit cu un oficial rus anonim pe care îl cunoștea din „întâlniri și schimburi profesionale” anterioare.

La o întâlnire ulterioară la Moscova, bărbatul rus i-a dat lui Fuentes o "copie tipărită" a unui e-mail din 2015 din contul de Gmail al lui Fuentes, în care se menționa că Fuentes a căutat proprietăți imobiliare în Miami. Potrivit declarației sub jurământ, bărbatul a subliniat faptul că soția și fiicele lui Fuentes nu puteau părăsi Rusia și i-a spus: „Ne putem ajuta reciproc”.

Fuentes a fost apoi instruit de către bărbatul rus să închirieze un apartament în Miami în același complex în care locuia Poteiev, dar să o facă sub numele altcuiva, a declarat FBI.

Fuentes a finalizat închirierea în decembrie 2019. În acea lună, el s-a întâlnit din nou la Moscova cu oficialul rus, care l-a instruit apoi pe Fuentes să localizeze mașina lui Poteiev și să noteze numărul de înmatriculare și locul unde este parcată aceasta în cadrul complexului. Bărbatul i-a spus însă lui Fuentes să nu fotografieze mașina, potrivit declarației date de acesta sub jurământ.

Pe 16 februarie, la două zile după ce Fuentes și prima sa soție au avut confruntarea cu securitatea complexului de apartamente, au fost opriți de agenții americani de frontieră pe aeroportul din Miami, de unde urmau să zboare spre Mexico City. Agenții au percheziționat telefonul soției lui Fuentes și au găsit fotografia cu plăcuța de înmatriculare a mașinii făcută de aceasta în parcarea complexului și pe care i-o trimisese lui Fuentes prin WhatsApp.

În ziua următoare, când Fuentes a fost interogat de agenții FBI, potrivit declarației, el a dezvăluit situația în care se aflau cealaltă soție a sa și fiicele lor, care fuseseră împiedicate să părăsească Rusia. De asemenea, el a transmis mesajele sale cu bărbatul despre care credea că lucra pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala agenție de informații interne a Rusiei.

Fuentes a fost arestat pe 18 februarie 2020, sub acuzația de a fi un agent străin neînregistrat. El a pledat vinovat aproximativ doi ani mai târziu și a fost ulterior condamnat la patru ani de închisoare.

„Nu mai am niciun interes să mă implic în așa ceva de acum înainte”, a declarat el în fața instanței la pronunțarea sentinței sale din 22 iunie 2022.

Autoritățile americane au declarat că îl vor expulza pe Fuentes după ce își va termina pedeapsa. El urmează să fie eliberat luna viitoare, pe 16 iulie, dintr-o închisoare federală de minimă securitate din Carolina de Sud.

Avocatul lui Fuentes, Ronald Gainor, stabilit la Miami, a confirmat viitoarea eliberare a lui Fuentes și așteptata deportare, dar nu a făcut alte comentarii.

### Vezi și... ### Un nou Război Rece, atât pe continent, cât și în guvernul britanic

„Știm cine este și unde se află”

Timp de ani de zile, Poteiev a lucrat pentru Serviciul de Informații Externe al Rusiei, agenție cunoscută sub numele de SVR, care, împreună cu FSB, este una dintre principalele agenții succesoare ale KGB-ului.

După ce a furnizat informații oficialilor americani despre rețeaua de spionaj a „ilegaliștilor” ruși, a fugit din Rusia și s-a stabilit în Statele Unite, se pare că în cadrul unui program de protecție a martorilor, despre care se spune că este supravegheat de CIA. Numele său a apărut deconspirat public în presa rusă de pe la sfârșitul anului 2010.

Într-un reportaj din noiembrie 2010 despre un dezertor SVR de rang înalt, ziarul rus Kommersant a citat un oficial de la Kremlin neidentificat care a amintit numele lui Ramon Mercader, agentul sovietic care l-a asasinat pe Leon Troțki cu un spărgător de gheață în Mexico City în 1940.

„Știm cine este și unde se află. A trădat fie pentru bani, fie pur și simplu a fost prins cu ceva. Dar puteți fi siguri că Mercader a fost deja trimis după el”, a declarat oficialul citat.

Kommersant l-a identificat pe dezertor ca fiind un alt ofițer SVR și, câteva zile mai târziu, l-a numit pentru prima dată public pe Poteiev.

În iulie 2011, la aproximativ un an după ce a fugit din Rusia și la aproximativ șapte luni după ce Putin a sugerat în mod public ca agenții care trădează Rusia să fie uciși, Poteiev a fost condamnat în contumacie la 25 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova.

Încercarea de a a ajunge la Poteyev folosindu-l pe Fuentes nu era prima.

Se pare că, la sfârșitul lui 2013 sau la începutul lui 2014, un asasin plătit rus ar fi călătorit în Florida în căutarea unui agent al serviciilor secrete rusești care a defectat, potrivit unei relatări din 2018 publicată de New York Times. Bărbatul ar fi fost urmărit de forțele de ordine americane. Agentul care dezertase a fost identificat ulterior de BBC ca fiind Poteiev.

La doi ani după presupusa tentativă de asasinat, în iulie 2016, agenția rusă de știri Interfax a publicat un articol enigmatic care sugera, citând oficiali anonimi din serviciile de informații, că Poteiev a murit. Știrea a circulat pe scară largă, în interiorul și în afara Rusiei.

De fapt, este posibil ca această informație să fi fost plasată ca o modalitate de a-l face pe Poteiev să lase garda jos, să încerce să ia legătura cu rudele din Rusia ajutându-i astfel pe agenții ruși să îl localizeze.

Cu toate acestea, la începutul aceluiași an, Poteiev și-a folosit numele real pentru a obține un permis de pescuit în Florida, potrivit BuzzFeed News. De asemenea, el s-a înregistrat pentru a vota folosind numele său real, lucru care i-a lăsat perplecși pe experții în securitate.

În aprilie 2021, Statele Unite au anunțat că expulzează 10 diplomați ruși, acuzându-i de implicare în piratarea agențiilor guvernamentale americane și de amestec în alegerile prezidențiale din 2020. Unii dintre ei au fost identificați ca fiind ofițeri de informații care lucrau sub acoperire diplomatică.

Unul dintre ei era șeful stației din Washington a SVR, care a fost expulzat, potrivit Times, ca răspuns la complotul care îl viza pe Poteiev.