Your browser doesn’t support HTML5
Astăzi discutăm despre actualitatea care va avea consecințe pe termen scurt și, mai ales, pe termen lung. Toamna când se numără bobocii a venit peste noi nepoftită, nedorită; toamna politică mă refer, pentru că cea cu recolte, cu Ziua roadei este mereu dorită. Parcă o zi de toamnă hrănește un an, nu? Acum sigur că suntem nevoiți iar să ne ocupăm de toamna politică. Atâtea evenimente pe capul nostru pe care n-avem cum să le neglijăm. Am invitat astăzi la Europa Liberă doi experți care tocmai au să ne ajute să vedem ce se întâmplă, cum ar putea să fie privite aceste evenimente, adică ne ocupăm de analiză și sinteză.
Eventual, de pronosticuri, deși cea mai ingrată situație este atunci când cineva vrea să facă pronosticuri în Republica Moldova, pentru că Moldova este imprevizibilă și în trecut, dar și în viitor. Nicolae Negru și Igor Volnițchi, oaspeții tradiționali ai emisiunii „Punct și de la capăt”. Igor, întâi și-ntâi, spune-mi, te rog, dacă a devenit mai clar cine și ce vrea de la alegător. S-au limpezit lucrurile sau, dimpotrivă, un om care acum prima dată s-ar uita mai atent, întrebându-se: „Eu cu cine votez?” a la Caragiale, va fi mai buimăcit sau va fi mai lămurit?
Igor Volnițchi: „În politica moldovenească, claritate nu a fost, nu este și nu cred că va fi vreodată și acest sezon politic, modul în care a debutat el demonstrează cu brio acest lucru. Lucrurile devin și mai complicate, deși unele evenimente puteau fi prognozate, puteau fi anticipate și am impresia că chiar într-o emisiune anterioară vorbeam despre o posibilă trecere la alt nivel al acestei confruntări – unii îi zic dirijate, alții zic că ar fi reală – dintre Președinție, dintre Igor Dodon și socialiști, pe de o parte, guvernare, pe de altă parte. Avem și a treia parte – cea care e reprezentată de opoziția pro-europeană de centru-dreapta. Iată că toate aceste evenimente vin mai degrabă să inducă o derută mult mai mare decât era până acum. Sunt situații în care nu-ți mai dai seama dacă lupta politică se duce pe bune sau a intrat deja în anumite înțelegeri, în anumite angajamente pe care și le-au asumat unii în fața altora. Nu știu, eu zic că lucrurile devin foarte interesante.”
Europa Liberă: Simplific și mai mult întrebarea: Dacă, de exemplu, eu sunt adeptul capitalismului, eu știu încotro să-mi îndrept acum privirile – cine este reprezentantul meu în viitorul Legislativ sau, dimpotrivă, dacă am convingeri socialiste, secera și ciocanul e sub perna mea, atunci eu știu cu cine trebuie să votez, pe cine să-l cred și cui, de exemplu, să-i dau cotizațiile mele financiare ori morale?
Igor Volnițchi: „Claritate nu este nici din acest punct de vedere și când spun acest lucru revin la teza că noi nu știm, deocamdată, unde lupta politică e reală și unde este regizată. Și până când nu vom afla un răspuns definitiv la această întrebare, dar eu cred că vom afla în viitorul apropiat, până atunci nu vom putea răspunde clar la întrebarea pe care ați formulat-o.”
Europa Liberă: Adică, manipulare? Nicolae, dumneata ce crezi? În special, niște catalizatori cum ar fi, de exemplu, referendumul anti-primar Chirtoacă sau opțiunea pentru introducerea viitorului european al Republicii Moldova în Constituție, sau modul în care a fost cocoloșit președintele – lucrurile astea ne ajută, nu ne ajută?
Nicolae Negru: „Din punctul meu de vedere, nu există o asemenea problemă. Electoratul este împărțit în două părți – unii se uită spre Est, alții se uită spre Vest. Cei care se uită spre Vest și-au definit, o parte din ei și-au definit formațiunile care îi reprezintă, dar problema cea mai mare e că jumătate din electoratul pro-occidental, pro-european încă nu vrea să participe la vot și nu știe cu cine să voteze. Deci, aici e…”
Europa Liberă: Pot să vă cer aici exact o paranteză. Când Dvs. spuneți că unii se uită spre Est și alții spre Vest, cei care se uită spre Vest sunt cu viziuni pro-capitaliste, pro-occidentale în mod automat, și cei care se uită spre Putin sunt socialiști prin definiție?
Nicolae Negru: „Nu neapărat, nu neapărat, fiindcă și în Occident sunt socialiști, nu numai în Est. Adică majoritatea populației din Republica Moldova este îndreptată sau așteaptă de la stat un anumit ajutor, asistență. Deci, ei sunt pentru un stat asistențial și chiar unele partide la noi care se declară de dreapta, pro-capitaliste, ele, de fapt, atunci când s-au aflat la putere au aplicat politici socialiste, nu capitaliste. Aici e o confuzie.”
Europa Liberă: Da, de exemplu, un partid spune: „Hai să ne unim cu România, că de acolo o să avem o pensie bună sau burse mai mari”.
Nicolae Negru: „Da. Ei, asta-i cea mai, să zicem, nevinovată intenție – să ne unim cu România, dar am în vedere felul cum…”
Europa Liberă: Dar motivul – să ne unim, pentru ca să ne dea…
Nicolae Negru: „Da, să ne unim, pentru ca să ne dea, într-adevăr, este și o asemenea mișcare, sunt și persoane de felul acesta, dar în privința capitalismului, socialismului eu cred că e o harababură sau, mai bine zis, harababura începe în capul politicienilor, pe urmă ea se transmite alegătorilor. Alegătorii, la urma urmei, sunt ultimii care trebuie să-și dea seama sau să aibă ei această cultură politică, cunoștințe ideologice…”
Europa Liberă: Haideți să intrăm, totuși, în harababura asta. Astăzi vreau să ne lămurim câtuși de puțin: ce se întâmplă exact pe stânga noastră, ce se întâmplă pe dreapta? Convențional, mă întorc, stânga și dreapta, pentru că, de exemplu, Vladimir Voronin iarăși vrea să intre pe scenă, stânga asta pro-rusească sau pro-statalistă ce ofertă politică are astăzi?
Nicolae Negru: „Nu știu dacă are ea o ofertă politică decât rolul de satelit în jurul Rusiei. Pe asta, de fapt, se clădește toată strategia și a lui Voronin acum, altădată, Voronin avea altă strategie. Strategia lui Voronin se schimbă în funcție de circumstanțe și am observat lucrul acesta pe parcursul guvernării comuniștilor – erau într-un rând îndreptați spre Occident, pe urmă – spre Est, pe urmă – iarăși spre Occident ș.a.m.d. Asta-i, din păcate, caracteristic și pentru socialiști. Toată strategia, toată politica lor se reduce la ideea că cu Rusia o să ne fie mai bine, că Rusia o să ne rezolve problemele pieței de desfacere pentru fructele și legumele din Republica Moldova, ca și cum Republica Moldova mai mult nu are ce exporta decât fructe și legume.”
Europa Liberă: Dar asta e bine sau e rău că stânga a renunțat în general la ideologizarea acestei oferte? Vă amintiți că, atunci când erau la putere comuniștii lui Voronin, discutau despre marxism, Cuba europeană ș.a.m.d.?
Nicolae Negru: „Da, vorbeau despre proletariatul informațional, despre anumite evoluții…”
Europa Liberă: Da, da, exact. Acum se dă la o parte cochetarea cu teoria și se rezolvă subiecte practice – cine să aibă acces pe piața rusească, gastarbeiteri ș.a.m.d.”
Nicolae Negru: „Parazitare, în fond, asta se numește. Și iată această împărțire sau această divizare a clasei politice volens-nolens în mod automat se transmite și alegătorilor noștri și iată bruiază, blurează această divizare, să zicem, între pro-socialiști și pro-comuniști, pentru un stat asistențial sau un stat care să se implice cât mai mult în viața economică și viața socială a statului. Până nu va fi această clarificare, dar eu nu văd când poate să fie această clarificare, fiindcă…”
Europa Liberă: Înainte de a merge pe dreapta, vreau și pe Igor să-l rog să facă o mică radiografie acestei stângi. Cu ce se ocupă acum stânga, din punctul Dvs. de vedere? Până acum, de fapt, îi Gică Contra. Rolul acesta i-a reușit de minune, dar s-a găsit ac de cojocul acestei tactici – o părere pe care eu o împărtășesc, luată de la analiști. Dvs. ce credeți despre stânga asta socialist-comunistă?
Igor Volnițchi: „Bine, eu cred că stânga în momentul de față este reprezentată de patru partide – de un partid care o domină autoritar, acesta este Partidul Socialiștilor și de trei partide care sunt încă în căutare de soluții, eventual, soluții pentru propria supraviețuire, dar și soluții, evident, pentru alegători. Aceste trei partide sunt: comuniștii, care nu știu de ce, dar afișează un optimism pe alocuri chiar exagerat, eu nu am văzut careva acțiuni care să acopere acest optimism, probabil au careva strategie secretă; este Partidul Nostru al domnului Usatîi și, ați văzut chiar în aceste zile, reprezentanții partidului spuneau că „să vedeți că lucrurile vor reveni la normal în momentul în care Renato Usatîi va reveni în țară” și este partidul condus de primarul de Orhei, Ilan Shor, care se pare că tot mai mult țintește acest electorat de stânga. El nu merge ideologizat, el nu merge în baza unor doctrine, spunând că, uite, noi suntem de stânga, dar lucrează, în special, cu votanții tradiționali ai stângii politice în Republica Moldova – bătrâneii, prin aceste magazine sociale, implementează proiecte cu un pronunțat caracter social și chiar ușor populist, pe alocuri chiar mai mult populism afișează, ceea ce ne duce la gândul că și ei țintesc electoratul pe care-l țintesc și socialiștii, și comuniștii, și cei din Partidul Nostru. Deci, avem, deocamdată, o situație în care avem un partid activ, cum l-ați numit Dvs., Gică Contra, și care, de fapt, a reușit să acapareze în mare parte stânga politică în Republica Moldova și avem trei partide care afișează un optimism pe alocuri exagerat, dar care în realitate stau în stand by. Și eu cred că la un moment dat vom vedea ce strategie vor aborda aceste partide. Impresia mea este că minimum două dintre aceste trei partide au strategii clare.”
Europa Liberă: Acum, cum credeți: ce-i mai convenabil pentru un partid care iată acum trebuie să intre în campanie – să se dea în centru-stânga, centru-dreapta?
Igor Volnițchi: „Eu zic că tot electoratul din Republica Moldova și revin la o teză pe care ați discutat-o ceva mai înainte cu domnul Negru – tot electoratul din Republica Moldova, de fapt, este electoratul unui singur partid, al unui partid pe care convențional îl putem numi „Partidul consumatorilor de bunăstare”. Toți, absolut toți cetățenii din Republica Moldova așteaptă de la partide…”
Europa Liberă: De bunăstare sau de promisiuni?
Igor Volnițchi: „De bunăstare, dar…”
Europa Liberă: Promisă?...
Igor Volnițchi: „….dar aici intervine un element foarte interesant și eu împreună cu colegii chiar am publicat anterior un material la această temă. Așa se și numea: „Partidul consumatorilor de bunăstare”. De fapt, electoratul din Republica Moldova nu este nici îndoctrinat, nici ideologizat, nici măcar axat pe vectori externi, cum suntem noi deprinși să judecăm despre el. Fiecare își dorește un nivel anume de bunăstare, iar politicienii, partidele din Republica Moldova speculează, au sesizat acest moment foarte important și speculează pe el, numai că unii zic bunăstarea vine dinspre Est, alții zic că bunăstarea vine dinspre Vest. Avem trei mari grupuri de partide în Republica Moldova și iată doar printr-o simplă frază ne putem convinge că toate își axează toate politicile, toate acțiunile, toate mesajele anume pe acest consum convențional de bunăstare. Sunt cei din stânga politică despre care am vorbit ceva mai înainte care zic „bunăstarea va veni de la Moscova” și noi suntem deprinși să-i numim, și aceste partide, și electoratul lor, ca un electorat de stânga, pro-Est; sunt cei din centru și de pe centru-dreapta, care optează pentru integrarea în Uniunea Europeană și ei zic „unicul și cel mai bun model de bunăstare și de prosperitate este cel care vine de la Vest”, și sunt unioniștii, plasați undeva mai pe dreapta, sunt și ei într-un fel pro-europeni, dar haideți să-i distingem, să-i luăm aparte, și ei zic „bunăstarea vine din România”. Absolut toate aceste trei tabere vorbesc de bunăstare, numai că fiecare indică o direcție de unde vine ea. Domnul Negru are dreptate când folosește cuvântul „parazitare”. Da, e o parazitare, pentru că orice politician, orice partid la un moment dat este pus în situația să aleagă – fie educă într-un fel anume electoratul, fie se pliază pe așteptările lui. A doua variantă este cea mai ușoară. Și așa este în toată lumea. Și ai noștri toți au ales să se plieze pe o așteptare și să-i hrănească cu promisiuni.”
Europa Liberă: Domnul Volnițchi, rezultă de aici oare că un mesaj mai sofisticat sau mai adevărat nu va fi eficient? Fiți de acord că partidele, începând chiar de la Voronin care spunea că „hai să construim Europa la noi acasă”, de fapt, partidele de dreapta spun „vreți să trăim bine ca în Europa, haideți să construim instituții, haideți, convențional vorbind, să nu furăm și atunci o să ajungă la toată lumea, haideți justiția să fie justiție și atunci o să vină și investitorii, o să avem locuri de muncă”, genul acesta de mesaj credeți că este prea sofisticat sau prea încărcat ca să producă și efecte electorale?
Igor Volnițchi: „Nu e sofisticat. E compromis. E decredibilizat total, pentru că, amintiți-vă ce a fost în 2000, începând cu 2007, ceea ce s-a materializat prin schimbarea guvernării în 2009 – au venit partidele pro-europene, democrate, au constituit o coaliție, apoi încă câteva coaliții de guvernare și în toată această perioadă ei au mers pe același principiu pe care, apropo, l-a enunțat primul Vladimir Voronin, în 2003-2004, când comuniștii fiind la guvernare au făcut acea turnură spectaculoasă de la Est spre Vest, declarând integrarea europeană drept o prioritate a acțiunilor lor. Fiecare dintre ei au zis – și comuniștii până la 2009, și după 2009, forțele democratice care au preluat puterea – „construim Europa la noi acasă”. Și cum au construit-o? Deloc. Au decredibilizat total această idee de a construi un nivel anume de prosperitate la noi în țară, iar rezultatul care este – acele date statistice care arată că 106 oameni în fiecare zi pleacă din Moldova pentru totdeauna. Unde pleacă ei? În căutarea bunăstării. Unii se duc în România, alții pleacă în Irlanda, în Marea Britanie, a treia categorie – în Italia; sunt și dintre acei care caută bunăstarea pe la Moscova ș.a.m.d., numai că o mică paranteză – cei de la Moscova, totuși, revin în mare parte ulterior acasă, cei care pleacă în Vest nu mai revin, ei pleacă pentru totdeauna. De ce pleacă? Pentru că nu mai cred în capacitatea partidelor din Republica Moldova, absolut a tuturor partidelor, de a construi o bunăstare, un stat prosper aici, în Moldova. Și ei se duc să consume bunăstare construită de alții în alte țări.”
Europa Liberă: Domnul Negru, să trecem pe dreapta cu următoarea întrebare definitorie. Opoziția de dreapta, în special, cu anumiți sateliți, eventual de stânga, iată, domnul Volnițchi a atribuit și Partidul Nostru, promitea alegeri anticipate. Asta înseamnă că n-a fost pe puterea acestei opoziții să obțină sau puterea a fost atât de sofisticată și atât de șmecheră ca să ia preșul de sub picioarele opoziției care a vrut anticipate și a promis, de fapt?
Nicolae Negru: „Aș vrea puțin să mă refer la stânga. Poate că nu aș fi de acord cu domnul Volnițchi că toate partidele pe care le-a numit – Partidul Nostru, partidul lui Shor – sunt de stânga. Faptul că ele sunt pro-estice nu le face în mod automat partide de stânga. S-ar putea…”
Europa Liberă: Igor a zis că ele acționează cu mijloace…
Nicolae Negru: „În privința acțiunilor, toți acționează așa ca partide de stânga, dar eu mă refeream la faptul că partidul lui Shor, de exemplu, așa cel puțin uneori apar unele nuanțe, ar dori, totuși, să se integreze în Europa Republica Moldova; Usatîi, iarăși, nu este clar ce vrea el, de fapt, în plan geopolitic. El în general vrea ca geopolitica să nu existe, dar asta-i ca și cum ai vrea ca pământul să nu se învârte în jurul axei sale. Cât privește întrebarea de ce nu s-a reușit să se ajungă la alegeri anticipate?...”
Europa Liberă: Testul de capacitate.
Nicolae Negru: „Nu atât de aceea că au fost tare șmecheri cei de la putere, cât de aceea, din punctul meu de vedere, fiindcă într-un moment a intervenit Occidentul, au intervenit, vă amintiți, Statele Unite ale Americii și a intervenit România, care au legitimat actuala putere și care le-au oferit și ajutor financiar. Să ne amintim de cele 150 de milioane de euro împrumuturi cu o dobândă foarte mică din partea României. Și atunci, eu am impresia că cei care împingeau lucrurile spre alegeri anticipate, cei din stradă într-un fel au ezitat și s-au început, cum să zic, disensiuni în cadrul mișcărilor de protest. Și factorul geopolitic desigur că a jucat acest rol, deși toți spuneau că, în sfârșit, s-au unit oamenii indiferent de principiile geopolitice, că se constituie națiunea civică moldovenească, ceea ce desigur că a fost o iluzie. În capul fiecăruia și dacă nu în capul unor politicieni, în capul celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova exista această întrebare: Dar ce vrea, de fapt, să spună domnul Năstase cu „punem batista pe țambalul integrării europene”? Asta cui i-ar folosi? Nu cumva el are o relație secretă cu Usatîi sau cu Dodon, că „punerea batistei pe țambal”, desigur că favorizează Rusia. Rusia ce vrea? Rusia vrea tocmai asta – „să punem batista pe țambal”, să nu semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Rusia nu s-a supărat până atunci până când Republica Moldova a pus acea semnătură. Și cu Ucraina exact același lucru a fost.”
Europa Liberă: Dar atunci, vă amintiți, era o situație în care toată lumea credea că într-adevăr trebuie un pic dat un cot puterii ca ea să se răstoarne și să începem de la zero – să ieșim la linia de start toți, să vedem care știe să alerge mai iuite la finiș, acela ia puterea în Parlament și eventual, dacă lumea o să vrea într-adevăr euro-integrare, să fie bună să voteze pentru euro-integraționiști, dar dacă o să fie mai mulți și mai uiți la picior cei care vor Răsărit, deci, ca și cum cei care „au pus batista pe țambal”, în general, pe această competiție au zis că mai bine rău cu rău, dar decât victoria răsăritenilor…
Nicolae Negru: „Păi, sondajele arătau clar victoria celora care nu „puneau batista pe țambalul integrării eurasiatice”. Ei dimpotrivă băteau în acest țambal, chiar dacă Dodon a spus într-un moment că „facem moratoriu” sau „să declarăm un moratoriu asupra discuțiilor geopolitice”, dar merge imediat la Moscova și spune cu totul altceva. Adică spune: „domnul Putin, eu voi face tot posibilul…”. Și Putin așteaptă asta, ca el să facă tot posibilul, ca să schimbăm cursul geopolitic al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar vulpoiul de Putin imediat i-a spus: „Mai întâi ia colacul și nu umbla cu borta covrigului, ia puterea și după aia discutăm”.
Nicolae Negru: „Păi, da, „ia puterea și după aia discutăm”, tocmai dacă se declanșau alegeri anticipate, asta era – Dodon lua puterea și atunci, Putin discuta cu el altfel, dar n-a fost să fie, fiindcă, cum spuneau, a intervenit și Occidentul, și trebuie să spunem, și puterea a făcut mișcări uneori care mie mi s-au părut destul de abile pentru a băga discordie, disensiuni între toate aceste formațiuni care s-au pornit în front comun împotriva guvernării și pentru alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Cert este că președintele Dodon a fost neutralizat foarte elegant. Mai întâi, din start i s-au luat cele mai puternice instituții care credea Dodon că o să le poată folosi în favoarea lui, acum vedem că și constituțional i s-a smuls ghimpele principal cu gândul că dânsul o să poată să pună piciorul în prag și iată că nu mai poate pune piciorul în prag. Mai mult decât atât, dacă va fi adoptată această lege inițiată de Iurie Leancă și după aia, vedem, recomandată chiar de Curtea Constituțională, va fi pedepsit penal cel care se va opune respectării normelor constituționale, adică, până la urmă, unul dintre cei mai vizibili, vocali lideri care spunea că puterea poate fi răsturnată, iată, a fost îmbrăcat în cămașă de forță. Mai are dânsul capacitatea de a porni acea Mare Adunare Națională care să exercite presiune și să dea de-a dura puterea?
Nicolae Negru: „Dar să ne amintim că el, de fapt, a provocat aceste intervenții…”
Europa Liberă: Cu gândul că va reuși.
Nicolae Negru: „…sau el s-a comportat într-un mod în care un șef de stat nu se comportă; el declara, nu o singură dată a declarat că „eu voi încălca Constituția”, „eu n-o să mă supun deciziilor Curții Constituționale”. El merge la Putin și spune că „eu n-o să promulg legea asta, n-o să promulg legea ceea, fiindcă eu nu vreau, fiindcă așa vor mușchii mei”. Deci, e reală sau nereală această confruntare, e mimată sau nemimată, dar puterea trebuia să facă ceva și trebuia să intervină Curtea Constituțională, fiindcă ea este cea care veghează asupra respectării Constituției.”
Europa Liberă: Într-o apariție publică la un post de televiziune, Dvs. spuneați că „paradoxal, dar Igor Dodon se îngroapă singur pe sine, își compromite această reputație de om care poate să facă ceva și în felul acesta, de fapt, devine inutil chiar și pentru Putin”.
Nicolae Negru: „Da, el devine inutil și pentru Putin, dar în felul acesta el, cum să zic, își demolează propriul fundament, el începe să devină ridicol. Apropo, dacă va fi adoptat acest amendament la Codul Penal când președintele va răspunde pentru neexecutarea deciziilor Curții Constituționale, și așa este logic, așa este normal, atunci, de fapt, vom vedea dacă această bătălie e pe adevăratelea sau e mimată de altfel. Dacă nu va fi adoptată, atunci ne vom pomeni într-o situație ce le convine tuturor – Dodon las’ să-și cânte melodia lui că „eu nu voi semna, eu nu voi semna”, guvernarea să zică „nici nu trebuie, nici nu trebuie, nici nu trebuie” și lucrurile…”
Europa Liberă: …„ce nu semnezi tu, semnăm noi…”
Nicolae Negru: „Da, „ce nu semnezi tu, semnăm noi” și lucrurile merg înainte și parcă toți sunt mulțumiți, dar evident că Dodon își erodează, totuși, credibilitatea. Nu știu cum o să apară el în fața lui Putin, nu știu ce o să spună el cetățenilor Republicii Moldova și asta, de fapt, e o modalitate a lui de a zice că „eu nu îmi pot îndeplini promisiunile electorale, fiindcă, uite, nu mi se dă, nu am această posibilitate.”
Europa Liberă: Domnul Volnițchi, cum credeți Dvs., va fi votată legea asta și, mai ales, va fi oare aplicată și, mai ales, va fi ea aplicată nu doar în cazul lui Dodon, pentru că mai sunt niște lideri locali, de exemplu, administrații regionale care s-ar putea să fie întrebate „dar nu cumva se pretează la legea asta?”?
Igor Volnițchi: „Eu am urmărit recent o emisiune cu participarea președintelui Dodon la un post de televiziune și mi-a plăcut o idee pe care dumnealui a enunțat-o și eu cred că ea răspunde într-un fel la întrebările la care încercăm noi acum să găsim răspunsuri. Președintele spunea că tentația guvernării de a-l demite, de a-l suspenda din funcție este foarte mare. Și eu înclin să cred că așa este, pentru că, chiar dacă au făcut până acum front comun, noi știm felul de a fi al celor care reprezintă guvernarea, al democraților. La un moment dat, ei se întorc și încearcă să-i sugrume pe cei care i-au avut în calitate de aliați, pentru că ei sunt prea puternici și în momentul în care guvernarea conștientizează, democrații conștientizează că aliatul lor sau oponentul lor este prea puternic, ei fac tot posibilul pentru a-l distruge. Dar spunea președintele Dodon în acea emisiune că, deocamdată, oricât de mult și-ar dori, guvernarea nu este încă pregătită. Și garanția pentru președintele Dodon este acel rating relativ înalt pe care îl are în continuare și acea capacitate de a mobiliza susținătorii Partidului Socialiștilor pe care am văzut-o de câteva ori.”
Europa Liberă: Chiar Andrian Candu, de fapt, i-a răspuns la chestia asta, a zis că „nu vom face gestul de victimizare a președintelui, acum nu-i vom face plăcerea asta” ca și cum, ceva de genul acesta.
Igor Volnițchi: „Da, și Andrian Candu… Ei i-ar ridica mingea la fileu președintelui Dodon și eu spuneam anterior în cadrul unei emisiuni că impresia mea este că Președinția are o strategie secretă și că președintele Dodon forțează impeachment-ul. Închipuiți-vă acum că președintele Dodon…”
Europa Liberă: Dar pedepsirea penală în baza acestei legi despre care vorbim n-ar însemna impeachment, iar ar fi o chestie de o singură dată?
Igor Volnițchi: „Ar fi un atac la autoritate. Este un procedeu pe care cei care sunt specializați în consultanța politică îl cunosc foarte bine. Se atentează la autoritatea unui om și atunci când reușești să-i aduci autoritatea la un nivel anume, creezi terenul necesar pentru anumite acțiuni. Și aceasta ar fi doar o etapă spre impeachment, pentru că din nou ar scădea ratingul președintelui, l-ar aduce…”
Nicolae Negru: „Nu neapărat… Constituția permite demiterea președintelui fără impeachment în cazul în care el a fost condamnat de o instanță, de Curtea Supremă de Justiție. Și dacă domnul Dodon ajunge în acest moment, Parlamentul votează și el a plecat.”
Europa Liberă: Adică s-a pregătit deja condiția ca să nu se ajungă la tam-tamul impeachment-ului?
Nicolae Negru: „Nu, fără impeachment, fără referendum și, apropo, nu forțează guvernarea acest impeachment și nu dorește guvernarea…”
Igor Volnițchi: „Președintele, ziceam, președintele îl forțează.”
Nicolae Negru: „El zicea, dar nu este corect. Se observă că guvernării îi convine acest Dodon. Ea n-ar vrea să-i facă impeachment lui Dodon. De ce? Fiindcă atunci în mod automat guvernarea se pomenește la marginea scenei politice; acum ea e cumva în centru – aici stau socialiștii, aici – guvernarea și aici stau partidele de dreapta. Strategic, și nu prima dată s-a spus lucrul acesta, rolul lui Dodon este un fel de sperietoare și pentru Occident, și pentru societate – uitați-vă ce o să fie dacă vine Dodon. Și eu cred că această sperietoare va fi păstrată până la alegerile parlamentare. Ce va fi după alegerile parlamentare, vom vedea, dar dacă domnul Dodon se va comporta în felul acesta, el pur și simplu va fi deferit judecății și vorba ceea – pe două bețe va fi aruncat de pe scena politică și se va compromite, evident.”
Igor Volnițchi: „Este aici un mic semn de întrebare: Cum va gestiona o astfel de situație președintele Dodon? Impresia mea este că el se va victimiza, în primul rând. Acesta va fi primul punct în strategia lor. Ceva intuiesc eu, urmărind din ceea ce declară reprezentanții acestui partid. Doi. O eventuală
Este o foarte mare diferență între Partidul Socialiștilor și electoratul pe care îl au ei și Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, cei de pe dreapta care au fost la un moment dat în coaliție cu democrații și au fost sugrumați la un moment dat. Electoratul de dreapta reacționează altfel la astfel de cazuri.
condamnare a președintelui Dodon nu ar însemna dispariția pericolului pe care-l implică Partidul Socialiștilor. Este o foarte mare diferență între Partidul Socialiștilor și electoratul pe care îl au ei și Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, cei de pe dreapta care au fost la un moment dat în coaliție cu democrații și au fost sugrumați la un moment dat. Electoratul de dreapta reacționează altfel la astfel de cazuri. A fost încarcerat un lider de dreapta, au fost plasați în arest la domiciliu reprezentanții unui alt partid de dreapta. Electoratul a făcut un pas înapoi și a început să facă anumite concluzii. Bine, unii pur și simplu au zis: „Nu ne implicăm, ne dăm într-o parte”; electoratul de stânga este foarte organizat. Și exemplul comuniștilor, care în cinci sau șase ani de aflare în opoziție practic au reușit să-și mențină pozițiile de lideri în preferințele alegătorilor din Moldova, este cea mai bună dovadă în acest sens.”
Europa Liberă: Adică, dacă Dodon va fi sacrificat, convențional vorbind, o să iasă lumea într-adevăr în stradă și o să se arunce sub tren?
Nicolae Negru: „Mie mi se pare că sunt iluzii…”
Igor Volnițchi: „Este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple și eu voi explica de ce. Electoratul de stânga, ceea ce numim noi electorat de stânga, pentru că ziceam că în esență avem același electorat, este mult mai mobilizat și electoratul de stânga nu-și schimbă preferințele din mers, ci doar atunci când apar alternative. Chiar dacă erau nemulțumiți de comuniști și chiar dacă vedeau că ei nu fac nimic și nu sunt la nivelul așteptărilor lor, până când n-a apărut alternativa socialistă, electoratul comunist a rămas acolo, ancorat lângă PCRM și lângă Vladimir Voronin. Amintiți-vă de așa-zisa „campanie de nesupunere civică”. Ei scoteau oamenii în stradă, ei reușeau să-i mobilizeze, să-i scoată în stradă, ei electoratul lor…”
Europa Liberă: Dar tot așa, foarte ușor au zis: „Stați acasă!”...
Igor Volnițchi: „Da, ajunge, e suficient…”
Nicolae Negru: „Nu, eu am îndoieli că multă lume o să sară în ajutorul lui Dodon. Într-adevăr există un nucleu dur al celor care optează pentru orientarea estică a Republicii Moldova, există de altfel și un nucleu dur al celor care optează pentru orientarea vestică a Republicii Moldova, există un segment de mijloc care înclină ba încolo ba încoace, sau…”
Igor Volnițchi: „…apaticii.”
Nicolae Negru: „…sau nu participă la alegeri. Apropo, sunt și de stânga care, arată sondajele, care nu participă la alegeri, care nu văd că cineva i-ar reprezenta și ar merita votul lor; că ăștia din stânga iese mai mult la proteste, că ratingul… înseamnă că lumea o să iasă în stradă pentru a-l apăra. Dacă ai încălcat legea, trebuie să plătești. Care ar fi argumentul lor să iasă în stradă? Eu, dacă încalc regulile de circulație, sunt pedepsit, indiferent dacă consecințele sunt pozitive sau negative, dar am depășit viteza de deplasare, plătesc amendă.”
Europa Liberă: Sau am mers pe contrasens?
Nicolae Negru: „Sau am mers pe contrasens. De ce președintele trebuie scutit de la această?...”
Igor Volnițchi: „E corect, dar, domnul Negru, noi avem un specific pur moldovenesc și, sincer, se referă doar la politica moldovenească. Eu sunt sigur că toți cetățenii, marea majoritate a cetățenilor și-ar dori să fie sancționați toți acei care încalcă legea, dar specificul în ce constă? Cine e judecătorul? E întrebarea veșnică. Spre exemplu, cum vor percepe oamenii o eventuală condamnare a lui Igor Dodon? Exact așa cum au perceput-o și în cazul condamnărilor altor politicieni – că au fost incomozi guvernării, că guvernarea a dat indicații…”
Europa Liberă: Domnul Volnițchi, dar întrebarea se pune – percepția și acțiunea – dacă vor fi și atât de motivați ca să iasă în stradă, de exemplu, în plină iarnă?
Igor Volnițchi: „Aici nu-i vorba, noi vorbim despre mecanismul de autosesizare al cetățeanului și mecanismul de mobilizare. În cazul de față noi aveam de-a face, când vorbim de autosesizare, evident că aveți dreptate, oamenii nu se simt motivați în astfel de situații, dar există mecanismul de mobilizare și aici un rol foarte important îl joacă infrastructura partinică, punct de vedere din care socialiștii sau foarte bine.”
Europa Liberă: Am înțeles. OK, le-am consacrat…
Nicolae Negru: „Ei și la ce o să le folosească? O să vină cetățenii aceștia și ce, o să schimbe decizia judecății? Curtea Supremă o să dea înapoi? Parlamentul, au fost situații mai complicate, și nu a dat guvernarea înapoi. De ce ar da guvernarea acum înapoi?”
Igor Volnițchi: „Nu, nu…”
Nicolae Negru: „Că vor ieși, ei pot fi ridiculizați oamenii aceștia, adică pot fi demotivați într-un fel. Să li se spună: „Dar de ce, oameni buni, nu protestați atunci când este amendat, iată, cel care încalcă regulile de circulație și protestați acum când o persoană, președintele Republicii Moldova, care a jurat pe Constituție s-o respecte cu strictețe, nu numai o încalcă, dar declară chiar fățiș, declară înainte că „eu am să încalc Constituția, eu nu am să respect Constituția”?”
Europa Liberă: Eu vă mai dau un exemplu în sensul acesta: Și ce dacă au ieșit susținătorii lui Shor și au strigat la judecată acolo „nu ni-l condamnați că el e un primar bun”?
Nicolae Negru: „Da… că noi nu putem trăi fără el.”
Europa Liberă: Eu zic că le-am consacrat suficient timp, ba poate chiar mai mult decât se cuvenea, și aș vrea să vorbim și despre situația de pe dreapta politică. Cine dă tonul și dacă au început ei într-adevăr campania, vom avea o asociere vizibilă politică cu niște lideri foarte bine profilați? Dvs. cum credeți, domnul Negru?
Nicolae Negru: „Desigur când vorbim de dreapta politică, privirea se îndreaptă, în primul rând, spre PAS, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu; unii își mai îndreaptă privirile spre Platforma DA, mai este PLDM, PL…”
Europa Liberă: Dar ei deja, iată, au făcut tandem, nu?
Nicolae Negru: „E o intenție de tandem dar, deocamdată, nu este un tandem. Partidul Platforma DA dorește acest tandem și dorește să îmbrățișeze Partidul Acțiune și Solidaritate și îmbrățișați să meargă la aceste alegeri parlamentare viitoare, dar eu nu cred că PAS-ului îi convine o asemenea îmbrățișare. E o perioadă foarte, cum să zic eu, încă sensibilă sau e o perioadă de incertitudine. Din punct de vedere identitar, Partidul Acțiune și Solidaritate încă nu și-a constituit fizionomia; riscul acesta c-ai să fii confundat, mai cu seamă dacă va intra în tandem cu Partidul Platforma DA, este foarte mare. Faptul că Andrei Năstase o eclipsează atunci când e vorba de proteste, când e vorba de acțiuni de tot felul este aproape evident. Că Maia Sandu încearcă să fie la fel de, să zicem, vehementă, la fel de agresivă ca Andrei Năstase, nu știu dacă o face să arate mai bine în ochii alegătorilor.”
Europa Liberă: PLDM-ul a încercat să spună „haideți să ne coagulăm în jurul acestei formațiuni, haideți să facem front comun”, între timp, Partidul Democrat a spus „dar nu uitați că oricum veți veni să faceți alianță cu noi în viitorul Parlament”, unioniștii, între timp, au intervenit cu factorul acesta.
Nicolae Negru: „Problema partidelor de dreapta, cum am spus-o mai înainte, e să-i determine pe absenteiști să vină la votare. Așa cum arată acum sondajele, și nu avem motiv să nu credem sondajelor, jumătate din alegătorii pro-europeni sunt dezamăgiți și nu văd pentru cine ar vota. Și un punct de vedere pe care l-am expus: Eu cred că un rol foarte important în a-i face pe cetățenii care s-au dezamăgit să se răzgândească și să vină la votare îl joacă Partidul Democrat, cel de la guvernare. El trebuie să se reformeze acest partid, trebuie să demonstreze că este un partid cu adevărat european, adică să facă tocmai ceea ce n-a făcut până acum – să găsească miliardul furat, să-i pedepsească pe cei care au furat miliardul, să adopte un comportament normal în raport cu celelalte partide de dreapta. Ești ipocrit atunci când spui că „ei, noi o să ne întâlnim în Parlamentul viitor”. Pe de o parte, spui asta, dar pe de alta, aplici metode nedemocratice, de persecuție, de hărțuire a unor partide de dreapta...”
Europa Liberă: Ca ele, de fapt, să nu ajungă acolo?
Nicolae Negru: „…de compromitere a acestor partide, ca ele să nu ajungă acolo.”
Europa Liberă: Domnul Volnițchi, radiografia Dvs. asupra acestui segment de dreapta?
Igor Volnițchi: „Impresia mea este că într-adevăr preocuparea de bază a partidelor de centru-dreapta, să extindem puțin aria, este să mobilizeze electoratul pro-european. La momentul de față, și sunt niște concluzii făcute inclusiv în baza unor date sociologice la care am avut acces, avem circa jumătate din electoratul pro-european care e apatic și e potențial sabotor al următoarelor alegeri parlamentare. Aici e marea problemă. Întrebarea este cum poate fi făcută această mobilizare – o face fiecare pe cont propriu sau o fac în comun? Iată aici este o mare provocare. Trebuie să se întâmple ceva, trebuie să fie acel, nici nu știu cum să-i zic, acea zvâcnire, acel impuls care să determine electoratul pro-european să mai creadă o dată partidelor pro-europene și în șansa că Republica Moldova poate avea o guvernare autentic pro-europeană.”
Europa Liberă: Dar acum cine-i prima vioară sau cine încearcă să impună acest rol?
Igor Volnițchi: „Acum, lucrurile depind în măsură decisivă doar de PAS, pentru că ceilalți și-au expus opinia – și PDA-ul, și PLDM-ul. Ei au zis „noi vrem…”. PAS-ul, simțind o anumită presiune, a făcut acea declarație despre intenție, „bine, am adoptat și noi o declarație la Consiliu, noi mergem împreună”, dar părerea mea este că șanse de reușită ca aceste partide să meargă împreună sunt prea puține, pentru că dracul se ascunde în detalii. Am citit cu mare atenție ceea ce a scris Andrei Năstase după ce PAS-ul a dat publicității acel comunicat de presă, și el acolo făcea niște referințe foarte fine la niște sondaje, la niște percepții și vorbea și de respectul reciproc, de încrederea oamenilor, despre așteptările oamenilor. Eu am impresia că domnul Năstase a început să vorbească câte ceva din bucătăria internă, din culisele negocierilor cu PAS-ul și în momentul în care dumnealui va deschide mai multe paranteze, colegii dumnealui o vor face, poate și cei de la PAS vor veni cu anumite precizări vom putea să ne facem o impresie mult mai clară. În prezent putem doar constata că sunt intenții, intenții nobile, dar, din păcate, șanse de materializare sunt prea puține și din momentul în care proiectul de consolidare a partidelor pro-europene va eșua, șansele ca acel electorat, acea jumătate din electoratul pro-european să fie mobilizat vor fi foarte și foarte mici.”
Nicolae Negru: „Mie mi se pare că uneori se pun sarcini prea avansate, prea ridicate sau prea grele. De ce nu s-ar merge cu pași mai mici în această consolidare? Într-adevăr, dacă nu se consolidează, partidele de dreapta au de pierdut în fața partidelor mai mari, mai cu seamă în circumscripțiile uninominale. De ce nu se pornește de aici – hai să vedem, mergem împreună în circumscripțiile uninominale, identificăm un candidat și susținem toți acest candidat?”
Europa Liberă: Adică să nu ne călcăm pe picioare unii pe alții?
Nicolae Negru: „Da, da. Și asta se referă și la PAS, și la PDA, și la PLDM, și la PL, apropo, și la partidele unioniste, la PUN, de exemplu, PNL ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Deci, concluzia Dvs. este că, pentru a proba într-adevăr o posibilă unitate, la început să lucreze pe lista de candidați care să fie distribuiți?
Nicolae Negru: „Pe segmente mici. Mie mi se pare că, atunci când vrei să ridici prea mult, s-ar putea să eșuezi. Dacă începi cu greutăți mai mici, poți să…”
Igor Volnițchi: „O casă trebuie construită de la temelie. Din păcate, ceea ce fac ei – pun întâi acoperișul, fără a construi pereții, dar acoperișul nu are pe ce să se țină.”
Nicolae Negru: „Dar eu mă mir de ce insistă așa de mult PDA-ul, de exemplu? Probabil, calculul lor că noi v-am susținut la alegerile prezidențiale, acum ne sunteți datori și ar trebui într-un fel să ne întoarceți această datorie prin această cvasi-fuziune, că, de fapt, e cvasi-fuziune atunci când zici că fără sondaje, paritate, aceleași liste ș.a.m.d. Nu știu dacă îi este convenabil PAS-ului, fiindcă PAS-ul vrea să devină un partid, vrea să arate că este un partid de, să zicem, calibru, de categorie de tip nou…”
Europa Liberă: De cursă lungă?
Nicolae Negru: „De cursă lungă și atunci nu-l avantajează acest mariaj cu PDA-ul care, din punctul meu de vedere, are anumite probleme de credibilitate. O să mai revenim probabil la ele, o să-mi expun punctul de vedere.”