Vaticanul se declară împotriva incriminării homosexualității, relevă noua doctrină

Fără să renunțe la rezervele sale tradiționale legate de homosexualitate, biserica catolică s-a dezis mai clar decât oricând de condamnarea ei prin lege, în zeci de țări ale lumii.

Biserica Catolică se împotrivește incriminării homosexualității, pe fundalul unui val de măsuri represive adoptate împotriva comunității LGBT de mai multe țări, în special din Africa. Noua doctrină însă nu schimbă pozițiile Vaticanului privind avortul și operațiile de schimbare a sexului.

Publicat de oficiul doctrinar al Vaticanului, documentul ce prevede noile poziții a fost aprobat la 25 martie de Papa Francisc. Întitulat „Dignita Infinitum”, acesta conține pozițiile oficiale ale Bisericii Catolice privind demnitatea umană și amenințările la adresa acesteia.

Documentul denunță ca fiind „contrar demnității umane, ca în unele locuri, nu puțini oameni să fie întemnițați, torturați și chiar uciși doar din cauza orientării lor sexuale”.

Anterior, într-un interviu pentru Associated Press din 2023, Papa Francisc a declarat că „a fi homosexual nu este o crimă”.

Tot el a spus în februarie același an, la revenirea dintr-un turneu din Africa, unde relațiile dintre persoanele de același sex sunt deseori un subiect tabu, că legile care incriminează comunitatea LGBT sunt „un păcat și o nedreptate”, deoarece Dumnezeu iubește și însoțește aceste persoane.

„Incriminarea homosexualității este o problemă care nu poate fi ignorată”, spunea Papa Francisc, care a citat o statistică fără sursă, conform căreia în 50 de țări homosexualitatea este incriminată „într-un fel sau altul”, iar în alte 10 state există legi care prevăd chiar și pedeapsa capitală.

Noile prevederi, criticate de activiștii LGBTQ+

Reuters notează că sub Papa Francisc, Biserica Catolică a devenit mai deschisă față de persoanele din comunitatea LGBTQ+. În decembrie, cardinalul Victor Manuel Fernandez, un apropiat al papei și prefect al Dicasteriei pentru doctrina credinței, a emis un document care permitea binecuvântarea cuplurilor de același sex, stârnind un val de critici din partea conservatorilor.

Cu toate acestea, scrie sursa, Biserica continuă să prevadă în învățătura oficială că actele homosexuale sunt contrare naturii umane (în varianta engleză: „intrinsecally disordered”). Întrebat despre o posibilă modificare a acestui limbaj, cardinalul Fernandez, a admis că ar putea exista o schimbare la acest capitol.

El a spus că ideea învățăturii catolice este aceea că „actele homosexuale” nu pot egala „imensa frumusețe” a cuplurilor heterosexuale, iar Biserica „ar putea găsi cuvinte mai potrivite pentru a exprima acest lucru”.

Chiar dacă documentul ar putea părea progresist, activiștii și unii membri catolici din comunitatea LGBTQ+ l-au criticat, numindu-l „învechit, dăunător și contrar” scopului de recunoaștere a „demnității infinite” a tuturor „copiilor lui Dumnezeu”.

„În timp ce prezintă un raționament minunat pentru care fiecare ființă umană, indiferent de condiția sa în viață, trebuie respectată, onorată și iubită, (documentul - n.r.) nu aplică acest principiu persoanelor cu genuri diferite", a declarat Francis DeBernardo, de la New Ways Ministry, care militează pentru catolicii LGBTQ+.

Avortul și schimbarea de sex, respinse

În același document, Vaticanul și-a reiterat poziția sa de respingere a „teoriei de gen” sau a ideii că sexul unei persoane poate fi schimbat. Biserica Catolică afirmă că Dumnezeu a creat bărbatul și femeia ca ființe diferite din punct de vedere biologic și că nu ar trebui să se intervină în acest aspect.

„Orice operație de schimbare de sex, de regulă, riscă să afecteze demnitatea unică a persoanei, care a primit-o la concepere”, se arată în document, scrie AP.

Biserica face însă o diferență între operațiile de schimbare a sexului, pe care le respinge și „anomaliile genitale”, prezente la naștere sau care se dezvoltă mai târziu. Potrivit Vaticanului, ele pot fi „rezolvate” cu ajutorul medicinei moderne.

Papa Francisc însuși a denunțat „teoria identității de gen” ca fiind „cel mai grav pericol” la adresa umanității în ziua de astăzi, afirmând că este „o ideologie urâtă” care riscă să șteargă diferențele date de Dumnezeu între bărbat și femeie. El a criticat și situația în care unele state occidentale condiționează ajutorul de dezvoltare pentru țările mai sărace, cerând la schimb adoptarea „ideilor vestice despre gen și sănătatea reproductivă”.

Documentul reiterează și pozițiile Bisericii Catolice în ce privește avortul și eutanasia, care la fel, sunt respinse.