Linkuri accesibilitate

Se vor putea căsători și preoții catolici? Un consilier al Papei redeschide discuția


Arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna (stânga), cu Papa Francisc, în timpul vizitei papale la Valletta, aprilie 2022. (Andreas Solaro/Pool via AP)
Arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna (stânga), cu Papa Francisc, în timpul vizitei papale la Valletta, aprilie 2022. (Andreas Solaro/Pool via AP)

Spre deosebire de bisericile ortodoxe și de unele culte protestante, biserica catolică profesează celibatul, nepermițându-le preoților ei să se căsătorească. Periodic, apar însă chemări la schimbare în această privință - cea mai nouă sub un Papă mai deschis la modernizare decât predecesorii lui.

Arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna, care deține și funcția influentă de secretar-adjunct al Oficiului Doctrinar al Vaticanului, a declarat într-un interviu acordat presei malteze că Biserica Catolică ar trebui să se „gândească serios” la varianta acordării dreptului de a se căsători pentru toți preoții.

„Dacă ar fi după mine, aș revizui regula care cere preoților să rămână celibatari. Experiența mi-a arătat că este ceva la care ar trebui să ne gândim în mod serios”, a declarat Scicluna într-un interviu pentru Times of Malta.

...Am pierdut mulți preoți buni

Cunoscut, în special, grație investigațiilor asupra abuzurilor sexuale din interiorul Bisericii Catolice, arhiepiscopul și-a argumentat poziția și prin faptul că în primul mileniu al istoriei catolice, căsătoria a fost permisă în rândurile preoților. „De ce ar trebui să pierdem un tânăr care ar fi fost un preot bun, doar pentru că a vrut să se căsătorească? Iar noi am pierdut mulți preoți buni, doar pentru că au ales să se căsătorească”, a spus arhiepiscopul.

Recunoscând că celibatul „își are un loc în Biserică”, Scicluna a spus că ea trebuie să ia totuși în considerare că și preoții se îndrăgostesc și ajung în situația în care aleg între căsătorie și preoție. Mai mult, în condițiile actuale - a spus el - nu puțini preferă să fie implicați în relații sentimentale ascunse de ochii publicului, pentru a nu-și pierde statutul de preot.

Vaticanul nu a venit încă cu un comentariu oficial la aceste declarații.

Papa Francisc, reticent privind abolirea celibatului

Anterior, Papa Francisc a respins în repetate rânduri posibila abolire a regulii ce obligă preoții catolici să rămână celibatari, cel puțin deocamdată. Suveranul pontif a indicat totuși că ar putea exista o revizuire, dar o decizie în acest sens ar putea fi luată doar de unul dintre succesorii săi, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat presei din America Latină în 2023, Francisc a respins repetat ideea de abolire a celibatului, dar a reiterat că „nu este ceva etern, ca hirotonia în preoție”, prin urmare fiind posibilă o schimbare în acest domeniu.

În 2021, Papa și-a menținut poziția și a refuzat să hirotonisească un grup de diaconi, bărbați căsătoriți, pe care niște episcopi doreau să fie trimiși în comunitățile catolice izolate din cuprinsul Pădurii Amazoniene, care erau vizitate de preoți doar o singură dată pe an.

O dezbatere ce durează de secole

Discuțiile privind abolirea celibatului în Biserica Catolică sunt istorice, regula fiind instituită la mijlocul secolului al XII-lea. Prevederea este valabilă doar pentru ritul apusean al Bisericii, în timp ce ramura răsăriteană (greco-catolică) permite preoților să se căsătorească.

Au dreptul de a se căsători și preoții din cadrul Bisericii Ortodoxe, Anglicane și Protestante.

Adepții ideii de menținere a celibatului susțin că acest mod de viață permite preotului să se dedice întru totul Bisericii.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG