Linkuri accesibilitate

Ușile închise sunt „triste și dureroase”, le-a spus papa Francisc maghiarilor


Papa Francisc ține o slujbă în aer liber la Budapesta, pe 30 aprilie.
Papa Francisc ține o slujbă în aer liber la Budapesta, pe 30 aprilie.

Papa Francisc i-a îndemnat pe maghiari să își deschidă ușile pentru imigranți și oameni săraci, la sfârșitul vizitei în Ungaria.

Principalul subiect pe agenda acestei călătorii a fost preocuparea papei pentru situația dificilă a migranților și pentru războiul din Ucraina.

„Cât de trist și de dureros este să vezi uși închise”, a spus papa Francisc pe 30 aprilie, în timp slujbei pe care a celebrat-o în Piața Kossuth Lajos din Budapesta, având ca fundal clădirea parlamentului ungar și Podul cu lanțuri din oraș.

Francisc a vorbit despre „ușile închise ale egoismului nostru față de ceilalți; ușile închise ale individualismului nostru în mijlocul unei societăți din ce în ce mai izolate; ușile închise ale indiferenței noastre față de cei defavorizați și față de cei care suferă; ușile pe care le închidem față de cei străini sau diferiți de noi, față de migranți sau față de cei săraci”, în timp ce se adresa zecilor de mii de credincioși adunați în piață și pe străzile din jur.

„Vă cer, haideți să deschidem porțile!”, a spus el. „Să încercăm să avem porți care nu sunt trântite în fața nimănui, prin care toată lumea poate intra”.

Papa Francisc a făcut apel la încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și s-a rugat pentru „un viitor plin de leagăne, nu de morminte; o lume de frați, nu de ziduri”.

„Sfântă Fecioară, privește la popoarele care suferă cel mai mult. Privește mai ales la poporul ucrainean vecin, chinuit, și la poporul rus, consacrate ție”, a spus papa Francisc, potrivit Vatican News, la finalul celebrării euharistice de duminică.

Papa Francisc și-a exprimat anterior aprecierea pentru faptul că Ungaria a permis primirea refugiaților ucraineni, dar a contestat și politicile anti-imigrație dure ale premierului Viktor Orban.

Orban, care a participat la slujbă, a avut dezacorduri cu liderii europeni în legătură cu aceste politici și cu refuzul guvernului său de a trimite arme în Ucraina. În plus, ambasadorul SUA în Ungaria a declarat că apelurile sale la încetarea focului și la discuții de pace în Ucraina sunt doar o formă de împăciuitorism.

Papa Francisc a încheiat Sfânta Liturghie cu o rugăciune pentru pace în Ucraina și „un viitor de speranță, nu de război; un viitor plin de leagăne, nu de morminte; o lume de frați și surori, nu de ziduri”.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a pledat anterior pentru încetarea războiului, exprimându-și solidaritatea cu ucrainenii și menținând în același timp ușa deschisă pentru dialogul cu Moscova.

Suveranul pontif a sosit la Budapesta pe 28 aprilie, lansând un apel la revenirea la „spiritul european” imaginat de fondatorii Europei moderne după Al Doilea Război Mondial. El a îndemnat națiunile să „privească dincolo de granițele naționale”.

Pe 29 aprilie, el s-a întâlnit cu un trimis al patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține cu fermitate invazia Moscovei în Ucraina. În discursul ținut pe 14 septembrie anul trecut la Al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale din capitala kazahă Nur-Sultan, papa Francisc îl îndemna pe Kirill să nu devină băiatul de altar al lui Putin și să nu folosească religia pentru a justifica răul.

Papa Francisc a avut ceea ce Vaticanul a declarat că a fost o întâlnire „cordială” de 20 de minute cu mitropolitul Hilarion la Ambasada Vaticanului din Budapesta. În semn de respect pentru Biserica Ortodoxă Rusă, el a sărutat crucea mitropolitului Hilarion, a precizat Vaticanul.

La plecarea din Ungaria, pe 30 aprilie, Francisc a avertizat împotriva pericolelor pe care le reprezintă dominarea vieții umane de către tehnologie, afirmând că cultura și educația sunt antidotul pentru un viitor dictat de tehnologie.

XS
SM
MD
LG