Veaceslav Platon, condamnat în absență la 20 ani de închisoare, la Moscova

Veaceslav Platon consideră că sentința este ilegală.

Omul de afaceri moldovean Veaceaslav Platon a fost condamnat de o instanță de fond de la Moscova la 20 de ani de închisoare, pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a 126 miliarde de ruble, prin schema infracțională cunoscută publicului larg cu numele de „Laundromat”.

Sentința a fost pronunțată pe 27 iulie de o judecătorie de la Moscova, în absența inculpatului, care, potrivit ultimelor informații, s-ar afla în Londra. De asemenea, instanța l-a obligat pe Platon să achite o amendă în mărime de 2,5 milioane de ruble (circa 25.000 de euro).

Comitetul de investigații din Rusia susține că Platon, împreună cu un alt businessman din R. Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a organizat o schemă infracțională de spălare a banilor. Schema lucra în câteva etape. Mai întâi, se încheia un contract de împrumut între o companie din Rusia care dorea să-și transfere banii peste hotare și o companie din străinătate. Fidejusorii acestor contracte erau cetățeni ai R. Moldova.

În scurt timp după aceasta, compania rusă rezilia contractul, iar creditorul înainta o acțiune în judecată în R. Moldova atât împotriva fidejusorului, cât și împotriva companiei. Ulterior, judecători moldoveni obligau compania rusă să întoarcă banii, aceștia fiind transferați prin Moldindconbank, erau astfel „spălați” și ajungeau, într-un final, în conturile companiilor membrilor organizației criminale.

Platon consideră că sentința este ilegală. El a declarat pentru portalul ziua.md că „Federația Rusă este cunoscut prin ignoranță totală față de lege și de bun de simț”. Omul de afaceri s-a arătat surprins de faptul că nu i-au fost înaintate învinuiri „pentru vreo postare pe Facebook, pentru calomnie sau altceva”.

### Vezi și... ### Platon, Botnari, Andronachi, Șor și compania, sancționați de Canada   

Acum două luni, Canada l-a inclus pe Veaceslav Platon în lista de sancțiuni. În R. Moldova, el este învinuit pe mai multe cauze penale și se află în căutare din vara anului 2021. Platon are statut de învinuit în dosarul „Laundromat”, iar în alt dosar este acuzat de sustragerea banilor din companiile de asigurare Asito, Мoldasig și Alliance Insurance Group. O altă învinuire ține de un atac raider asupra Moldova-Agroindbank, în 2011-2015.