Veneția impune taxă de intrare de 5 euro. Localnicii spun că asta nu rezolvă nimic

Protestatarii ieșiți joi în stradă susțin că taxarea turiștilor nu va rezolva problemele stringente ale Veneției, precum lipsa locuințelor accesibile.

Autoritățile venețiene se confruntă cu proteste după ce joi, 25 aprilie, a intrat în vigoare taxa de 5 euro, creată cu scopul de a proteja patrimoniul istoric de turismul excesiv. Mai mulți localnici susțin că inițiativa are tot un aspect comercial și nu rezolvă problemele reale.

Veneția este primul oraș din lume care a adoptat o astfel de măsură, în eforturile sale de reducere a efectelor turismului excesiv asupra zonei istorice a orașului. Oficialii locali susțin că taxa de 5 euro va contribui la protejarea patrimoniului mondial UNESCO, dar și la efortul de a face orașul din nou „locuibil”, scrie The Guardian.

Însă câteva grupuri de localnici și comercianți au organizat joi, 25 aprilie, proteste față de această inițiativă, despre care susțin că nu va rezolva problema turismului excesiv și a consecințelor acestuia.

„În primul rând: 5 euro nu vor descuraja pe nimeni. În al doilea rând, turiștii care vin pentru o zi nu sunt problema: problema este lipsa locuințelor la preț accesibil. Avem nevoie de politici care să ajute localnicii, cum ar fi reguli pentru a limita activități de tip Airbnb”, a spus un localnic.

Autoritățile susțin însă că sistemul este bun și va servi la colectarea de date ce vor ajuta la reglementarea fluxurilor turistice, care în anumite perioade ale anului sufocă orașul. Anul trecut circa 20 de milioane de persoane au vizitat Veneția, jumătate dintre ele rămânând peste noapte, în hoteluri sau apartamente închiriate în regim temporar.

Taxa de intrare, care va permite accesul în centrul istoric al Veneției între 8:30 și 16:30, va fi testată timp de 29 de zile „de vârf”, adică perioade în care se atestă un flux mare de vizitatori. Taxa va fi aplicată de joi, 25 aprilie și până pe 5 mai în regim zilnic, iar ulterior pentru fiecare weekend până pe 14 iulie, ca parte a primei etape de testare.

Lipsa confirmării de plată sau a biletului de acces va fi sancționată cu amenzi de la 50 la 300 de euro.

Localnicii și rezidenții regiunii Veneto, navetiștii, studenții și copiii cu vârsta de sub 14 ani, nu vor achita această taxă. Autoritățile vor decide dacă măsura va fi permanentă și dacă o vor majora, la finalul acestui an.

Primarul Veneției, Luigi Brunario, a anunțat că până pe 25 aprilie au fost vândute 5.500 de bilete de acces în zona istorică a orașului, cu încasări de 27.500 de euro. Ziua de 25 aprilie este o sărbătoare națională în Italia, comemorând înfrângerea fascismului și nazismului, în 1945.

Autoritățile au informat că peste 80.000 de persoane și-au înregistrat prezența în Veneția joi, 25 aprilie, dar doar circa 7.000 au plătit taxa de intrare. Majoritatea celor intrați au fost localnici sau turiști care stau peste noapte.

📰 Europa Liberă este și pe Google News