Linkuri accesibilitate

Cum se pregătește Parisul pentru valul de turiști la Jocurile Olimpice


Parisul a fost întotdeauna popular în rândul îndrăgostiților. Pozele de cuplu au anul acesta și o notă... olimpică.
Parisul a fost întotdeauna popular în rândul îndrăgostiților. Pozele de cuplu au anul acesta și o notă... olimpică.

Parisul va găzdui Jocurile Olimpice între 26 iulie și 11 august, urmate de Jocurile Paralimpice între 28 august și 8 septembrie. Bugetul depășește 8 miliarde de euro, inclusiv din pricina inflației. Se așteaptă în acele zile 10 milioane de vizitatori, de cinci ori mai mulți decât populația orașului.

Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024 se va desfășura pe o porțiune de 6 kilometri de-a lungul Senei, pe 160 de bărci. Se așteaptă 600 de mii de spectatori. Autoritățile pariziene au început să curețe Sena, proiect în care au investit deja peste un miliard și jumătate de euro, în speranța că înotătorii vor putea concura în fluviul care traversează orașul. Înotul în Sena este ilegal de 100 de ani, din cauza nivelului periculos de poluare.

Forțele de securitate franceze fac un test operațional pe Sena, în pregătire pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Forțele de securitate franceze fac un test operațional pe Sena, în pregătire pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

O altă parte esențială a pregătirilor ține și de infrastructură. Parisul a promis că toți spectatorii vor putea ajunge la evenimente cu transportul în comun, cu bicicleta sau pe jos. Transportul în comun din Paris, care este gestionat de autoritățile regionale, nu va fi gata până la JO, a recunoscut primarul Parisului, Anne Hidalgo. Unele stații nu vor fi deservite cu frecvența necesară.

Întregul oraș este într-o etapă de construcție și renovare, dar nu va fi regenerat precum Barcelona în 1992, potrivit El Pais. Renovările vor accelera, în schimb, transformarea ecologică a Parisului și vor îmbunătăți cartierele mărginașe. Parisul nu va construi stadioane noi sau un sat olimpic, ci se bazează pe facilitățile deja existente. Negocierile cu unele locații s-au prelungit deja peste termen.

Mai mult, hotelurile din Paris și din regiunea Ile-de-France renovează la pas alert camerele pe care le vor oferi vizitatorilor care vin cu ocazia JO. Industria hotelieră investește și în sustenabilitate, securitate și instruirea personalului.

Oficialii de la JO implică și tineretul și populația dezavantajată din zona Seine-Saint-Denis, pe care vor să-i instruiască și să-i angajeze cu această ocazie. Alt ideal al organizatorilor este să reducă emisiile de carbon și risipa din urma evenimentului. Consumul energetic va fi redus la maxim: aceste JO nu vor avea aer condiționat.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin vizitează șantierul din satul olimpic. Saint-Denis, 15 ianuarie.
Ministrul de Interne Gerald Darmanin vizitează șantierul din satul olimpic. Saint-Denis, 15 ianuarie.

În afara JO, problema turismului din Franța este cât de concentrat e pe câteva obiective din Paris. Muzeul Luvru a introdus și el o limită zilnică de vizitatori, doar 30.000 față de cifra recentă de 45.000. Luvrul are o problemă din cauza picturii Mona Lisa, spun experții, care face vizita în muzeu să fie intolerabilă.

Angajații de la Turnul Eiffel, care primește în jur de 20.000 de vizitatori pe zi, au încheiat anul 2023 în grevă. Ei spun că administrația nu are un model de afaceri sustenabil, pentru că se bazează pe vânzarea unui număr mai mare de bilete, în timp ce neglijează costurile de reparație și mentenanță.

Nu în ultimul rând, francezii se tem că nemulțumirile sociale din ultimul an - pe tema imigrației și pensiilor - ar putea ieși din nou la suprafață în timpul JO. Securitatea publicului va trebui și ea monitorizată atent, mai ales la ceremonia de deschidere de pe malurile Senei.

XS
SM
MD
LG