Veronica Dragalin: Au crescut șansele ca Ilan Șor să fie extrădat de autoritățile din Israel | O nouă ediție a festivalului „Moldova Pride”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnal.md o citează pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a declarat că după ce Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de magistrații Curții de Apel, au crescut șansele ca acesta să fie extrădat de autoritățile din Israel. Ea a mai afirmat că decizia instanței va permite confiscarea bunurilor lui Șor de peste hotare, dacă vor fi identificate. „Este o decizie pe care cetățenii o așteaptă de mult timp, la fel și procurorii care au instrumentat cazul. Prin această decizie s-a deschis o portiță. Dacă identificăm bunuri peste hotare care îi aparțin, această decizie a Curții de Apel poate fi folosită ca să fie executată chiar și în afara țării”, a mai precizat Dragalin.
  • Ziarul de Gardă relatează că Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, din care fac parte peste 100 de organizații neguvernamentale, își exprimă „profunda îngrijorare” în legătură cu modul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director al ANRE. Potrivit declarației Platformei, deși Vasile Plămădeală a promovat toate etapele concursului organizat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului R. Moldova, fiind clasat pe primul loc și urma să fie propus Parlamentului pentru spre a fi ales, miercuri, 12 aprilie 2023, Direcția de comunicare a Parlamentului a anunțat lansarea unui nou concurs pentru funcția respectivă, „fără a fi prezentare motive clare și obiective cu privire la finalitatea concursului precedent”.
  • Jurnaliștii de la Radio Chișinău scriu despre a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, ce a avut loc la București și care s-a încheiat cu semnarea unei declarații, axată pe dezvoltarea relațiilor între cele trei țări în domenii precum politic, infrastructură, apărare și de securitate. Documentul accentuează importanța ca în acest an Republica Moldova și Ucraina să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, declarația semnată la București subliniază suveranitatea, independența și integritatea teritorială a acestora în frontierele recunoscute la nivel internațional, se mai precizează în material.
  • Portalul Agora.md publică explicațiile ANRE în legătură cu faptul că, consumatorii de energie electrică din nordul țării achită un preț mai mare per kWh decât cei din centru și sud. Instituția notează că diferența de preț este cauzată de cel puțin trei factori. Primul se referă la diferența de volum de energie electrică consumată în aceste regiuni ale țării, iar un alt factor ține de costurile de distribuție a curentului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una din postările populare este a jurnaliștilor de la TV8.md, care prezintă istoria unei poștărițe, despre care scriu că este una dintre cele mai cunoscute din Republica Moldova. Potrivit reporterilor, ea a dus mii de scrisori și mesaje, iar bătrânii din satul Todirești o așteaptă ca pe propria fiică să le bată la poartă, însă puțini știu ca ascunde o gravă problemă de sănătate și că are nevoie urgent de ajutor.
  • Pe Instagram, una din postările cele mai vizualizate este a Europei Libere, care anunță că o nouă ediție a festivalului „Moldova Pride” se va ține între 12 și 18 iunie, urmând să se încheie, din nou, cu un marș. Această ediție festivalului anual vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis la 17 ianuarie că toate țările membre în Consiliul Europei sunt datoare să recunoască căsătoriile cuplurilor de același sex.