Veronica Dragalin, fostă procuroare în SUA, preia oficial șefia Procuraturii Anticorupție

Veronica Dragalin a fost procuroare federală în SUA, iar activitatea ei a fost apreciată și premiată inclusiv de Biroul Federal de Investigații (FBI)

Veronica Dragalin își începe activitatea în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) de la Chișinău de luni, 1 august.

Dragalin a fost prezentată astăzi angajaților PA, în cadrul unui eveniment la care au luat parte și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Fostă procuroare-adjunctă în districtul central al Californiei, Statele Unite ale Americii, Dragalin a revenit în Republica Moldova după ce a câștigat un concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membru din oficiu al comisiei care a participat la selectarea candidatului pentru șefia PA, și-a exprimat încrederea că Veronica Dragalin „va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară”.

În fața Veronicăi Dragalin sunt mai multe provocări, printre care reformarea PA și combaterea corupției mari.

„Știu că drumul nu va fi ușor, dar ași vrea să contribui la o schimbare fundamentală și necesară în combaterea corupției”, a menționat Veronica Dragalin în scrisoarea sa de motivare, depusă la concurs.

Originară din R. Moldova, Drăgălin, fostă procuroare federală în SUA, este fiica Elenei Drăgălin, fondatoarea organizației Moldova AID și a Moldovan-American Convention, și a fost stabilită cu familia de mai multă vreme în SUA.

Conform CV-ului depus în competiție, Veronica Dragalin a fost 2019 câștigătoarea Premiului „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF), iar în anul 2020, a obținut Premiul Directorului FBI.