Procurorii anticorupție și angajații SIS i-au percheziționat miercuri casa fostului ministru de interne din vremea guvernării dominate de PD Al. Jizdan. Ca și alți foști funcționari de rang înalt, el este suspectat de îmbogățire ilicită, ca și de fals în acte publice. Incidentul de miercuri nu este o surpriză absolută.
Deasupra lui Jizdan se adunaseră noi negri încă din primăvara anului trecut, când Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a cerut să i se confiște lui Jizdan, pe atunci deputat PD, peste 770 de mii de lei, care ar constitui „avere nejustificată” obținută de el și familia lui în perioada 2016 – 2019.
După perchezițiile din dimineața zilei de miercuri, Alexandru Jizdan a fost citat pentru audieri la procuratură, dar deocamdată fostului ministru de interne nu i-a fost atribuit statut procesual în cauza penală în care este vizat, pornită pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, a declarat Europei Libere, miercuri, Emil Gaitur, purtător de cuvânt al procuraturii.
Într-o reacție pe Facebook, Alexandru Jizdan a spus că le-a oferit procurorilor tot terenul necesar pentru ca ei să-și facă meseria așa cum dictează legea. El a mai adăugat că a fost „cooperant” și că va fi „receptiv” și de acum înainte pentru a se ajunge „la o finalitate generată de acțiuni legale și transparente în acest proces”.
Promovat la șefia Ministerului de interne de Partidul Democrat, Alexandru Jizdan a fost vizat în mai multe anchete reportericești care constatau omisiuni din declarația sa de avere. Bunăoară, jurnaliștii de la Rise Moldova scriau în 2018 că „vila de lux a ministrului de Interne rămâne ascunsă în spatele socrilor”.
Doi ani mai târziu, despre proprietățile nedeclarate ale lui Jizdan, care și-a făcut carieră în structurile de forță, a scris și echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, care i-a descoperit casa de pe malul Nistrului, înscrisă pe numele soției, spune directoarea centrului, Cornelia Cozonac:
„Faptul că noi am scris nu prea a ajuns și la autorități, ca să cerceteze. Vedem abia acum că s-au apucat de cazul lui Jizdan. Pe lângă averile pe care le declara, echipa de la Centrul de Investigații Jurnalistice a descoperit și averi care nu erau declarate. Bunăoară, în 2020, într-o amplă investigație despre vilele unor demnitari pe malul drept al Nistrului în zona localității Molovata, am găsit și o proprietate a lui Jizdan. Era în construcție atunci, dar destul de impunătoare, am filmat cu drona și se vedea ieșirea directă la Nistru.”
Alexandru Jizdan a ajuns în vizorul autorităților anticorupție anul trecut, pe când era deputat din partea Partidului Democrat. Inspectorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) constata „includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale” depuse pentru anii în care exercita funcția de ministru în guvernul Filip. ANI a dispus atunci confiscarea averii nejustificate în mărime de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală.
Jurnalista de investigație Cornelia Cozonac atrage atenția că în ultima perioadă procurorii au inițiat mai multe cauze pe faptul îmbogățirii ilicite, în urma unor articole din presă. Este vorba de dosarul fostului șef de la SIS, Vasile Botnari, al procurorul Ruslan Popov, fostului președinte Igor Dodon și soției lui, Galina Dodon, care a fost învinuită oficial de complicitate la îmbogățire ilicită.
Președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, consideră pozitive evoluțiile pe segmentul de combatere a corupției, dar spune că are și motive de reticență:
„Astfel de dosare vor fi mai credibile când vor fi anchetate și persoanele de la guvernare. Eu zic că asta-i bine, că, în sfârșit, astfel de dosare au fost pornite, vrem să vedem finalitatea”, a spus Bostan într-o declarație pentru Europa Liberă.