Victor Ambros și Gary Ruvkun câștigă premiul Nobel pentru Medicină

A început săptămâna Premiilor Nobel, ca de obicei, cu medicina.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2024 a fost acordat cercetătorilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru „descoperirea microARN și a rolului său în reglarea post-transcripţională a genelor”, a anunțat luni Comitetul Nobel.

Premiul Nobel din acest an se acordă celor doi oameni de știință pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care este reglată activitatea genelor.

„Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi comparate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă conține exact același set de gene și exact același set de instrucțiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul se află în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Acest lucru asigură faptul că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă”, arată Comitetul Nobel.

Descoperirea lor este revoluționară, transmite Comitetul, pentru că „a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor care s-a dovedit a fi esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni”.

Laureații Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2023 au fost Katalin Karikó şi Drew Weissman pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este acordat de Adunarea Nobel la Karolinska Institutet, la Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat de 114 ori unui număr de 227 de laureaţi ai Premiului Nobel între 1901 şi 2023.

Până în prezent, 13 femei au primit premiul pentru Medicină.

32 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat în medicină, Frederick G. Banting, care a primit premiul pentru medicină în 1923 pentru descoperirea insulinei.

87 de ani era vârsta celui mai în vârstă laureat Nobel pentru medicină din istorie, Peyton Rous, care a primit premiul pentru medicină în 1966 pentru descoperirea virusurilor care induc tumori.

Un duo, tată şi fiu, Sune Bergström şi Svante Pääbo, au primit fiecare câte un premiu pentru medicină. Svante Pääbo a fost premiat la 40 de ani după tatăl său.

Decernarea Premiilor Nobel va continua în această săptămână: marţi - Fizică, miercuri - Chimie, joi - Literatură, Pace - vineri. Luni, 14 octombrie, vor fi anunţaţi laureaţii pentru Economie.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te