Victor Chirilă: Diplomația noastră poate fi eficientă, dacă acasă este o politică internă eficientă

Președintele Igor Dodon la întâlnirea cu ambasadorii R.Moldova, Chișinău, 11 februarie 2020

Guvernul a rechemat, miercuri, şase ambasadori: patru cu mandatele încheiate, dar şi doi, pe cei din Austria şi din China, înainte de termen. Decizia a fost precedată, însă, de o şedinţă a Colegiului lărgit al Ministerului de Externe, reuniune în care președintele Igor Dodon le-a reproşat diplomaţilor moldoveni că nu fac suficiente eforturi pentru a aduce investitori în Republica Moldova, dar şi pentru a promova politica sa de “echilibru între Est şi Vest”. Într-un interviu la Europa Liberă, Victor Chirilă de la Asociaţia de Politică Externă spune ce motive crede el că ar avea şeful statului să fie nemulțumit de prestaţia corpului diplomatic.

Victor Chirilă: „El este nemulțumit de faptul că nu poate călători în țările Uniunii Europene, nu poate avea vizite oficiale, vizite de lucru în statele Uniunii Europene și este, în continuare, izolat. Eu cred că ambasadorii, chiar dacă și-ar dori cu adevărat, ar depune toate eforturile pentru ca să organizeze astfel de vizite pentru dl Dodon în statele Uniunii Europene, cred că nu ar reuși, pentru că în statele Uniunii Europene partenerii noștri se uită nu la cuvintele frumoase ale ambasadorilor, dar se uită la evoluțiile de acasă – este această guvernare capabilă să-și îndeplinească obligațiile asumate în baza unor acorduri bilaterale sau multilaterale, este această guvernare capabilă să se țină de promisiunile făcute, este această guvernare sinceră, credibilă prin acțiunile și reformele pe care le face acasă?

Cum poate el să atragă investitori, dacă statul de drept este încălcat chiar de guvernanți?


Or, toate acestea vorbesc în defavoarea actualei guvernări și a lui Dodon personal, de aceea trebuie să recunosc că ambasadorii nu-și pot îndeplini misiunea așa cum și-ar dori-o ei, pentru că, sigur, orice ambasador dorește foarte mult să aibă niște realizări în timpul activității sale și nu văd cum dânsul ar crea obstacole pentru dialogul bilateral cu statul în care se întâmplă să-și desfășoare activitatea, dimpotrivă, el este interesat să aibă un dialog activ, să aibă un interes mai mare din partea statului de reședință față de Republica Moldova, să atragă investitori. Dar cum poate el să atragă investitori în Republica Moldova, dacă nivelul de corupție este mare? Cum poate el să atragă investitori, dacă statul de drept este încălcat chiar de guvernanți? Cum poate el să atragă investitori, dacă economia gâfâie în Republica Moldova, dacă cetățenii sau partea activă a societății, a economiei pleacă din țară? Cum poate el să atragă? Oricât de frumos ar vorbi dânsul, el nu va convinge investitorii ca să vină în Republica Moldova. De aceea, acuzațiile dlui Dodon, din punctul meu de vedere, sunt aberante și au fost aruncate doar pentru a face un show public, să arate societății cât este el de vajnic și, iată, el este în măsură să facă ordine inclusiv în diplomație. În același timp, găsind niște „țapi ispășitori”, pentru niște probleme pe care nu diplomații le-au creat. Aceste probleme trebuie să fie rezolvate doar acasă. Diplomația noastră poate fi eficientă, dacă acasă este o politică internă eficientă.”

### Vezi și... ### „Politica externă echilibrată” a lui Dodon și rechemarea celor șase ambasadori


Europa Liberă: Acum aș vrea să revenim un pic la felul cum le-a vorbit dl Dodon ambasadorilor. A fost asta o presiune pe diplomați sau un șef de stat poate să vorbească așa cu ambasadorii?

Victor Chirilă: „În primul rând, trebuie să înțelegem ce înseamnă „colegiu”. Din punctul meu de vedere, colegiul este un arhaism al perioadei sovietice. Da, oficial, colegiul este un organ de administrare internă a ministerului, un organ colectiv de administrare internă, dar din experiența mea proprie, pe care am avut-o cu acest colegiu în timpul când am activat la Ministerul Afacerilor Externe, reiese că acest colegiu mereu a fost utilizat de guvernanți pentru a intimida anumite persoane care nu sunt tocmai loiale guvernării, pentru a intimida gândirea critică în Ministerul Afacerilor Externe și pentru a avea un control cât mai eficient asupra corpului diplomatic. Aceasta a fost menirea acestei instituții și acest organ niciodată nu a făcut reforme eficiente în cadrul ministerului, acest organ a fost mereu ca o bâte deasupra capului diplomaților. Aceasta este menirea reală a acestui organism. Și, cu regret, și de această dată dl Ciocoi și dl Dodon au folosit această bâtă împotriva ambasadorilor, ambasadorilor neloiali.”

Europa Liberă: Ziceam că din lista celor 6 ambasadori rechemați ieri face parte Victor Osipov, al cărui mandat se încheia în primăvară, chiar în 2021, dacă nu greșesc. Puteți înțelege de ce? Adică, ceilalți și-au încheiat mandatul, dar Osipov nu și-l încheiase. Aveți o explicație de ce?

...prestația bună este când activitatea unui ambasador nu contravine cu interesele Federației Ruse


Victor Chirilă: „Din punctul meu de vedere, dl Osipov și-a făcut bine meseria. Dar trebuie să spun că Federația Rusă nu a fost mulțumită de el, de prestația dânsului, pentru că dl Osipov a apărat interesele Republicii Moldova, așa cum ar trebui s-o facă orice ambasador al țării noastre. De asemenea, Dodon și partidul său socialist nu sunt deloc mulțumiți de prestația dlui Osipov, pentru că pentru ei prestația bună este atunci când activitatea unui ambasador nu contravine cu interesele Federației Ruse atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Or, prestația dlui Osipov nu a fost pe placul Moscovei și, evident, nu este nici pe placul dlui Dodon.”

Europa Liberă: Tot înainte de termen este rechemat ambasadorul din China. De ce?

Victor Chirilă: „Nu am informație și nu pot să mă pronunț asupra acestui caz.”

Europa Liberă: Dar rechemările acestea înainte de termen, ele, conform legii - din ce înțeleg, m-am uitat în lege -, pot fi făcute doar atunci când ambasadorul încalcă legea statului în care se află sau statului care l-a trimis acolo. Nu prea multă libertate în rechemările acestea înainte de termen?

Victor Chirilă: „Eu nu cred. În orice țară, orice guvernare, din punctul meu de vedere, are dreptul să-l recheme pe un ambasador, nu-i neapărat să încalce legea. Când încalcă legile, este evident că trebuie rechemat, dar este aici o cutumă nescrisă: ambasadorul reprezintă nu doar statul, reprezintă și guvernarea, și politica pe care o promovează respectiva guvernare. Și dacă guvernul împreună cu președintele, împreună cu parlamentul consideră că ambasadorul respectiv nu le reprezintă, așa cum doresc interesele și poziția stipulate în politicile lor de guvernare, atunci, sigur că au dreptul să-l recheme, fără mari explicații. Din punctul acesta de vedere, nu văd nicio problemă. Deci, funcția de ambasador nu este un fief, el este trimis pentru 4 ani, dar asta nu înseamnă că el va sta 4 ani acolo. Orice guvernare, orice ministru are dreptul să propună, bine, desigur, argumentând că, iată, nu reprezintă interesele cum trebuie... Trebuie să fie o argumentare, fără îndoială, dar argumentarea întotdeauna se găsește.”

### Vezi și... ### Ștefan Gligor: Dl Dodon a uitat să povestească Consiliului Europei care a fost rolul său în istoria corupției din R.Moldova


Europa Liberă: Dat fiind faptul că e un an electoral, când dl Dodon are nevoie de aceste vizite peste hotare, mai ales în Vest, pentru că vorbește de „politică echilibrată”, dar e primit numai în Est, cum vi se pare, ce evoluții în raporturile d-lui cu corpul de diplomați întrezăriți? La ce vă așteptați?

Victor Chirilă: „Eu cred că vor fi numiți ambasadori loiali guvernării, care vor spune întocmai ce vorbesc dl Dodon și dl Ciocoi, mesajele lor vor fi transmise mot a mot, dar aceasta nu înseamnă că ele vor fi credibile la Paris, la Berlin sau în altă parte. Așteptările Occidentului sunt altele, deci ei nu vor judeca după ce va spune cutare sau cutare ambasador, de aceea nu cred că se va schimba foarte mult, nu se va schimba atitudinea Occidentului față de această guvernare în timpul apropiat sau, cel puțin, până când nu vor fi demonstrate niște realizări concrete, în special în domeniul justiției, în reforma procuraturii, în clarificarea sau investigarea anumitor cazuri de rezonanță, cum ar fi furtul miliardului. Am mari dubii că dl Dodon va reuși să spargă această izolare a Uniunii Europene vizavi de el.”